Tuesday, March 02, 2010

Goana dupa cumparaturi la Toronto


Nu fac un secret din faptul ca imi plac cumparaturile. Carei femei nu-i place shoppingul? Imi place senzatia de incantare pe care o ai atunci cand mergi la cumparaturi, sau atunci cand porti prima oara o rochie de-abia cumparata, sau atunci cand esti admirata de prieteni pentru noua ta achizitie. Nu spun ca shoppingul este cel mai important lucru din viata unei persoane, dar e o placere pe care o satisfac din cand in cand.

Cand locuiam in Romania, oferta vestimentara din orasul meu nu era chiar atat de grozava. Bucurestiul este bineinteles orasul cu cea mai satisfacatoare oferta vestimentara din Romania (desi in comparatie cu alte capitale ale lumii este discutabil si acest lucru), si cunosc multe persoane care obisnuiesc sa mearga la Bucuresti pentru shopping. Dar eu niciodata nu am facut un drum la Bucuresti special pentru cumparaturi. Din punctul meu de vedere, era un efort care nu merita banii cheltuiti pe drum, timpul si energia consumata. Cand mergeam in Bucuresti pentru alte scopuri, profitam de ocazie si intram si in magazine, atrasa mai ales de anunturile de reduceri care faceau cu ochiul. Dar altfel, niciodata nu am facut efortul sa ma deplasez la Bucuresti pentru shopping. In cazul meu, goana dupa cumparaturi la Bucuresti nu a existat. Asa ca in privinta cumparaturilor, de-a lungul anilor cat am locuit in Romania m-am descurcat cu oferta vestimentara existenta la mine in oras.

Dar cand m-am mutat in Toronto, lucurile s-au schimbat bineinteles. Aici am descoperit o noua dimensiune a shoppingului. Magazinele si mall-urile din Toronto sunt foarte atractive, iar oferta vestimentara existenta este foarte bogata, pentru toate gusturile si toate buzunarele. Toronto Eaton Centre, Fairview Mall, Yorkdale Mall sunt doar cateva din marile mall-uri din Toronto unde imi place sa merg la cumparaturi (le gasiti si pe Wikipedia!), plus zeci si zeci de magazine din downtown Toronto si nu numai. Desi Toronto nu este o capitala a modei, ci mai curand o capitala a business-ului, districtul modei din Toronto este foarte chic si elegant. Iar Mecca modei din Toronto este Holt Renfrew, high-fashion department store de pe strada Bloor, care inseamna acelasi lucru pentru torontezi ca si Harrod’s pentru londonezi, Galeriile Lafayette pentru parizieni, si Barneys si Saks 5th Avenue pentru newyorkezi. Nu exista brand sau casa de moda din toata lumea care sa nu aiba butic sau magazin reprezentativ la Toronto. Pana si Victoria’s Secret vinde la Toronto.

Acum 4 ani cand m-am mutat la Toronto, a venit si ziua cand am inceput sa explorez mall-urile si magazinele din oras, dupa ce am inceput sa ma acomodez noii mele vieti si sa invat orasul. Si bineinteles, am inceput turele de shopping. Am descoperit in curand un mall in apropiere, Don Mills Shopping Centre, cladirea caruia urma sa fie demolata in 2-3 luni pentru a face loc unui alt proiect de constructie. In ultimele sale luni de viata, acel mall a avut mari reduceri de preturi, reduceri de inchidere. Bineinteles ca am profitat de aceasta grozava oportunitate, si am dat iama in cumparaturi la preturi fantastic de mici (reduceri pana la 90%). Avand in vedere ca m-am mutat in Canada cu doar 4 valize, acesta a fost un bun prilej de a-mi completa garderoba. Am inceput sa descopar branduri nord-americane, cum ar fi Suzy Shier, Le Chateau, Smart Set, Dynamite, Spring, si altele, cu preturi foarte prietenoase si modele de haine si incaltaminte atractive. Iar in perioada in care am fost insarcinata, am dat iama la Thyme Maternity, un magazin de specialitate pentru femei gravide. Nu stiu daca aceste branduri sunt cunoscute in Romania sau Europa, dar eu le-am descoperit prima oara atunci cand am venit la Toronto. Cu timpul mi-am extins “aria de shopping” si am inceput sa intru si in magazinele cunoscute in lumea intreaga – Zara, Mango, H&M, Gap, Guess, Banana Republic, Mexx, Aldo, Levi’s, Point Zero, Nike, Triumph, La Senza, Victoria’s Secret, Donna Karan, Ralph Lauren, Oscar de la Renta, Calvin Klein, Hermes, Louis Vuitton, Manolo Blahnik, Michael Kors, Steve Madden, Kenneth Kole, etc., etc., etc. Nu am un brand sau un magazin preferat, imi place diversitatea in vestmentatie si imi place sa cumpar de peste tot. Iar cand merg la cumparaturi, profit de reduceri la maxim. Si nu pentru ca as pandi reducerile in mod expres, ci pentru ca in mall-urile din Toronto se gasesc tot timpul foarte multe reduceri, care mai de care mai ademenitoare, asa ca nici nu e nevoie sa cumpar la pret intreg, caci am de unde alege. Am lucrat intr-o perioada la o companie din centrul Toronto-ului, care se afla usa in usa cu Toronto Eaton Centre, unul din cele mai mari mall-uri din Toronto. Tentatia era prea mare ca sa nu ajung des la cumparaturi, mai ales ca treceam prin acest mall in drumul meu spre metrou, asa ca de multe ori ma opream dupa program pentru shopping.

