I also write for / Scriu si pentru


I also write for / Scriu si pentru

Revista Tango Romania


Monday, March 01, 2010

Vancouver 2010



Tocmai s-au incheiat Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010. Este un eveniment atat de important, incat am simtit ca nu pot sa nu scriu un articol despre Vancouver 2010. Aseara am urmarit in direct ceremonia de inchidere a Jocurilor, un spectacol grandios si de exceptie. De asemenea, am urmarit in direct ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 12 februarie 2010, pe care l-am savurat nu mai putin decat cel de aseara.

Nu sunt o mare amatoare de sport, dar din 4 in 4 ani imi place sa ma uit la Jocurile Olimpice de vara, respectiv de iarna. Si nici nu obisnuiesc sa urmaresc toate sporturile la rand care intra in competitiile olimpice, dar am unele sporturi preferate pe care le urmaresc la Jocuri, cum ar fi patinajul artistic sau gimnastica.

Prima oara cand am urmarit la TV de la cap la coada o ceremonie de deschidere a jocurilor olimpice, a fost ceremonia de la Calgary, 1988, Jocurile de Iarna (tot in Canada!). Si de atunci am ramas fascinata de magia si maretia jocurilor olimpice, si nu am ratat ocazia sa urmaresc Jocurile la TV, la fiecare 4 ani, macar in parte daca nu in totalitate. Iar Vancouver 2010 a avut o semnificatie deosebita pentru mine, deoacere Jocurile de anul acesta au fost gazduite de tara in care locuiesc, tara unde mi-am construit caminul. Este a treia oara cand Canada gazduieste Jocurile Olimpice – Montreal 1976, Calgary 1988 si Vancouver 2010. Cand eram copil, si cand urmaream Jocurile din Calgary 1988, nici prin cap nu mi-ar fi trecut ca peste 22 de ani voi locui intr-o tara gazduitoare de Jocuri Olimpice, si voi locui chiar in tara care m-a fascinat atunci, in ’88, dupa ce am urmarit la TV acel spectacol fastuos de deschidere de la Calgary. Am vizitat Montrealul pana acum de mai multe ori, si de doua ori am ajuns la Complexul Sportiv unde s-au organizat Jocurile Olimpice din 1976, unde, printre alte sali de sport, am vazut bazinul de inot participant in ‘76. Si nu numai atat! In fata Complexului de la Montreal se afla si placutele cu numele medaliatilor olimpici din 1976, printre care, bineinteles, si Nadia Comaneci.


Inainte sa inceapa Jocurile din Vancouver in februarie 2010, flacara olimpica a traversat Canada, si a trecut si prin Toronto bineinteles (ca o paranteza, flacara olimpica pentru Vancouver 2010 este Made in Canada, fabricata la Bombardier, un nume sonor in industria canadiana). Nu am iesit in oras sa vad flacara pe viu, asa cum au facut multi locuitori din Toronto, dar am vazut-o la posturile toronteze de televiziune. Si, am un coleg de serviciu, de origine din Calgary, care mi-a marturisit ca a fost unul din purtatorii flacarii olimpice in 1988, la Jocurile din Calgary.

Am urmarit Jocurile cu interes pe toata durata celor 17 zile, incepand cu prima zi cand a avut loc ceremonia de deschidere. La deschidere, am urmarit intrarea in scena a tuturor tarilor participante, in ordine alfabetica, printre care si Romania cu 29 de atleti. Statele Unite si Canada au avut cele mai mari echipe participante la Jocuri, cu 216 si respectiv 206 atleti. Nelly Furtado si Briam Adams, ambii de origine canadiana, i-au incantat pe cei prezenti in sala cu o melodie interpretata in duet. Iar de-a lungul celor 17 zile de Jocuri, tot am vazut un spot publicitar la postul de televiziune canadian care a transmis Jocurile, CTV, un spot pentru provicia canadiana Columbia Britanica unde s-au organizat Jocurile, in care au jucat mai multe vedete din Columbia Britanica, printre care si Kim Cattrall, aka Samantha Jones din Sex and the City.

