I also write for / Scriu si pentru


I also write for / Scriu si pentru

Revista Tango Romania


Saturday, October 24, 2015

Refashion -- Si hainele copiilor pot fi reconditionate

Cine nu isi aduce aminte de perioada cand eram copii, si cand purtam haine inca in stare buna de la fratii sau surorile noastre mai mari? Eu am o sora mai mare cu sase ani ca mine, si am purtat multe din hainele ei atunci cand ea a crescut din ele, iar eu am ajuns-o din urma, si care inca erau in stare purtabila. Iar atunci cand si eu cresteam din acele haine, daca inca erau in stare buna, ajungeau la verisoarele mele mai mici. Acest obieci exista (sau a existat) nu doar in Europa de Est, dar si in America de Nord. Va vine sau nu sa credeti, dar familiile americane si canadiene fac acest lucru (sau obisnuiau sa o faca in generatia precedenta, daca nu si acum). In limba engleza exista expresia "hand me downs", si se refera la acele haine care sunt pasate in familie de la fratii mai mari spre cei mai mici, sau spre copiii mai mici ai prietenilor si cunostintelor. Este unul din felurile in care hainele pot fi reciclate si reutilizare, unul din felurile in care se poate practica refashion si slow fashion, si un fel in care li se poate da o valoare noua, fara ca acestea sa ajunga la groapa de gunoi, asa cum se intampla in lumea fast fashion de azi.

Acum sase ani cand s-a nascut Alex, am primit foarte multe hainute pentru el de la prietenii mei care au copii mai mari. Literalmente, am primit cativa saci de haine, plus cadourile (adica hainutele noi) pe care Alex le-a primit la nastere, la botez, si de fiecare data cand cineva ne vizita sa vada bebelusul. In felul acesta, eu insami a trebuit sa cumpar foarte putine haine pentru Alex, ceea ce, intr-o masura destul de mare, m-a scutit de o grija financiara, si le eram recunoscatoare prietenilor mei care s-au gandit la mine si au preferat sa-mi dea acele hainute ca sa le pot folosi pentru Alex, decat pur si simplu sa renunte la ele in neant. Daca erau in stare buna, perfect purtabile, de ce sa nu le foloseasca si un alt copilas? Iar cand Alex, la randul sau, a crescut din ele, le-am dat si eu mai departe copiilor mai mici din grupul meu de prieteni. Chiar si acum am in casa o punga cu haine mici de-ale lui Alex; si atunci cand constat ca o haina nu ii mai vine si a crescut din ea, daca mai este in stare buna, o adaug in acea punga; iar cand adun suficient de multe, le voi da unui alt copil din grupul meu de prieteni.

Bineinteles ca poti sa faci asta cu acele hainute care rezista si dupa ce copilul pe care le-a purtat a crescut din ele. Dar ce faci cu acele haine care se deterioreaza mai repede, cand uzura fizica intervine mai repede decat cea morala? Acesta este cazul blugilor lui Alex -- ii rupe mai repede decat creste din ei, ceea ce i-a facut netransferabili altor copii atunci cand Alex va fi crescut din ei. Din fericire, hand me downs nu este singura modalitate de a recicla si reutiliza haine, si am decis ca pot sa reconditionez blugii lui Alex, tot asa cum reconditionez propriile mele haine.

Dintre toate tipurile de pantaloni, Alex poarta blugi cel mai des (la scoala, in weekend, prin oras etc.), si bineinteles ca ii uzeaza cel mai mult, de aceea si ii rupe asa de repede, adica inainte sa apuce sa creasca din ei. Si cand ii deterioreaza, blugii lui ajung sa arate asa.
La un moment dat Alex avea vreo cinci perechi de blugi din astia rupti in genunchi, dar care inca ii veneau, asa ca i-am strans pe toti gramada ca sa-i reconditionez. O pereche din cele cinci au fost transformate in pantaloni scurti. Procedura a fost simpla de tot -- am taiat cracii de-asupra gaurii aleia din genunchi, am cusut tiv la masina, si iata ce mi-a iesit.
Pantalonii scurti provin de la o pereche de blugi Joe Fresh, care este un brand fast fashion din Canada care isi face hainele in fabricile de confectii din Bangladesh, asa ca... nu e de mirare ca acesti blugi au rezistat mai putin de un an, adica mai putin decat i-ar fi luat lui Alex sa-i poarte si sa creasca din ei. Dar cel putin, acum pot fi pantaloni scurti, le-am dat un rost nou si o sansa noua, si nu e nevoie sa fie aruncati in neant.

Cand am terminat acesti pantaloni scurti, mi-au ramas, bineinteles, cracii de la blugi. Cu acei craci am reconditionat restul blugilor lui Alex care au intrat in aceasta operatiune de reconditionare denim. Sunt blugi de la Walmart, de asemenea facuti in Bangladesh, deci nu e de mirare ca au rezistat atat de putin. Blugii aveau gaurile alea in genunchi, asa ca am folosit parti din acei craci pentru a rezolva gaurile. Am taiat dreptunghiuri denim pentru fiecare pereche de blugi, le-am aplicat peste genunchi, am cusut de jur imprejurul aplicatiilor, si iata ce mi-a iesit.
Si iata-l pe Alex purtand o pereche de blugi de-ai lui reconditionati.
Cineva se pregateste pentru Halloween! Am facut aceste poze acum doua saptamani, cand i-am cumparat lui Alex un costum de Halloween (Cavalerul Mesei Rotunde, te pui?) si l-a probat acasa. Saptamana viitoare suntem invitati la o petrecere de Halloween, asa ca trebuia sa ma asigur ca toti trei avem costume. Costumul lui Alex de anul trecut, un costum de Spideraman, nu ii mai vine, asa ca anul acesta a primit unul nou. Eu cu John avem costume pe care le-am cumparat acum vreo (patru ani sa fie???). In acel an ne pregateam sa mergem la o petrecere de Halloween, dar ceva a intervenit si nu am mai ajuns, aveam costume de Halloween pregatite in dulap, dar nedespachetate... Si asa au stat, impachetate, pana acum, ca n-am mai mers la nicio alta petrecere de Halloween de atunci. Anul acesta in sfarsit o sa le purtam.

Ce parere aveti despre blugii reconditionati ai ui Alex? Si cu hainutele copiilor, odata ce au crescut din ele, ce obisnuiti sa faceti? Do share! Va astept cu pareri si comentarii. :)

Photo credit: Victoria West

2 comments:

  1. Idei de care avem nevoie , apreciez tot ceea ce faci !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc frumos Mihaela. :) Bine ai venit pe blog si ma bucur sa te vad aici, te mai astept cu drag!

      Delete

Thank you for your comments!