Sunday, July 18, 2010

Moda mea de ieri si de azi - Partea a II-a


Voi continua drumul amintirilor despre moda mea de ieri si de azi cu anii mei de maturitate. In anii facultatii stilul meu vestimentar a inceput sa prinda mai mult contur. In facultate, mi-aduc aminte, am devenit mai selectiva la capitolul blugi. Nu ma mai incantau toate turcismele si chinezariile care se gaseau pe piata. Am inceput sa cumpar blugi de firma, si preferatele mele din perioada facultatii au fost Lotus, Little Big, Gass. Erau niste branduri foarte populare in a doua jumatate a anilor ’90 cand am fost studenta. Dintre toti blugii pe care i-am purtat in acea perioada, o pereche Little Big au fost preferatii mei, pe care mi i-am luat in anul 3 de facultate. Erau bleu deschis, cu talie joasa (in acea perioada a venit moda blugilor cu talie joasa), si aratam incredibil de sexy in ei. In acelasi timp, au fost cei mai longevivi blugi pe care i-am avut vreodata, caci i-am purtat mai bine de 4 ani si jumatate.

Cand eram in anul 2 de facultate, a fost moda “tractoarelor”. Poate va amintiti de acei pantofi si sandale cu tocuri inalte si groase, si cu talpa groasa. Erau extrem de comozi. Mi-am luat o pereche de sandale “tractoare”, de piele, albe. Erau atat de comozi, incat puteam sa-i port toata ziua prin oras fara sa obosesc, desi aveau tocul inalt de 10cm.

In vara lui ’99 (eram in anul 4 de facultate) l-am cunoscut pe sotul meu. In seara in care l-am cunoscut, am purtat o rochie lunga de vara, vaporoasa, inflorata, pe care mi-o cumparasem cu doar cateva zile inainte. Era noua mea rochie preferata. Sotul meu m-a placut cum aratam in acea rochie, si a inceput sa ma curteze. La scurt timp dupa aceea am inceput sa iesim impreuna, iar acum avem 8 ani de casnicie si un copil de 10 luni. Port acea rochie si acum, dupa 11 ani de cand am cumparat-o; a devenit o rochie vintage pentru mine. Nu m-am indurat sa renunt la ea dupa atatia ani din cauza valorii sentimentale pe care o are pentru mine, caci a jucat un rol nelipsit de importanta in viata mea de cuplu. Si sunt pregatita sa o mai port si de-acum inainte, caci e intr-o stare la fel de buna ca atunci.

In vara lui 2001 Romania a fost invadata de mov. Vedeam o mare de mov peste tot in oras. Toata lumea purta mov. Era atat de mult mov in jurul meu, incat a devenit obositor. Mi-aduc aminte ca am vazut odata o tipa prin oras imbracata in mov din cap pana in picioare: bluza mov, pantaloni trei sferturi mov, poseta mov, sandale mov, si de parca excesul de mov nu era de ajuns, era vopsita in cap mov. Nu mi-a venit sa cred ca vad asa ceva. In vara movului am avut o reactie de respingere la noua tendinta mov si nu mi-am luat nimic mov. Acel stil a fost in mod clar un trend foarte proeminent care ar deveni demodat si depasit odata cu incheierea sezonului. Si am avut dreptate – in sezonul urmator nu s-a mai purtat mov, si ma bucuram ca am fost inteleapta sa nu cheltui bani pe o haina (sau pe mai multe haine) pe care as fi putut sa le port doar de cateva ori; iar dupa aia, daca ar fi fost sa ies cu ele pe strada, as fi aratat demodata si caraghioasa intr-o tinuta out. Invazia movului din 2001 a fost o lectie foarte importanta pentru stilul meu vestimentar, care m-a invatat sa nu-mi cumpar haine uni-sezon, ci sa urmez modele clasice in vestimentatie pe care sa le pot purta mai mult de un sezon.