Patinajul artistic m-a fascinat dintotdeauna, si nici de data aceasta nu am ratat ocazia sa urmaresc competitiile de patinaj din cadrul Jocurilor de Iarna din acest an. Canadienii Tessa Virtue si Scott Moir (imagine stanga sus), un cuplu carismatic, au luat medalia de aur, ceea ce i-a facut mandri pe toti canadienii bineinteles. Dansul lor pe gheata a fost sublim. De asemenea, hockey-ul, care este sportul national al Canadei, a fost la inaltime, adjudecand ambele medalii de aur – atat de catre echipa de hockey feminina, cat si cea masculina. Canada a avut extraordinara ocazie de a demonstra lumii intregi ca hockey-ul este jocul canadienilor. Hockey is Canada’s game, Canada owns the hockey stage. Sidney Crosby (imagine dreapta sus), jucatorul de hockey cu numarul 87 pe tricou din echipa canadiana de hockey masculin, de origine din Nova Scotia, Canada, a marcat golul castigator al medaliei de aur in meciul final contra SUA, ducand in delir si extaz intreaga audienta prezenta la meci in sala olimpica si milioanele de telespectatori care au urmarit meciul la TV. Imediat dupa meci a avut loc decernarea medaliilor, cea de argint pentru americani si cea de aur pentru canadieni. A fost un moment emotionant atunci cand i-a venit randul lui Sidney Crosby, hocheistul de aur al Canadei, sa primeasca medalia. Cand medalia binemeritata a ajuns in fata lui, Sidney si-a aplecat capul intr-un gest reflexiv pentru a primi medalia la gat; dar inainte sa-i faca aceasta onoare lui Sidney, oficialul care a atribuit medaliiile hocheistilor a ridicat mana dreapta in semn pentru audienta sa-l aclame si sa-l aplaude pe Sidney. A urmat un nou moment de delir si extaz, care a durat minute in sir, in care toata sala l-a aclamat pe hocheistul de aur al Canadei. A fost un moment fantastic. Imi imaginez cat de entuziasmati au fost cei prezenti acolo, daca la TV acest episod a creat emotii atat de puternice.

Canada a ocupat locul 3 la numarul de medalii castigate in aceste Jocuri (un total de 26 medalii – 14 aur, 7 argint si 5 bronz), dupa SUA (un total de 37 medalii) si Germania (un total de 30 medalii). Dar in schimb, Canada este cea care a castigat cele mai multe medalii de aur la Vancouver 2010, 14 la numar, atingand astfel un record mondial – cel mai mare numar de medalii de aur castigate de o tara gazduitoare, in toata istoria Jocurilor Olimpice de Iarna. De asemenea, este prima oara cand Canada castiga aur pe teren propriu la Jocuri Olimpice, dupa Montreal 1976 si Calgary 1988.

Go, Canada, Go!

Si in sfarsit, a venit si ultima zi a Jocurilor, 28 februarie 2010, si am urmarit ceremonia de inchidere, la care au participat circa 60,000 de spectatori, un show la fel de grandios ca si cel de deschidere. Vedete de origine canadiana precum Alanis Morisette, Avril Lavigne si Catherine O’Hara (actrita care a jucat-o pe mama lui Kevin in Home Alone) si-au dat concursul la ceremonia de inchidere.

Urmatoarele jocuri olimpice de iarna se vor organiza la Soci, Rusia, 2014.

3 comments:

  1. Foarte frumos articolul. Astept sa te vad scriind la vreun ziar... sau poate revista de fashion ;)

    ReplyDelete
  2. Ai talent...,continua sa scrii...,e pacat sa nu o faci!

    ReplyDelete
  3. Multumesc fetelor pentru aprecieri, ma bucur ca v-a placut articolul.

    ReplyDelete

Thank you for your comments!