Sunday, March 07, 2010

Samatha Jones, femeia fatala



Cand spunem Samantha Jones, spunem femeia fara inhibitii. Samantha este cea mai deschisa dintre cele patru femei din Sex and the City, si aceasta trasatura o scoate in evidenta cel mai mult. Este femeia care nu crede in iubirea ideala, ci doar in lucrurile tangibile. Este femeia care nu crede in casatorie, si nu este dispusa sa se casatoreasca vreodata. Este femeia care se iubeste pe sine (dar nu este o egoista), si nu ii este frica sa recunoasca acest lucru. Este femeia care nu vrea sa lase iubirea sa intre in viata ei, deoacere este convinsa ca acest lucru nu poate aduce nimic bun. Vazand suferintele prietenelor ei in relatiile lor cu barbatii, Samantha declara ca prefera sa lase sentimentele de iubire sa o ocoleasca, si sa fie ocolita de problemele pe care acestea le aduc cu sine. Dar asta nu o impiedica sa fie o prietena loiala si sa fie alaturi de Carrie, Miranda si Charlotte ori de cate ori acestea au nevoie de ajutor, de o vorba buna, de un umar de sprijin.

In cartea lui Amy Sohn Sex and the City: Kiss and Tell, unde serialul Sex and the City este prezentat indeaproape (actori, personaje, echipa de filmare, locatii, moda, fiecare episod in parte, etc.), avem si Dating Game al celor 4 personaje principale – Carrie, Miranda, Samantha si Charlotte. Dating Game prezinta lista tuturor barbatilor care au existat in viata celor 4 prietene, de-a lungul intregului serial. Fiecare dintre cele 4 femei au de fapt cate 2 liste – barbatii cu care “au fost”, si barbatii cu care “nu au fost”. Studiind aceste liste, imi aduceam aminte de fiecare episod in care fiecare din acesti barbati din Manhattan au aparut in viata celor 4 femei. Unii dintre ei au fost doar cate un sarut sau o cina in oras, altii au fost aventuri de o noapte, altii au fost relatii de durata mai scurta sau mai lunga, iar unii dintre ei au devenit soti (casatoriile lui Charlotte si casatoria Mirandei). Cand am urmarit pentru prima oara serialul la TV acum cativa ani, aveam tot timpul impresia ca lista lui Charlotte, femeia regulilor, este cea mai scurta. Dar in cartea lui Amy Sohn am avut surpriza sa descopar ca nu este asa – lista lui Carrie este de fapt cea mai scurta, iar lista lui Charlotte este la egalitate cu lista Mirandei. Si, bineinteles, nu m-a surprins deloc sa descopar ca lista cu “au fost” a Samanthei, femeia lipsita de inhibitii, este cea mai lunga dintre toate. Dar in schimb, lista cu “nu au fost” a Samanthei este cea mai scurta dintre toate.

Si totusi iubirea nu a ocolit-o pe Samantha Jones, chiar daca Samantha niciodata nu a avut intentia sa se implice sentimental in nici una din legaturile ei cu barbatii. Urmarind serialul, Samantha m-a facut sa zambesc atunci cand s-a indragostit de magnatul Richard Wright, si m-a induiosat atunci cand s-a indragostit de actorul Smith Jerrod. Richard a fost prima ei experienta sentimentala, un lucru care ii era total necunoscut Samanthei pana atunci, si relatia ei cu acesta nu a avut sorti de izbanda deoarece Samantha nu a putut avea incredere in el pana la capat. Dar lucrurile se schimba atunci cand Smith apare in viata Samanthei. Smith a castigat increderea Samanthei, Smith s-a dedicat Samanthei cu trup si suflet, Smith a fost alaturi de Samantha atunci cand a fost incercata de provocarea cancerului, si Smith a facut-o pe Samantha sa descopere iubirea.

Asa ca si Samantha a lasat temerile ei legate de un eventual esec sentimental la o parte, si la randul ei s-a dedicat lui Smith cu trup si suflet. In film o gasim pe Samantha in Los Angeles, alaturi de Smith, fiind pentru el un sprijin permanent in cariera lui de la Hollywood. Lucrurile au mers bine pentru Samantha, pana cand si-a dat seama ca ceva lipseste din viata ei… Apoi l-a cunoscut pe Dante, vecinul sexy, care in fiecare seara era cu o alta partenera, si care a facut-o sa inteleaga ce anume ii lipsea. Ii lipsea viata de femeie single din New York, cand putea sa faca ce vroia, cu cine vroia, cand vroia, unde vroia si cum vroia, fara sa fie incorsetata de o relatie monogama. Samantha si-a dat seama ca nu vroia sa fie cu Dante, ci vroia sa fie Dante, si si-a dat seama ca monogamia nu era croita pentru ea. Cu durere, se desparte de iubitorul si atentul Smith; dar Samantha prefera sa-si urmeze inima decat sa continue sa traiasca o viata care nu era a ei.

In final, o vedem pe Samantha iarasi singura, spre deosebire de celelalte 3 prietene ale ei care si-au gasit fericirea casatorindu-se cu barbatii iubiti. Dar Samantha nu ar fi fost ea insasi daca ar fi continuat relatia cu Smith, sau daca s-ar fi casatorit cu acesta. Samantha a revenit la viata ei din New York, si la ceea ce o facea cu adevarat fericita.

In incheiere, sa vorbim putin si despre garderoba Samanthei.
Ce a purtat Samantha in serial?
A purtat Guess, Manolo Blahnik, Diane von Furstenberg, Harry Winston, Swarovsky, Paco Rabanne, Roberto Cavalli, Fendi, Gucci, Armani, Jimmy Choo, Louis Vuitton, Versace, Emanuel Ungaro, Chanel, Oscar de la Renta.
Ce a purtat Samantha in film?
A purtat Kenzo, Zac Posen, Thierry Mugler, Valentino, Roberto Cavalli, Fendi, Baby Phat, Chanel, Louis Vuitton, Versace, Dior, Jimmy Choo, Lanvin, Patricia Field, Oscar de la Renta, Nancy Gonzales, Steve Madden, Narciso Rodriguez, Donna Karan, Diane von Furstenberg, Stewart Weitzman, Swarovsky.

Surse:
Sex and the City: Kiss and Tell (the show) by Amy Sohn;
Sex and the City the Movie by Amy Sohn.

4 comments:

  1. Ca de obicei un articol foarte bun. Samantha e pe locul 2 in topul preferintelor mele, dupa Carrie. Ce imi place la ea? Lipsa de ipocrizie, umorul ei extraordinar, faptul ca e o prietena grozava, ca e mereu foarte eleganta. Nu sunt de acord in cea mai mare parte cu stilul ei de viata, dar ii recunosc calitatile.

    ReplyDelete
  2. Ma bucur mult ca ti-a placut. Si mie imi place foarte mult la ea lipsa de ipocrizie si loialitatea fata de prietenele ei. :)

    ReplyDelete
  3. samantha e samantha ... nu poti sa o compari cu nimeni, daca nu era asa, numai era ea! nu are ce sa nu-ti placa la ea...cui nu-i place inseamna ca e ipocrit!dezinhibitia ei face toti banii! nu stiu cum ea in viata reala, dar m-as mira sa aflu ca pt ea a fost doar un "rol"...e mult prea naturala!

    ReplyDelete
  4. Ai perfecta dreptate, Samantha este incomparabila. :) Acest rol i-a mers ca o manusa.

    ReplyDelete

Thank you for your comments!