Tot in 2001 am cunoscut o croitoreasa foarte talentata, la care mi-am facut la comanda mai multe rochii de seara si costume office. Rochiile de seara le-am purtat la nunti, banchete si alte evenimente asemanatoare, iar costumele office le-am purtat la diverse ocazii de zi. Tinutele custom-made aveau 2 mari avantaje pentru mine – unicitatea lor era unul dintre ele, iar un alt avantaj era pretul per total mai mic decat al rochiilor de seara si al costumelor care se gaseau in magazine la vremea respectiva. In acea perioada ma costa mai ieftin sa imi comand o rochie eleganta decat sa o cumpar de la magazin.

In 2003 m-am indragostit de rosu. Sa nu credeti ca purtam rosu din cap pana in picioare, nu. Dar mi-am cumparat multe haine si accesorii rosii – pulovere, bluze, esarfe. Multe dintre ele le am si acum. In acea perioada eram profesor in invatamantul preuniversitar, si o colega de-a mea de la scoala, despre care se stia ca poarta rosu, a remarcat rosul in vestimentatia mea, si intr-un mod neinspirat mi-a dat de inteles ca e geloasa ca port rosu. Am ignorat-o in totalitate, caci mi s-a parut de-a dreptul infantil din partea ei sa se supere pe mine ca am aceleasi preferinte cromatice ca si ea (ca doar nu o imitam, doamne fereste).

In 2005 mi-am luat o haina de primavara culoarea untului de la Asco Bacau. Era foarte eleganta, si am fost foarte incantata cand mi-am cumparat-o. Era o haina care te scotea din anonimat, si care te facea sa fii in centrul atentiei. Cand o purtam prin oras, intorceam privirile dupa mine. Sotul meu era gelos cand vedea alti barbati urmarindu-ma cu privirea. Daca va aduceti aminte de filmul The Devil Wears Prada, unul din outfiturile lui Andy Sachs pe care le-a purtat prin New York (si care mi-a placut cel mai mult) a fost o anumita haina alba Chanel, care era apropiata ca stil si model cu haina mea culoarea untului cumparata din Bacau pe care o aveam si eu in garderoba, motiv pentru care mi-a placut aceasta haina a lui Andy cel mai mult, dintre toate tinutele pe care le-a purtat in film.

Tot in 2005 a fost invazia roz din Romania. La fel ca si cu movul din 2001, toata lumea dintr-o data s-a imbracat in roz. Am avut un deja-vu roz dupa cel mov la 4 ani diferenta. Cand ieseai pe strada, vedeai numai roz in fata ochilor. In speta, s-au purtat foarte mult niste costume roz (sacou si pantaloni) si niste bluze cu volanase roz. S-au mai purtat si pantofi roz, posete roz… Trei colege de-ale mele de cancelarie s-au si grabit sa-si achizitioneze haine roz din noul trend, ca sa fie foarte la moda bineinteles. La festivitatea de incheiere a anului scolar au venit toate trei imbracate la fel, roz din cap pana in picioare. Rozul din 2005 a fost un alt trend uni-sezon, la fel cum s-a intamplat cu movul din 2001. Vazandu-le pe colegele mele purtand roz din cap pana in picioare, ma gandeam oare ce vor face cu aceste tinute in anul urmator, cand rozul va iesi din moda? Le vor purta in continuare, cu riscul ridicolului demodat, sau vor uita de ele? Si mi-am primit raspunsul in anul urmator – nu le-am mai vazut purtand acele costume roz si acele bluze cu volanase roz, lasandu-le probabil sa someze in garderobele lor, dupa ce au cheltuit destul de multi bani pe acele haine uni-sezon. Ca o paranteza, imi aduc aminte ca acele bluze roz cu volanase se vindeau cu 900,000 lei vechi in magazine in acea vara, iar costumele roz au costat si mai mult de atat, bineinteles. In acea vara mi-am cumparat o singura bluza roz, dar un model mult mai simplu decat marea majoritate a bluzelor roz care s-au purtat atunci, astfel incat port si acum acea bluza, datorita faptului ca nu a facut parte din acel trend foarte proeminent din vara lui 2005. In rest am preferat sa nu exagerez cu rozul, ca sa nu ma inec in marea roz care a invadat Romania acum 5 ani.

