Wednesday, December 28, 2016

Retrospectiva anului 2016

Suntem la finele anului, un timp potrivit pentru bilanturi de tot felul. Daca e sa fac un bilant al lui 2016, anul acesta nu a fost unul usor pentru mine, pentru ca am avut de trecut prin incercari grele. Cele mai marcante evenimente care mi s-au intamplat in acest an au fost doua evenimente triste, decesul mamei in martie si pierderea jobului meu in aprilie. Iar ca o compensatie pentru durerea provocata de cele doua pierderi, ambele au avut loc in prima jumatate a anului, astfel incat am avut timp sa-mi revin din socul care m-a cuprins, in urmatoarele luni spre sfarsitul anului. Dupa funerarii am purtat doliu, iar apoi am facut efortul sa merg mai departe si sa-mi continuu drumul. The show must go on. Iar cat priveste pierderea jobului, ce sa spun, am gasit un altul. Pe de o parte a fost dezamagirea pierderii unui job pe care il iubeam din toata inima si caruia ii eram dedicata in intregime, iar pe de alta parte am putut sa iau o pauza de cinci luni intre cele doua slujbe, si a fost o ocazie perfecta pentru mine sa ma bucur de aceasta vara in intregime, cea mai lunga vara din viata mea. Si tot pentru ca am avut intreaga vara la dispozitie, sa o petrec dupa bunul meu plac, am putut sa ma bucur de acest timp liber pentru mine, si sa fac mai mult din lucrurile pe care le iubesc -- sa scriu, sa frecventez evenimente mondene, sa calatoresc, sa petrec mai mult timp cu familia mea, sa descopar Toronto intr-o lumina noua cum nu l-am mai vazut pana acum.

