Tuesday, March 09, 2010

Oscar 2010


A venit si noaptea magica a Oscarului. Actori, regizori, scenaristi, cameramani, compozitori, costumieri, makeup artisti au venit la Los Angeles pentru cel mai important eveniment al anului din cinematografie. Duminica seara (7 martie 2010) am urmarit in direct ceremonia de decernare a premiilor Oscar. Am urmarit covorul rosu si vedetele care au defilat pe acesta, purtand creatii semnate de designeri de seama. Am vazut lume bine imbracata, si lume mai putin inspirat imbracata. Am vazut nominalizati “vechi” in istoria Oscarului, si nominalizati “noi”, castigatori vechi si castigatori noi.

Prima oara am vazut Oscarul de la cap la coada in 2009. Cat am locuit in Romania, nu m-am uitat niciodata la Oscar in direct, deoacere, show-ul incepand la 3 dimineata, nu am reusit niciodata sa stau treaza atat de tarziu pentru a ma uita la Oscar; dar venind la Toronto, cu o diferenta de fus orar mult mai mica fata de Los Angeles, am inceput sa urmaresc acest spectacol de exceptie. In primii ani petrecuti in Canada am omis sa ma uit la Oscar, dar incepand cu anul trecut mi-am propus sa ma uit in fiecare an.

Marea surpriza a acestui an la Oscar a fost, fara indoiala, The Hurt Locker, care a luat Oscarul pentru cel mai bun film si cea mai buna regie. L-a surclasat chiar si pe Avatar, care pentru multi a fost revelatia anului, si in privinta caruia toata lumea era convinsa ca va fi favoritul de anul acesta la Oscar. Dar nu a fost asa. Daca The Hurt Locker a castigat 6 Oscaruri (Best Picture, Directing, Film Editing, Sound Mixing, Sound Editing, Writing Original Screenplay), Avatar a luat doar 3 Oscaruri (Art Direction, Visual Effects, Cinematography).


OSCAR WINNERS

Urmatorii sunt doar unii din castigatorii de anul acesta de la Oscar:
Best Actress in a Leading Role – Sandra Bullock, The Blind Side;
Best Actor in a Leading Role – Jeff Bridges, Crazy Heart;
Best Actress in a Supporting Role – Mo’Nique, Precious;
Best Actor in a Supporting Role – Christoph Waltz, Inglorious Basterds;
Writing Adapted Screenplay – Precious;
Writing Original Screenplay - The Hurt Locker;
Costume Design – The Young Victoria (cu Emily Blunt in rolul principal);
Makeup – Star Trek;
Best Animated Feature Film – Up.


OSCAR HIGHLIGHTS

Prezentatorii Oscarului de anul acesta au fost Steve Martin si Alec Baldwin. Show-ul a fost cu atat mai hilar cu cat cei doi monsti sacri ai cinematografiei si-au condimentat prezentarea cu glume sarate.

Spre deosebire de alti ani, cand s-au facut 5 nominalizari pentru cel mai bun film, anul acesta Academy Awards a decis sa nominalizeze 10 pelicule la aceasta categorie, si anume:
Avatar,
The Blind Side,
District 9,
An Education,
The Hurt Locker,
Inglorious Basterds,
Precious,
A Serious Man,
Up,
Up in the Air.


Este prima oara in istoria Oscarului cand un film de animatie (Up) este nominalizat la categoria Cel mai bun film. Pana acum filmele de animatie aveau sansa de a castiga un Oscar la categoria Cel mai bun film de animatie (cel mai recent exemplu – Wall-E, 2009).

Ultima categorie anuntata a fost, ca de obicei, Cel mai bun film. Tom Hanks a venit pe scena sa anunte castigatorul, dar nu a mai anuntat si cele 10 nominalizari la aceasta categorie cum ar fi fost firesc, ci, fara sa piarda nici o secunda, a deschis plicul sa citeasca numele castigatorului. Probabil ca a fost o decizie de organizare de ultim moment, avand in vedere ca show-ul se apropia de sfarsit si mai erau doar cateva minute pana la ora incheierii (9pm, Los Angeles time).

James Cameron, realizatorul Avatar, s-a vazut in inedita postura de a concura pentru suprematia de la Oscar cu fosta sa sotie, Kathryn Bigelow, care a regizat The Hurt Locker. Nu numai ca The Hurt Locker a luat cele mai multe Oscaruri, dar de asemenea Kathryn Bigelow “i-a furat” Oscarul lui James Cameron pentru cel mai bun film si cea mai buna regie, plecand acasa cu 2 statuete Oscar, iar James Cameron cu nici una. Kathryn Bigelow nici nu a apucat bine sa coboare de pe scena dupa ce a luat Oscarul pentru Cea mai buna regie, ca, in timp ce era deja in culise, surprinsa, a fost chemata iarasi pe scena sa ia Oscarul pentru Cel mai bun film. Este prima femeie regizor din istoria Oscarului care a castigat premiile de top in cinematorgrafie – Oscar pentru cel mai bun film si pentru cea mai buna regie. Bineinteles ca James Cameron a fost foarte fericit pentru fosta sa sotie ca filmul ei a avut cel mai mare success, dar la TV s-a vazut ca bucuria pe care a aratat-o atunci cand Kathryn Bigelow s-a ales cu cele 2 Oscaruri a fost usor exagerata, si chiar nesincera.