In vara lui 2005 s-a deschis primul magazin Kenvelo de la mine din oras. Prima oara am fost incantata de noul brand care a venit la noi in urbe, dar in curand am fost demagazita. Majoritatea hainelor Kenvelo nu erau atat de grozave. Multe dintre ele erau chiar urate. Mi-aduc aminte de o colectie Kenvelo care era sub orice critica – nuante spalacite, materiale care se scamoseaza cu usurinta, si alte gogomanii de genul asta. Multe dintre bluzele si topurile din acea colectie aratau mai mult ca niste pijamale decat outfituri cu care sa iesi pe strada. Mi-am luat doar 3 piese de la Kenvelo (un top si doua bluze), caci in rest nu mi-a placut nimic in mod deosebit. Modelele de blugi erau in schimb ceva mai atragatoare. M-a tentat sa-mi iau blugi Kenvelo, dar am auzit foarte multe review-uri proaste despre acestia, ca se deterioreaza repede, ca se decoloreaza denimul, asa ca m-am abtinut sa-mi cumpar blugi Kenvelo. Nu mi-am mai cumparat nimic de la Kenvelo de atunci, si nu am devenit un client fidel Kenvelo.

In schimb, un alt magazin din Bacau unde mi-a facut placere sa fac shopping a fost Dacon Emerald. Poate unii dintre voi stiu ca Dacon Emerald este un brand romanesc, din Iasi, care in 2005 avea magazine in 4 orase din tara – Iasi, Bacau, Oradea si Cluj. Nu stiu daca brandul s-a mai extins de atunci si in alte orase din Romania. E un brand de haine elegante, absolut irezistibile. Mi-am luat in acel an o bluza, un costum, un sacou, doua perechi de pantaloni. Colegele mele de serviciu m-au admirat indelungat pentru noile mele tinute Dacon Emerald. Unele din acele haine le port si acum.

In acea perioada aveam deja stilul vestimentar foarte bine definit. Tinutele mele erau elegante sau office, dar si casual atunci cand era cazul. Odata o eleva de-a mea din clasa a 8-a mi-a spus ca (citez) imi admira foarte mult stilul vestimentar, ca dintre toate profesoarele din scoala sunt cea mai stilata si mai asortata, si ca ii place de mine cel mai mult cum ma imbrac.

In 2006 m-am mutat in Canada. In Toronto am descoperit ca moda de aici este foarte diferita de cea din Romania. In primul rand, aici nu vezi doi oameni imbracati la fel. Nu exista fenomenul modelor de turma. Iar in doilea rand, shopping-ul si moda de aici au o cu totul alta dimensiune fata de Romania. Totul e la un nivel mult mai inalt si mult mai classy decat in Romania. In prima perioada petrecuta in Toronto am purtat hainele aduse din Romania (multe din ele mi-au fost admirate), dar cu timpul am inceput sa descopar magazinele si brandurile din Canada.

N-o sa ma opresc prea mult la habiturile mele de moda din ultimii 4 ani petrecuti in Canada, caci le-am descris deja in articolele mele anterioare. Voi mentiona doar cateva detalii.

Spre sfarsitul anului 2006 am inceput sa lucrez in finante, si acest lucru a avut o oarecare influenta asupra garderobei mele. Am inceput sa port zilnic tinute office, prin natura jobului meu. Vizitele la mall s-au indesit pentru a-mi completa garderoba cu tinute adecvate jobului meu.

In 2007 m-am indragostit de alb. Mi-am cumparat foarte multe haine albe in acea vara, “tot tacamul” – sacou cu maneci scurte, fusta, pantaloni, top, camasa, bluza, pantaloni scurti, geanta, pantofi, sandale. Majoritatea dintre aceste haine le port si acum. Albul face parte din clasic, si va fi oricand in trend pe timp de vara.

Tot in 2007 am facut o pasiune pentru bolerouri, si de atunci mi-am cumparat foarte multe, in diferite modele si culori. Am descoperit un vintage boutique downtown Toronto de unde mi-am cumparat cele mai multe dintre bolerouri. Le gasesc o inventie geniala – pot fi asortate in foarte multe feluri, si de asemenea pot avea un rol de accessoriu – cu un bolero poti schimba o tinuta in totalitate.