La inceputul acestui an am scris un articol despre rezolutiile pe care le-am facut in noaptea de Revelion de anul trecut, si v-am promis ca la sfarsitul anului voi reveni cu un update in privinta acelor rezolutii, sa trag linie si sa vad ce si cat am realizat din ceea ce mi-am propus la Revelion, care dintre rezolutiile mele au fost indeplinite si care nu. Pana la urma, anul acesta mi-a adus mai multe decat m-am asteptat, bune si rele, si m-am tinut de indeplinirea rezolutiilor atat cat evenimentele acestui an care m-au luat prin surprindere m-au lasat sa ma tin de ele.
  • Mi-am propus sa ma inscriu la un curs de croitorie la Whitby, sa invat sa cos mai bine, sa fac mai mult refashion. Am indeplinit aceasta rezolutie doar partial. M-am inscris la un curs de croitorie in Whitby, care a durat 8 saptamani. Intentia mea cu acest curs de croitorie a fost sa invat sa cos mai bine, si sa-mi perfectionez unele tehnici de cusut mai complicate pe care nu le stapaneam inainte, cum ar fi coaserea la masina a fermoarelor, sau crearea si coaserea la masina a cuplurilor de nasturi si gauri, si alte detalii, precum si imbunatatirea tehnicilor de coasere in general, sa invat sa creez designuri mai sofisticate decat banalele fuste taiate din rochii si cu elastic in talie. Dar socoteala de acasa nu intotdeauna se potriveste cu cea din targ. In timpul acelui curs de croitorie am cusut o pereche de pantaloni de pijamale dupa niste tipare de croitorie, urmand directiile instructoarei cursului. Este posibil ca nu mi-am ales cursul asa de bine. Am ales un curs pentru incepatori, sa fiu sigura ca pot sa tin pasul cu ceea ce se va invata in clasa, dar cursul s-a dovedit a fi si foarte "de nisa" -- am invatat sa cos o pereche de pantaloni de pijamale, si atat. Nu m-am ales chiar cu ce credeam si ma asteptam sa ma aleg odata cu incheierea acestui curs, adica tehnici de cusut mai generale, pe care sa le pot folosi si in alte designuri decat pantaloni de pijamale. Si asta nu e singura problema -- avand in vedere ca au trecut luni de cand am incheiat acest curs, am uitat pana si ceea ce am invatat, am uitat cum se fac acei pantaloni de pijamale. Daca ma apuc de o alta pereche de pantaloni de pijamale, nu sunt sigura ca ii voi scoate la capat, cu tot cu tipare, nu mai stiu cum se cos acei pantaloni. In fine, n-am facut mare lucru cu acest curs de croitorie. In acest an am vrut si sa cos mai mult, sa fac mai mult refashion, dar nu am facut nimic iesit din comun pe acest front, decat doar cateva articole. Timpul liber pe care l-am avut in aceasta vara l-am dedicat mai mult scrisului si mai putin refashion-ului. Dar nu e totul pierdut; inca mai am masina de cusut si nu am renuntat la ideea de a redeveni activa in refashion; se pare ca anul acesta n-a fost unul bun pentru a-mi dezvolta aceasta latura. Acu' n-o sa-mi trag pumni in cap ca nu am realizat aceasta rezolutie, ii va veni si ei randul, si va veni un moment cand ma voi ocupa mai intens de cusut si de reconditionari vestimentare.
  • Mi-am propus sa nu mai cumpar atat de multe haine si sa o raresc cu shoppingul. Da, aceasta este una din rezolutiile pe 2016 pe care am indeplinit-o cu succes! Am rarit consumul si shoppingul de haine CONSIDERABIL, cred ca anul acesta am cheltuit cel mai putin din ultimii 10 ani. N-am eliminat shoppingul de tot, dar am cumparat mult mai putine haine si accesorii decat in alti ani. In ultimii doi ani am tinut o socoteala foarte stricta a banilor pe care i-am cheltuit la mall. Daca in 2015 am cheltuit circa $1000 pe haine si accesorii, in 2016 au fost doar $316 sau asa ceva. In sedintele mele de shopping din acest an am cumparat mai multe carti si produse de frumusete, si mai putine haine. Chiar si asa, desi am facut efortul sa ma tin departe de magazine si sa nu cheltui pe haine, ca sa nu adun mai multe decat am deja in garderoba, tot m-am ales cu cel putin doua piese in garderoba mea pe care inca nu le-am purtat niciodata, care inca mai au eticheta pe ele. Deci e clar ca n-am nevoie de mai multe haine, cele pe care le am imi sunt mai mult decat suficiente. M-a obosit adunarea asta de haine, si cumparatul si consumul fara sens, si adunatul de toale fara sa fie nevoie, all so wasteful. Lucrez la actualul meu job de trei luni, port o alta tinuta la birou in fiecare zi, pana acum nu m-am imbracat de doua ori la fel la birou, si tot n-am ajuns la jumatatea garderobei. Daca e sa port o noua tinuta la birou in fiecare zi, fiecarei haine ii va veni randul sa fie purtata o data pe an -- am tot ce-mi trebuie, chiar nu am nevoie de mai mult, vreau sa ma bucur de hainele si accesoriile pe care le am deja in garderoba, inainte sa mai cumpar altele.
  • Mi-am propus sa fac mai mult sport. Am esuat lamentabil. Am un abonament anual la o sala de gym, dar l-am cam avut degeaba, pentru ca anul acesta am fost foarte lenesa cand a fost vorba de mers la sala si facut sport. Anul acesta de fapt am facut mai putin sport decat in toti anii de cand am devenit clienta la sala de fitness Good Life din Toronto, adica de trei ani. Cand inca eram la jobul meu precedent, cel din domeniul IT, mergeam la o sala de sport vizavi de birou in centru, in timpul orei de pranz. In aprilie am parasit compania, si am incetat sa merg si la sala aia de langa fostul meu job, daca nu mai aveam drum in acea parte a orasului. In mod normal, pentru ca m-am aflat intre doua joburi in acest an si am avut mai mult timp liber in vara ce tocmai a trecut, ar fi trebuit sa merg mai mult si mai des la sala, dar nu m-am tinut de treaba. Am si acasa o bicicleta statica pe care o pedalez din cand in cand, dar nu ma mai simt atrasa de ea, este preferabil ca activitatea sportiva pe care o desfasor sa imi placa, sa nu ma plictiseasca, altfel nu ma simt motivata sa fac sport, de aceea preferam sa merg la sala unde am o gramada de masini de unde pot alege ca sa exersez, decat sa pedalez bicicleta de acasa care m-a plictisit demult si careia ii dau intalnire din an in pasti. In septembrie am inceput noul meu job, si avem o sala Good Life aproape de birou unde pot sa merg in timpul orei de pranz, dar nu m-am mobilizat sa merg la acea sala de langa job si sa revin la acelasi obicei pe care il aveam la fosta mea companie. Astazi de fapt a fost prima zi in care am revenit la sala, dupa luni de zile in care n-am mai fost deloc, si asta pentru ca abonamentul meu curent expira la sfarsitul acestui an, adica in 3 zile, si ca sa inchei anul cu sufletul impacat ca n-a fost o risipa de abonament totala, m-am gandit si eu sa merg la sala acum in aceste ultime zile ale lui 2016, pe ultima suta de metri, la propriu. La anu', daca mai vreau sa merg la sala, va trebui sa-mi reinnoiesc abonamentul.
  • Mi-am propus sa scriu mai mult. Aici am avut mai mult succes, si chiar am reusit sa dedic mai mult timp blogului si scrisului. Bineinteles ca a fost “de vina” si faptul ca anul acesta am avut o pauza de cinci luni intre doua joburi, si astfel am avut mai mult timp la dispozitie sa scriu. Datorita faptului ca am scris mai mult, ratingul blogului meu s-a ridicat, traficul s-a imbunatatit, iar blogul a inceput sa aiba mai multa vizibilitate, ceea ce a dus si la un numar mai mare de colaborari. 
  • Mi-am propus sa public cartea mea Bits of Fashion in varianta ebook. Este o alta rezolutie de-a mea pe care am realizat-o in acest an, am publicat cartea ebook spre finele lunii ianuarie. Acum cartea mea este disponibila atat in editie print, cat si in editie ebook, pe Amazon, eBay si Barnes & Nobles, in mai multe tari din Americi, Europa si Asia. Pentru mai multe informatii despre cartea mea va rog sa accesati pagina de blog Purchase My Book “Bits of Fashion”
  • Mi-am propus sa public a doua mea carte. Nu am publicat a doua mea carte, pentru ca deocamdata n-am scris-o (adica n-am terminat-o), inca mai lucrez la ea. M-am decis sa nu ma mai supun unei presiuni suplimentare, si sa nu imi setez o data limita pentru terminarea urmatoarei mele carti si publicarea acesteia. Cand va fi sa fie, se va intampla, fara sa fiu presata de sfarsituri de an sau alti factori. 
  • Mi-am propus sa calatoresc mai mult. Am realizat aceasta rezolutie intr-o anumita masura, dar nu in intregime. Una din destinatiile de vacanta unde mi-am propus sa merg in acest an a fost New York, in decursul verii; dar pentru ca anul acesta am pierdut jobul si vara asta m-a prins intre doua slujbe, am fost nevoita sa contramandez vacanta la New York din simplul motiv ca nu mi-am mai permis sa o fac. Inca n-am renuntat la ideea de a merge la New York, o voi face cu o alta ocazie. Altfel, in acest an am calatorit atat prin Canada cat si in strainatate – in Canada am facut mai multe calatorii cu RV-ul, dar am mers si in Statele Unite si am vizitat Buffalo si Cascada Niagara, ambele situate in statul New York. 
Am realizat cam jumatate din rezolutiile pe care mi le-am propus in acest an. N-a fost un an usor pentru mine, am trecut prin niste dificultati care m-au pus la incercare, si acum la sfarsit de an nu pot decat sa spun cele rele sa se spele si cele bune sa se adune. Am avut parte si de bune si de rele in acest an, si pentru anul care vine sper sa fiu ocolita de greutati cum au fost cele din 2016. Desi mi-am facut planuri la inceput de an, pe parcurs mi-am dat seama ca lucrurile nu pot fi controlate suta la suta, si cateodata viata ia o intorsatura neasteptata. Stiam eu ce stiam cand preferam sa nu fac niciun fel de rezolutii in noaptea de Revelion in anii trecuti. Anul 2016 m-a invatat un lucru – pregateste-te pentru neprevazut, pentru ca nu se stie niciodata ce incercari te asteapta dupa colt. Anul acesta nu voi mai face rezolutii de Anul Nou, ci voi lasa ca noul an sa ma surprinda cu ce va avea mai bun.