George Clooney nu a reusit sa ascunda de camerele de luat vederi dezamagirea ca nu a luat Oscarul pentru cel mai bun actor in rolul principal, in filmul Up in the Air.

Atunci cand regizorul Roger Ross Williams a urcat pe scena in calitate de castigator al Oscarului la categoria Documentary Short pentru filmul Music by Prudence, discursul sau de multumire a fost perturbat in mod grosolan de catre co-producatoarea Elinor Burkett, care nu l-a lasat pe Williams sa-si termine discursul, ducand in confuzie intreaga audienta: “What a hell is going on there?” Burkett a considerat ca era meritul ei deoportiva cu a lui Williams sa urce pe scena si sa primeasca Oscarul, avand in vedere ca nominalizarea oficiala de la Academy Awards a cuprins atat numele regizorului Roger Ross Williams, cat si a co-producatoarei Elinor Burkett. Dar, dupa cum declarase Williams, Elinor Burkett se retrasese din proiectul Music by Prudence, ceea ce a creat ambiguitatea in legatura cu cine ar fi trebuit sa urce pe scena pentru a primi Osarul la categoria Documentary Short. Si nu numai atat – dupa ceremonie, Elinor Burkett a declarat ca atunci cand a vrut sa urce pe scena pentru a primi Oscarul, mama lui Roger Ross Williams a blocat-o cu bastonul.


OSCAR FASHION

Ca si in alti ani, tinutele vedetelor prezente la Oscar au atras atentia audientei si a criticilor de moda. Oscarul este un prilej bun pentru celebritati de a-si etala tinutele haute-couture, si specatocul de moda de la Oscar 2010 a fost pe masura. Dar in timp ce unele vedete au impresionat audienta cu toaletele lor alese cu gust, altele au fost mai putin inspirate din acest punct de vedere.

La categoria Best Dressed le includ pe urmatoarele vedete:
Cameron Diaz (a purtat Oscar de la Renta)



Kate Winslet (Yves Saint Laurent)



Penelope Cruz (Donna Karan)



Queen Latifah (Badgley Mischka)



Sarah Jessica Parker (Chanel)



Demi Moore (Versace)



Julianne Moore (Calvin Klein)



Kathryn Bigelow (Yves Saint Laurent)



Meryl Streep (Chris March)



Si bineinteles, Sandra Bullock, care a fost regina necontestabila a Oscarului nu doar pe scena pentru titlul de cea mai buna actrita a anului, dar si pe covorul rosu, intr-o rochie superba creatie Marcesa.




La categoria Worst Dressed le includ pe:
Maggie Gyllenhaal (a purtat o rochie inflorata de Dries Van Noten, care era mai portivita pentru o petrecere pe plaja decat pentru un eveniment atat de glamour ca Oscarul)



Jennifer Lopez (rochia ei Armani a avut o trena atat de voluminoasa, incat diva a avut nevoie de doua locuri in sala in loc de unul)



Charlize Theron (o rochie Dior, cu niste flori aplicate pe sani care nu-si aveau rostul acolo)



Michelle Pfeiffer (Carolina Herrera cu o forma nedefinita).

6 comments:

  1. Esti un fenomen,felicitari!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Mi-a placut mult acest articol , iar pozele presarate -superbe!Cameron Diaz si Penelope Cruz merita nota 10 !

    ReplyDelete
  3. Ma bucur foarte mult pentru Sandra Bullock - merita un Oscar. E foarte talentata.
    Imi plac mult de tot tinutele purtate de Cameron Diaz si Sandra Bullock, iar Meryl Streep a ales si ea o tinuta aparte si care i se potriveste.

    ReplyDelete
  4. Bine ai venit My_self pe blog, si ma bucur ca ai intrat aici. Te mai astept cu drag! By the way, am vazut de curand filmul The Blind Side, pentru care Sandra Bullock a luat Oscarul -- e un film exceptional, merita vazut. Si da, sunt de acord cu tine -- Sandra Bullock a meritat din plin Oscarul pentru acest rol.

    ReplyDelete
  5. Si as mai adauga ca rochia Sandrei Bullock mi-a placut cel mai mult dintre toate, e preferata mea.

    ReplyDelete
  6. Multumesc fetelor pentru comentarii, si ma bucur mult ca v-a placut si acest articol al meu.

    ReplyDelete

Thank you for your comments!