In 2008 am inceput sa practic shopping-ul online. Inca nu am curajul sa cumpar haine online de teama sa nu nimeresc masurile potrivite, dar am cumparat pana acum fara sa ezit costume de baie, lenjerie, posete, bijuterii, pantofi, cadouri, filme, carti, si altele. Si mai ales, de cand sunt in concediu de maternitate si am grija de copil, nu mai am timp sa merg la mall-uri la fel ca inainte, asa ca shopping-ul online a devenit o alternativa foarte buna pentru mine.

Iar in 2010 am inceput sa scriu despre toate acestea.

12 comments:

  1. In continuare blugii cu talie joasa (nu exagerat de joasa, insa) sunt preferatii mei pentru ca ma avantajeaza cel mai bine. Mai era la un moment dat moda cu pantaloni cu talie joasa, cu bikinii si cu "aripioarele" la vedere. Brrr, ce aiurea! Oana Zavoranu obisnuia sa poarte astfel de blugi, foarte-foarte stramti si desi n-avea aripioare, tot se vedea aiurea. In loc sa poarte altfel de blugi, s-a dus la doctor sa ii mai "taie" putin din aripioare. Doctorul insa i-a zis ca nu e cazul, ca e vina pantalonilor ca arata asa. Din cate imi amintesc, ea tot si-a facut operatia. How funny is that? :)

    Nu ma deranjeaza moda culorilor, pentru ca eu oricum am toate culorile in garderoba. Poti purta o culoarea care e la moda, dar in stilul tau propriu, cu niste accesorii interesante si atunci sigur iesi din multime. Cred ca si cu turcoazul s-a intamplat ca si cu rozul. Il port de multi ani, iar acum e in mare voga. Si rozul se poarta din nou. Dar n-as putea sa spune ca anul acesta se poarta numai cateva culori. Se poarta in general culorile vii.

    Eu nu am avut probleme cu blugii de la Kenvelo inca. Cei mai vechi sunt de 3 ani si ii port intens. Si restul perechilor sunt material foarte bun si sunt multumita de ei. Prima experienta Kenvelo a fost cu un tricou barbatesc care a costat multisor si s-a decolorat de la prima spalare. Am avut insa curaj sa mai incerc si alte produse si sunt multumita cam 98%. Am cumparat inclusiv topuri de bumbac care erau la reducere, cu 10-12 RON si care au rezistat foarte bine. Niciunul nu s-a largit, nici nu s-a decolorat. Am avut insa probleme cu hainele de la FOX. Ambele tricouri s-au largit usor.

    Legat de shoppingul online, pe mine ma tenteaza mult, mai ales ca nu prea pot pleca la cumparaturi singura. Nu e riscant, ca poti returna produsele, de multe ori chiar pe cheltuiala lor. Ce imi place aici foarte mult (fata de Romania) e ca poti returna produsele foarte usor. De exemplu, am cumparat o rochie pentru o nunta si apoi m-am razgandit si am returnat-o fara probleme. Ai 3 luni la dispozitie, ceea ce e grozav.

    Eu am o pasiune deosebita pentru esarfe. Nu am foarte multe, insa imi sunt tare dragi. Le poti purta in multe feluri si schimba o tinuta simpla.

    ReplyDelete
  2. Legat de blugi, si eu prefer blugii cu talie joasa si acum. De cand i-am descoperit prima oara, au devenit favoritii mei pentru totdeauna. Toti blugii mei din garderoba sunt cu talie joasa (dar nu superjoasa). Intr-o perioada a fost trendul ala cu blugi cu talie superjoasa, dar mie nu-mi statea bine cu ei si nu mi-am luat niciodata.

    Nici pe mine nu ma deranjeaza moda culorilor, dar nu-mi place sa exagerez cu o anumita culoare la moda, asa cum am vazut ca s-a exagerat cu movul in 2001 si rozul in 2005. La fel ca tine, am si eu toate culorile in garderoba; si orice culoare n-ar fi la moda la un moment dat, sansele sunt maxime sa am cel putin o haina pe acea culoare in garderoba. Imi place si mie turcoazul la nebunie. Am bolerouri, topuri, bijuterii pe turcoaz. Imi place foarte foarte mult combinatia turcoaz cu alb (chiar sambata trecuta am iesit in oras si mi-am asortat tinuta alb cu turcoaz), dar imi mai place si turcoaz cu grena.

