Tuesday, March 26, 2013

Mary Kay, un an mai tarziu

Daca va aduceti aminte, va povesteam anul trecut despre Mary Kay, un brand de cosmetice din SUA, care isi vinde produsele in sistem de retea de distribuitori, la fel ca Oriflame, Avon, Anway, si alte firme MLM. Prima mea experienta cu aceste produse cosmetice a constat intr-o sedinta de frumusete care mi-a fost oferita de 3 reprezentante de vanzari Mary Kay din Oshawa, orasul vecin cu suburbia Whitby unde locuiesc.

A fost o experienta pozitiva pentru mine, produsele Mary Kay pe care le-am incercat atunci au fost de buna calitate, asa ca la scurt timp dupa acea sedinta m-am hotarat chiar eu sa ma inscriu in reteaua Mary Kay. Initial aveam intentia sa o fac doar pentru mine, sa fiu propriul meu reprezentant, si sa cumpar produse Mary Kay doar pentru uzul meu personal. Conditiile pentru disttibuitorii MK erau destul de simple – trebuia sa fac cel putin o comanda pe an si sa ating plafonul minim de vanzare. In acelasi timp, nu am desconsiderat nici ideea de a face un business din asta, mai ales ca am vandut cosmetice in trecut – in perioada studentiei am fost distribuitor de cosmetice Oriflame si Avon.

Pachetul meu de inscriere in reteaua Mary Kay a costat $125, dar continea produse in valoare de aproximativ $900 – fonduri de ten, pudre, produse pentru ingrijirea tenului, produse pentru ingrijirea corpului, produse de make-up, accesorii, precum si o gramada de materiale si brosuri informative, dar si o carte – biografia lui Mary Kay Ash, fondatoarea companiei. Am citit cartea anul trecut, si e destul de interesanta, iar unii chiar ar gasi-o plina de inspiratie.

In fiecare saptamana, reprezentantele Mary Kay pe care le-am cunoscut anul trecut organizeaza “petreceri de frumusete” (beauty parties), asemanatoare cu cea la care am fost eu insami, pentru clientele lor. Cand m-am inscris in retea, bineinteles ca m-au incurajat si pe mine sa organizez sedinte din acestea de frumusete, dar la scurt timp mi-am dat seama ca mi-ar fi imposibil sa fac acest lucru, avand in vedere ca am copil mic, pe care nu puteam sa-l iau cu mine la aceste evenimente.

Si iata ca a trecut un an de atunci. Pana la urma, sa va spun sincer, n-am facut nimic cu Mary Kay. Intr-un an de zile n-am vandut absolut niciun produs, n-am mai mers la nicio alta sedinta din aceasta de frumusete organizata de reprezentantele Mary Kay, si nici eu n-am organizat vreo sedinta la care sa invit potentiale cliente pentru a le machia. De ce, o sa ma intrebati? Pentru ca n-am avut timp. Am un job full-time care ma tine departe de casa 11-12 ore pe zi, am un copil care imi solicita toata atentia, am o familie de ingrijit, o casa de intretinut. Mai am si o pisica! Deja abeam un program foarte incarcat, incat mi-a fost imposibil sa mai includ o activitate pe care sa o desfasor de cateva ori pe saptamana, cum ar fi vanzari de cosmetice. Am lasat-o balta pur si simplu.

Lipsa timpului nu a fost singurul motiv pentru care nu m-am apucat serios de vanzari Mary Kay. Pasiunea mea cea mai mare este scrisul, mentin doua bloguri si doua rubrici pe Examiner.com, iar sa devin un reprezentant Mary Kay activ insemna sa tai din timpul si asa deficitar alocat scrisului, si nu am fost dispusa sa fac acest sacrificiu.