Cumpar si no-name, atunci cand gasesc ceva pe placul meu. Am un vintage butique favorit, unde merg uneori sa fac cumparaturi. In special imi place sa cumpar de acolo bolerouri (m-am ales pana acum cu 4 bolerouri de la acel magazin), dar si alte piese vestimentare dragute. Si am mai descoperit ca se pot gasi cateodata haine frumoase la thrift stores, “magazine de chilipiruri”. Am ajuns pana la performanta la care am cumparat o rochie de cocktail de la un thrift store cu doar $4, pentru care am si fost admirata!

Povesteam odata pe un forum pentru femei despre o vacanta de-a mea de la Paris de acum 2 ani, si una din colegele forumiste mi-a reprosat “ca ma laud cu vacante si cumparaturi in strainatate, pe timp de criza mondiala”. I-am raspuns colegei de forum ca desi am mentionat vacanta mea de la Paris, nu am spus nimic de cumparaturi la Paris. Intr-adevar am fost intr-o vacanta la Paris, dar am mers acolo sa vizitez, nu sa fac cumparaturi. Una este sa vizitezi Luvrul, si altceva este sa faci shopping. Am fost la Paris sa vad Turnul Eifel, Luvrul, Catedrala Notre-Dame, Sena, Le Pont Neuf, Ile-de-Cité, Cartierul Latin, Universitatea Sorbona, Montmartre, Moulin Rouge, Catedrala Sacré-Coeur, Champs-Elysées, Arcul de Triumf. Dar nu am intrat nici macar intr-un singur magazin de haine si accesorii sau mall. Poate ca ar fi meritat sa intru la Galeriile Lafayette sau la magazinul enorm Louis Vuitton care se afla pe Champs-Elysées, macar din curiozitate sau pentru a simti atmosfera de shopping dintr-o capitala europeana a modei, daca nu pentru a cumpara ceva, dar totusi nu am facut-o. Am vrut sa petrec fiecare clipa la Paris vizitand cat mai multe spoturi turistice fierbinti, si am neglijat shoppingul la Paris in totalitate. Am cumparat doar suveniruri de la Paris, nu si haine. Si, ii explicam in continuare colegei forumiste, nu am mers la shopping la Paris, deoacere eu deja locuiesc in strainatate, si nu simt nevoia sa merg la cumparaturi intr-o alta strainatate. Pentru dumnezeu, nu am zburat mii de kilometri pentru un brat de haine, cand aceleasi magazine sunt si la Toronto, unde poti cumpara si la preturi mai bune; ci am plecat acolo sa vizitez; si nu am nici un regret in legatura cu faptul ca am omis ocazia sa fac shopping la Paris.

De curand am inceput sa explorez shoppingul online. Sunt in concediu de maternitate, copilul meu are 6 luni, si nu mai am aceeasi flexibilitate ca inainte cand puteam sa merg la cumparaturi oricand aveam placerea. Asa ca shoppingul online a devenit o alternativa foarte buna pentru mine. Este foarte comfortabil sa faci cumparaturi de acasa, sa stai in fata calculatorului, sa rasfoiesti magazinele virtuale si cu cateva clicuri sa ai produsul dorit la usa. Inainte nu cumparam online din doua motive. In primul rand, nu vroiam sa renunt la placerea de a merge la cumparaturi si la atmosfera relaxanta a magazinelor; iar in al doilea rand, nu aveam incredere in comertul electronic si in magazinele online. Dar in ultimele luni am inceput sa am tot mai multa incredere in magazinele virtuale, si nu mi s-a intamplat niciodata sa fiu trasa in piept. Asa ca m-am convins ca shoppingul online este sigur si convenabil; doar ca sunt atenta sa cumpar de la magazine virtuale de incredere, si sfatuiesc pe toti cei care practica shoppingul online sa faca acelasi lucru.

3 comments:

  1. Vorbesti asa frumos de cumparaturi incat imi vine sa dau o raita prin magazine desi nu sunt o fana a shopping-ului,nu-mi plac cumparaturile,obosesc repede.Esti norocoasa ca ai o gama larga de magazine si poti sa cumperi ce vrei,de cati bani vrei.Colega forumusta era geloasa,nu te lauzi,descrii cu pasiune calatoria la Paris,ea nu stie probabil ca era un vis vechi.

    ReplyDelete
  2. E articolul meu preferat so far. Stii ca intotdeauna ti-am citit posturile de pe forum si ca mi-au placut mailurile tale despre moda. Le savurez la maxim. Vorbesti cu pofta :) Mai astept articole din astea.

    In alta ordine de idei, aici nu sunt chiar atat de multe magazine de haine. Nu e oras foarte mare. Am gasit un magazin unde aduc foarte multe branduri cunoscute la preturi rezonabile, si mai e un mall la vreo 20 min., distanta unde sunt tot felul de magazine. Cam astea sunt cele mai importante. Astept cu nerabdare sa ma duc la Atlanta si sa vizitez magazinele. Daca nu m-am dus la Bucuresti pt shopping, o sa ma duc la Atlanta pt asa ceva. Macar e mai aproape - 1,5 ore distanta.

    ReplyDelete
  3. Ma bucur fetelor ca v-a placut articolul. Fiecare comentariu al vostru inseamna mult pentru mine, si va multumesc mult ca reveniti de fiecare data pe blogul meu sa-mi cititi articolele. :)

    ReplyDelete

Thank you for your comments!