    Imi plac si mie esarfele, am mai mult de 10 esarfe, in diferite culori, stiluri, lungimi, latimi, etc. Preferata mea este una Hermes pe care mi-am luat-o anul trecut.

    ReplyDelete
  3. Cand am ajuns in Vancouver, mi s-a parut ca femeile sunt neingrijite si nu le pasa de cum se imbraca. Mai tarziu am realizat ca, de fapt, eram eu prea obisnuita cu impopotonarea de la noi, cu fetzele tencuite de machiaj, mersul la mall in tinuta de club si umblat cu stilettos la 9 dimineata. Acum imi place mai mult stilul de aici, parca poti sa observi mai bine frumusetea unei femei asa. In plus, vad ca femeile de aici sunt in general foarte curate, epilate, au ten sanatos si tind sa fie suple (which makes me sooo jealous).
    Nu prea m-a interesat ce e la moda, m-a preocupat mai mult sa port ce-mi sta bine, mai ales ca am o silueta dificila (clepsidra - cine are la fel, stie cat de greu e sa gasesti pantaloni care sa-ti stea bine, sau bluze care sa se aseze frumos pe bust). M-am bucurat totusi ca a fost la moda albastrul, e culoarea mea preferata, si mi-am luat multe bluzite in diferite nuante.
    In adolescenta, fiind rockerita, nu prea am iesit din haine negre. Acum parca a ajuns sa-mi fie urat negrul (desi am the mandatory little black dress in dulap :)). In Romania, cumparam cu mare placere haine si accesorii romanesti, ma bucur intotdeauna sa vad ca se naste un brand de calitate la noi (I miss Jolidon!!!).

    ReplyDelete
  4. A, si daca tot ai adus aminte de niste trenduri ridicole: slapii verde sau portocaliu aprins, fustele "parte peste parte", rochitele cu margarete sau floarea-soarelui, parul prins in coc cu o esarfa, mini-rucsacul de lac negru (obligatoriu cu logo D&G), ciorapii lycra ultra-luciosi, costumele de "piersica" nelipsite de la nicio nunta, bluzele albe cu volanase, uleiul de corp cu sclipici, bluzele fishnet... si mai sunt multe. Sigur unele din ele vor reveni in moda, ca asta e :).

    ReplyDelete
  5. Buna Catintherain, si mersi pentru comentarii, mi-a facut placere sa le citesc. Cu ocazia asta mi-am mai adus aminte de niste chestii. Imi placea si mie Jolidon in Romania, si imi cumparam, si inca mai am lenjerie de la ei, dupa atatia ani.

    Am si eu the mandatory little black dress, pe care mi-am luat-o acum 4 ani. Am purtat-o pana acum de 2 ori, si e ok, pot sa o mai port. Am scris despre LTB pe AssociatedContent.com, aici

    http://www.associatedcontent.com/article/5521570/little_black_dress.html?cat=46

    Cand am venit in Toronto, am observat si eu diferenta mare dintre cum se imbraca si se machiaza femeile din Romania si cele din Canada. Romancele intr-adevar sunt prea impopotonate, si lasa impresia ca urmeaza moda intr-un mod "scortos", iar stilul canadiencelor este mai fresh.

    ReplyDelete
  6. Daca ar trebui sa alegeti ce sa vedeti zilnic pe strada, ce ati alege? Femei imbracate in blugi care le atarna pe jos, flip-flops, tricouri spalacite si lalai, sau cu margele de plastic roz la gat (eu am crezut ca sunt ornamente pentru brad)?
    Sau fetele noastre de mall, impopotonate?