Photo credit: Google Images

13 comments:

  1. Iti doresc un 2017 mult mai bun si mai luminos, ma bucur ca inchei cu optimism acest an desi a fost unul foarte trist. Pup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc frumos Petronela, a fost un an cu adevarat greu, m-am simtit la pamant de multe ori. Bine ca s-a terminat. :) Sper ca cel nou sa fie mai bun. Iti doresc si tie un 2017 mai bun si mai luminos. Sarbatori fericite in continuare!

      Delete
  2. Hi Gil, welcome to my blog if this is your first time here, thank you for stopping by and for leaving a comment.
    Happy Holidays to you as well!

    ReplyDelete
  3. Great post!! I hope you had a Merry Christmas!!!🌲🌲

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Carolina, thanks for stopping by. :) I also hope you had a great Christmas, Happy New Year!

      Delete
  4. Sounds like you had quite an eventlful year. i'm so sorry to read about your loss and losing your job. I'm glad you are in a much better spirit now. Congratulations on you book too. What a full year. i hope this upcoming year brig you a lot of joy and that you are able to accomplish eve more.
    Happy new year Victoria! :)
    xo
    Sauniya | Find Your Bliss ♡

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much Sauniya for your thoughtful and kind comment, and thanks for reading the story. I hope you had a wonderful holiday season, and I wish you an amazing 2017! Happy New Year to you too my dear!

      Delete
  5. Great post!
    I following you, if you like, follow my blog too: http://janasofija.blogspot.rs/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Jana, thank you for your support and for following. Yes sure, I'll check out your blog.
      Happy New Year!

      Delete
  6. Congrats on all that you have achieved in 2016. You've done some wonderful things. I hope the new year brings you lots of great surprises.
    Happy 2017!

    www.fashionradi.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Radi for your kind words, I'm happy you liked the story. Wishing you a wonderful new year as well and all the best!

      Delete

Thank you for your comments!