Nici macar produse pentru mine nu am cumparat, si intr-un an de zile n-am facut nicio comanda, desi la inceput, cand m-am inscris, ceea ce m-a atras la Mary Kay a fost discountul mai mult decat generos pentru reprezentanti – 50%. Dar n-am cumparat nimic de la Mary Kay din doua motive – in primul rand, sa cumpar cosmetice din magazin si nu dintr-un catalog in continuare este metoda mea preferata de shopping; iar in al doilea rand pachetul meu de inscriere a fost suficient de consistent si am putut sa folosesc toate acele produse pentru mine, incat n-am simtit nevoia sa comand alte produse. Ba chiar pe unele dintre ele, in exemplare multiple, le-am facut cadou prietenelor cu diverse ocazii, cum ar fi zile de nastere sau Craciunul.

Singurul lucru pe care l-am facut in calitate de reprezentant Mary Kay a fost sa inscriu pe o colega de serviciu in retea. Trebuie sa va spun ca n-am facut niciun efort pentru asta, n-am incercat sa o conving sa vina la Mary Kay, ea a fost cea care si-a exprimat interesul pentru acest sistem de vanzari atunci cand a aflat ca sunt inscrisa. Si i-am facut hatarul si am inscris-o. Cand am sunat-o pe directoarea mea de retea sa-i spun ca am pe cineva care ar vrea sa se alature companiei Mary Kay, dansa a fost neobisnuit de entuziasmata, chiar mai entuziasmata ca mine. Nu inceta sa-mi spuna la telefon: “Oh, it’s so exciting, oh, it’s awesome, aren’t you excited?” Dar eu nu eram atat de excited, pentru ca aceasta inscriere n-a insemnat mare lucru pentru mine, avand un vedere ca nu am devenit un reprezentant MK serios si activ, ci doar am vrut sa-i fac o favoare colegei mele. Ba chiar colega mea a luat afacerea asta mai in serios ca mine. Si ea, la fel cum am procedat si eu, a dorit sa se inscrie in retea doar pentru uzul ei personal, dar am observat ca a facut deja cateva comenzi, nu a fost la fel de lenesa ca mine. Iar in afara de asta mi-a spus ca daca vreau sa cumpar produse Mary Kay, mi le vinde la pret de reprezentant cu discountul ala de 50%. Asa ca pana la urma tot m-am scos – daca vreau sa cumpar cosmetice MK, le pot avea la pret redus, ca si cum as fi reprezentant cu acte in regula.

Inscrierea mea in reteaua Mary Kay, valabila timp de un an, a expirat pe 1 martie. Oficial, nu mai sunt reprezentant MK. Dar nu-i nimic, a fost o experienta frumoasa si atat. Inca mai folosesc unele produse pe care le-am avut in pachetul meu de inscriere, si anume fond de ten, primer pentru fond de ten, un creion-ruj, demachiant pentru ochi, gel de spalat pentru fata, pensula pentru fond de ten, pensula pentru pudra, servetele demachiante, aplicatoare pentru farduri de ochi, periute pentru rimel. Toate aceste produse sunt de foarte buna calitate si chiar merita sa le ai in trusa de cosmetice. Am mai folosit un rimel, un serum cu vitamina C, demachiante, creme de zi, creme de noapte, creme antirid.

Periutele pentru rimel fac parte din accesoriile folosite de reprezentantele Mary Kay in timpul sedintelor de frumusete. Sunt de unica folosinta, si fiecare clienta care vine la aceste sedinte primeste cate o periuta pentru a aplica rimelul si pentru a evita folosirea periutei principale a rimelului de catre mai multe persoane. Astfel, acelasi rimel din trusa distribuitoarei MK poate fi utilizat de mai multe cliente, dar intr-o maniera sigura, cu periute de unica folosinta. Am un set de 15 periute din acestea pentru rimel, si am folosit pana acum cateva dintre ele.