    Stiu, e greu sa alegi intre cele 2 :) Eu sunt norocoasa ca nu trebuie sa aleg. Le vad frecvent pe primele :))

    ReplyDelete
  7. Oh, chiar ca e o alegere grea. :) What an imposition. O cale de mijloc, ceva? :)

    Acum serios vorbind, ideal ar fi sa nu cazi in extreme, bineinteles. Nici prea-pea, nici foarte-foarte, nici aceeasi pereche de blugi cu un tricou lalai, nici impopotonata ca un brad de craciun. Eu am noroc exact din punctul asta de vedere, ca vad la Toronto lumea alegand calea de mijloc. E si datorita faptului ca Toronto e o metropola, cel mai mare oras din Canada, plus ca are reputatia capitalei modei din Canada, caci cele mai importante evenimente din fashion au loc aici. Ar fi culmea ca femeile sa mearga la Saptamana Modei din Toronto in blugi, tricouri spalacite si slapi. :D Anul asta am fost la Saptamana Modei din Toronto, si toata lumea era imbracata corespunzator evenimentului bineinteles.

    ReplyDelete
  8. Sincer, as alege prima varianta. Nu e frumos sa fii lalaie, nu zic, dar macar poti compensa cu dezinvoltura, zambetul, aerul relaxat. Urasc flip-flops (mai ales zgomotul pe care il fac), dar si multe persoane trendy ii poarta, ce sa-i faci. Aici nu pot spune ca am vazut des femei foarte lalai, doar foarte casual, dar nu stiu cum e in SUA.

    ReplyDelete
  9. Victoria - mi-a placut articolul despre LBD. Tot i-as prefera o Little Blue Dress, or Little Red Dress, dar e adevarat ca LBD te scoate cel mai bine din incurcatura cand ai nevoie urgent de o tinuta de seara. Si "Little Black Dress" e unul din putinele parfumuri Avon care mi-au placut (acum cred ca se cheama Chic In Black).

    ReplyDelete
  10. Salut fetelor. Ma bucur mult Catintherain ca ti-a placut articolul despre LBD. S-ar putea sa va placa si "Horrible Bridesmaid Dresses"

    http://www.associatedcontent.com/article/5560458/horrible_bridesmaid_dresses.html?cat=46

    Stiu ca ati citit articolul meu despre rochiile de domnisoara de onoare la americani de pe blog, dar am dezvoltat subiectul si pe AssociatedContent.com.

    Cat priveste LBD, am observat si eu -- conceptul de Little Dress s-a extins, acum se poarta si Little Red Dress, Little White Dress... Toate sunt binevenite intr-o garderoba din punctul meu de vedere. Am o rochie rosie eleganta pe care am primit-o anul trecut de ziua mea, care ar putea fi denumita cu succes Little Red Dress. Este de lungime medie, si seamana cu acele rochii rosii pe care le poarta Desperate Housewives in spoturile promo pentru serial. Am mai avut mai demult si o rochie albastra, mai exact bleumarin, care pentru mine a fost probabil Little Blue Dress. :) Obisnuiam sa o port la diverse ocazii de zi in Romania, iar in Canada am apucat sa o port de 2 ori. Nu am o rochie alba, dar as vrea sa imi cumpar, este ideala pentru vara.

    Nu stiam ca parfumul LBD de la Avon si-a schimbat denumirea in Chic in Black. :) N-am mai folosit decat foarte putine produse Avon in ultima vreme.

    Va pup!

    ReplyDelete
  11. Victoria, ai scris exact cum ma asteptam :)
    Cred ca semeni mult cu prietena mea buna, ce e atat de fascinata de haine :)
    Ma gandeam in timp ce-ti citeam gandurile, ca daca vreodata m-as hotari sa-mi formez un stil vestimentar, te-as consulta. Probabil ti-as povesti despre felul meu de a fi, despre preocuparile mele, ti-as da si niste indicatori in ce priveste fizicul iar tu...
    ai sta, te-ai gandi, ai analiza si in final ai spune :
    Lotusule, cred ca tie ti s-ar potrivi foarte bine... ( ... )
    :)

    ReplyDelete
  12. Draga Lotus, bine ai venit pe blogul meu. Comentariul tau ma flateaza si iti multumesc pentru incredere. :) Si da, asa as spune -- Lotus, ti s-ar potrivi foarte bine ... ...

    ReplyDelete

Thank you for your comments!