I also write for / Scriu si pentru


I also write for / Scriu si pentru

Revista Tango Romania


Saturday, May 22, 2010

One Yonge Street, Toronto


Tocmai am inceput sa citesc o carte de Candace Bushnell, One Fifth Avenue. Este vorba de adresa One Fifth Avenue din New York – adresa unui bloc de locuinte de lux si locuitorii acestuia. One Fifth Avenue este o adresa reala din New York, iar blocul de lux este de asemenea real. In timp ce autoarea cartii ne aduce la cunostinta despre existenta reala a acestei cladiri in New York, personajele si actiunile din carte sunt fictive.

Fifth Avenue este o strada luxoasa, strada oamenilor bogati, strada elitei newyorkeze. Cei care isi permit sa locuiasca pe Fifth Avenue sunt de asemenea cei care isi permit sa aiba un Cezanne pe peretele din living, estimat la 5 milioane dolari. Sa locuiesti pe Fifth Avenue New York nu inseamna doar sa reusesti in viata, ci mai mult de atat – sa fii in top. Este strada cu cel mai mare pedigree din lume. Sunt doar cateva strazi in lume care au o asemenea valoare, una din “surorile” ei de elita fiind Champs Elysées. Iar One Fifth Avenue este suprematia paradisului imobiliar din New York. Un apartament pe One Fifth Avenue este mai ravnit decat oriunde in lume. Daca detii un apartament pe One Fifth Avenue, esti cu adevarat sus, in varful piramidei sociale newyorkeze.

Citind cartea lui Candace Bushnell, m-am gandit la strada Yonge (se pronunta la fel ca “young”) din Toronto. Este o alta strada de elita, alaturi de putinele din lume. Yonge Street este cea mai importanta artera din Toronto si are aceeasi valoare pentru torontezi ca si Fifth Avenue pentru newyorkezi sau Champs Elysées pentru parizieni. Este strada cu cea mai mare notorietate din Toronto. Traversand Toronto la mijloc, pe verticala, depaseste cu mult limitele orasului in Nord; si imparte Toronto in zonele Vest si Est. De exemplu, strazii Eglinton, una din arterele principale din Toronto, o strada orizontala (Vest – Est) situata in mijlocul Toronto-ului, i se spune Eglinton Avenue East pana la intersectia cu Yonge Street, si Eglinton Avenue West dupa intersectia cu Yonge. Este si cazul tuturor celorlalte strazi orizontale de aceeasi marime din Toronto. Tot pe strada Yonge se afla cea mai importanta linie de metrou din Toronto, linie care poarta acelasi nume ca si strada pe care este situata – Yonge Subway line.

Yonge Street este cea mai iubita strada din Toronto, pentru simbolul pe care il poarta, pentru ceea ce reprezinta in Toronto, pentru importanta ei, pentru frumusetea ei. Da, nu este doar o strada importanta din punctul de vedere al infrastructurii toronteze, dar si o strada foarte frumoasa si cu o viata foarte bogata. Totul se intampla pe Yonge Street – cele mai importante evenimente, cele mai importante companii, cele mai importante localuri, cele mai importante cladiri sunt pe Yonge Street. Toata lumea vrea sa fie pe Yonge Street. Te simti mai special si mai “in mijlocul la tot” daca locuiesti sau lucrezi pe Yonge Street. Muzee, mall-uri, magazine de prestigiu, restaurante, cluburi, biblioteci, sedii de afaceri, sedii media, zgarie-nori impunatori, cladiri spectaculoase, locuinte de lux fac parte din urbanismul de pe Yonge Street.

Pana nu demult Yonge Street a detinut titlul de cea mai lunga strada din lume in Cartea Recordurilor Guinness, cu 1,896 km, din centrul Toronto-ului unde se afla adresa One Yonge Street, traversand intreaga provincie Ontario, si ajungand pana la limita statului Minnesota, SUA. Dar acest titlu nu ii mai este atribuit, din cauza faptului ca pe unele portiuni strada Yonge se transforma in alte strazi si autostrazi, portiuni care poarta alte nume. Astfel, titlul de cel mai lung drum din lume, conform Guinness, actualmente ii este atribuit soselei Pan-American Highway care leaga cele doua Americi din sudul Argentinei pana in Alaska, traversand 14 state (conform Wikipedia).

Adresa One Yonge Street, inceputul strazii Yonge, se afla in centrul Toronto-ului, pe malul lacului Ontario. Daca in New York adresa One Fifth Avenue este un bloc de locuinte de lux, in Toronto adresa One Yonge Street este un sediu business. Este cea mai prestigioasa adresa din intreg Toronto. Zgarie-norul de pe One Yonge Street este o cladire cu 25 etaje, un alt simbol al Toronto-ului. Serveste drept sediu pentru ziarul Toronto Star, cea mai importanta publicatie din Canada, si datorita acestui lucru cladirii i se mai spune The Toronto Star Building, la care se adauga si faptul ca numele ziarului este afisat pe fatada superioara a cladirii (poza dreapta sus). De asemenea, si alte companii cu diverse domenii de activitate isi au sediul pe One Yonge Street.

Cateva imagini de pe Yonge Street, Toronto.Cladirea de pe One Fifth Avenue, New York

2 comments:

 1. Multumesc pentru acest minunat articol despre Toronto...
  Toronto este un oras de care ma leaga mai multe amintiri placute: acolo am locuit timp de 3 ani, acolo s-a nascut fiul meu etc etc etc
  Abia astept sa revin intr-o zi! :)

  Cristinittta ;)

  ReplyDelete
 2. Buna Cristina si bine ai venit pe blog. Multumesc pentru comentarii si te mai astept aici. :)

  ReplyDelete

Thank you for your comments!