De ce am mentionat in mod special rimelul MK si periutele? Vroiam de fapt sa va povestesc despre o recenta experienta de beauty de-a mea. De curand mi-am cumparat un rimel din colectia Scandaleyes de la Rimmel London. Am fost atrasa de reclamele din revistele de moda si m-am gandit ca o fi bun. Dar cand l-am cumparat, dezamagire totala, caci acest rimel Scandaleyes nici pe departe nu face ceea ce se lauda ca face. Stiu ca reclamele sunt tot timpul exagerate, dar intr-o anumita masura tot te astepti sa primesti ceea ce ti se promite in reclama. Ceea ce ma deranjeaza cel mai mult la acest rimel este periuta prea mare si groasa. Produsul se vinde sigilat, si nu poti sa-l incerci inainte sa-l cumperi, si am vazut ca are o periuta atat de groasa de-abia cand am ajuns cu el acasa si l-am desfacut. E atat de mare, incat e aproape imposibil sa aplici rimel pe gene cu el. Cand am desfacut rimelul si am vazut cum arata, primul meu gand a fost: “Ce-i asta, periuta de rimel sau perie de vopsit casa? Vreau sa ma machiez, nu sa varuiesc peretii”.

Dar n-am avut de gand sa las lucrurile asa. Le-am scris un email celor de la Rimmel London si m-am plans de reclamele lor minciunoase si de periuta lor enorma care e mai buna pentru varuit peretii decat pentru dat pe la ochi. La scurt timp mi-au raspuns sa-si ceara scuze pentru experienta mea neplacuta, si ca o compensatie s-au oferit sa-mi trimita un alt produs Rimmel, la alegerea mea. Am ales un ruj Rimmel Kate Moss (imi plac rujurile din aceasta colectie foarte mult), pe care mi l-au trimis cateva zile mai tarziu.

Pana la urma am gasit solutia potrivita si pentru rimel – il aplic cu acele periute de unica folosinta de la Mary Kay, acestea fiind de marime normala. Dar folosesc o periuta nu o singura data, ci de 3-4 ori (mi-am dat seama ca poate fi utilizata mai mult de o data, daca o pastrez corespunzator), dupa care o arunc. Cand mi se termina periutele, voi arunca si rimelul, decat daca rimelul se va usca mai devreme. Dar stiu ca n-o sa mai cumpar rimel Scandaleyes niciodata.

Acum folosesc produse de ingrijire si machiaj atat din comert, cat si Mary Kay. Anul trecut v-am povestit odata despre rutina mea zilnica de frumusete, iar acum folosesc produse diferite, in felul urmator:

Dimineata
Gel de spalat pentru fata Mary Kay;
Demachiant pentru ochi Mary Kay;
Demachiant pentru ten Nivea Visage Q10 antirid;
Lotiune tonica Nivea;
Crema hidratanta de zi antirid cu SPF 15 Garnier;
Crema pentru ochi L’Oréal Défence;
Tratament antiacneic Clearasil.

Seara am aceeasi rutina de ingrijire a tenului, cu exceptia cremei de fata – folosesc o crema hidratanta Mèreadesso, un brand canadian. O data - doua ori pe saptamana mai folosesc o masca pentru ten cu argila, St. Ives (brand canadian). Ultima oara foloseam un scrub Olay pentru ten; dar cand mi s-a treminat acel scrub, am vrut sa schimb si tipul de produs pe care sa-l folosesc, si am ales o masca pe baza de argila.

Nu-mi lipseste din rutina de frumusete nici balsamul de buze, precum si cremele de maini si corp. Din acestea am mai multe, si le folosesc in zile diferite dupa cum am chef – lotiune de corp Vaseline (un alt brand canadian), crema de corp Avon Planet Spa, crema parfumata Victoria Beckham, unt de corp Orange Blossom, crema pentru cuticule Lander.

8 comments:

  1. Stunning blog!!if we do not follow yet...
    Would you like to follow eachother?
    I wait for you soon!!
    SPRING FLOWER KISS FROM ROME
    Federica smartchicdietreadbooksandfly.blogspot.it

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Federica, welcome to my blog and thank you for your comment.
      Yes I would like us to follow each other, sure think.
      I will check out your blog.
      Hope to see you here again soon, have a fabulous day! :)

      Delete
  2. draga Victoria, mereu imi face placere sa te citesc, scuze , ca nu comentez, dar ma voi conforma. Mary Kay cunosc bine , dar nu am folosit nimic. si metoda mea preferata este magazinul, nu catalogul, nu iubesc in general cataloagele. Mascara asta de la Rimel nu am incercat, am eu preferatele mele. am incercat cred ca mii. pot sa-ti recomand garantat-lancome hipnose sau hipnose drama[mai dramatice], ysl effect faux cills[ nr 1, nu stiu cum face, dar obtii intradevar gene false] si din mass market-loreal , dar nu toate, asta ultimul telescopic false lashes. te imbratisez cu drag!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Stela, ma bucur sa te vad din nou. Si multumesc de recomandari, voi tine cont de ele.
      Te mai astept cu drag si sa ai un weekend grozav!

      Delete
  3. Am avut răbdarea să citesc această postare epopeică pentru că a avut coerență. Mă identific cu lipsa ta de timp având la rându-mi familie, job full time și însărcinări casnice...pisică nu am și nu vreau.

    Bottom line... uneori e ok să ne recunoaștem înfrângerea la anumite capitole pentru a fi câștigătoare la altele.

    Mult succes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bine ai venit pe blog Zadin si multumesc pentru comentariu. Ma bucur ca ti-a placut postarea.
      Mary Kay nu a fost un succes pentru mine, dar nu-i nimic, nu e capat de lume. :)
      Te mai astept pe aici si sa ai o o duminica frumoasa!

      Delete
  4. Am doua farduri de pleoape Mary Kay si imi plac. Am folosit si crema Timewise si am fost multumita. Insa sunt cam scumpe pentru bugetul meu. Daca le-as puta lua la 50%, da, dar nu am nicio amica reprezentanta, iar de inscris personal cu ei nu vreau sa ma inscriu.
    Cred ca, daca ai timp, interes si talent la vanzari (ceea ce eu n-am), poti face bani si din Mary Kay sau alte firme de acest gen. Mi se pare o afacere mai buna pentru studente sau doamne casnice.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Catintherain, eu chiar am facut asta in trecut, cu Oriflame si Avon, cand eram studenta. Aveam un oarecare talent la vanzari, vindeam destul de bine, dar erau perioade si perioade. Adevarul este ca nu imi plac vanzarile, chiar daca intr-o etapa a vietii mele m-am ocupat de acest lucru si aveam luni cand ma alegeam cu un venit suplimentar destul de bun. In general, nu este o ocupatie preferata de-a mea, si nu ma refer doar la cosmetice, dar si la alte produce care sunt mult mai greu de vandut, cum ar fi asigurari sau produse financiare. Mi s-a intamplat sa merg la interviuri fara sa stiu prea multe despre jobul respectiv, caci acei angajatori n-au dat prea multe detalii despre job inainte de interviu, ca sa aflu la fata locului ca e vorba de un job de vanzari si fugeam mancand pamantul.

      Intr-o perioada cand cautam job in Toronto (in vara lui 2008), vizam sistemul bancar. Am aplicat la un job la Scotia Bank, dar m-au chemat la interviu pentru un alt job. Ma uit la descrierea jobului, si vad ca e vanzari. Ma gandesc oare sa merg la interviu sau sa nu merg, pana la urma am mers, pentru ca ma atragea compania. Chiar daca nu luam jobul, m-am gandit ca ar fi o experienta buna pentru mine sa am interviu cu aceasta banca. Pana la urma nu mi s-a oferit jobul, but you know what, m-am bucurat ca nu l-am luat, caci altfel ar fi fost un job pe care il uram cu toata pasiunea. Ideea era sa-i sun pe clientii bancii si sa-i conving sa cumpere alte servicii de la Scotia Bank fata de ce aveau deja. Eu una, cand primesc telefoane din astea reci, ii zic omului ca n-am timp si ii inchid telefonul, fara sa ascult ce are de vandut. Si daca aveam un job in vanzari, stiu ca ar fi frustrant rau de tot.

      Iar doamnele acelea de la MK pe care le-am cunoscut chiar se ocupa de asta fulll-time. Una dintre ele era casnica, si s-a inscris in retea ca sa mai scape de rutina de acasa, dar pentru toate era ocupatia lor de baza, nici una nu avea un job in alt domeniu si sa vanda cosmetice in timpul liber. Care timp liber, ca nu exista asa ceva. :)

      Delete

Thank you for your comments!