Thursday, April 29, 2010

Moda gravidelor


Anul trecut am avut una dintre cele mai frumoase experiente din viata mea – sarcina. Pentru mine a fost o experienta cu adevarat unica si inedita, din mai multe puncte de vedere. Este vorba de primul meu copil, si datorita acestui lucru sarcina mea a fost cu atat mai speciala. Baiatul meu s-a nascut in septembrie, si pentru mine a fost o perioada perfecta pentru aparitia lui pe lume. Am avut lunile avansate ale sarcinii in timpul verii, cea mai potrivita si mai comfortabila perioada a anului pentru a purta copilul in pantece. Vara trecuta a fost o vara racoroasa in Toronto, cu temperaturi in medie pana in 30 grade, si am avut norocul sa fiu scutita de canicula insuportabila specifica verilor toronteze din alti ani. Intr-un cuvant, totul a fost perfect, si in fiecare zi aveam motive sa ii multumesc lui Dumnezeu ca avea grija de mine, si literalmente ii simteam mana binecuvantatoare pe crestet, care imi spunea ca cineva acolo sus ma iubeste. Un alt motiv pentru care sarcina mea a fost atat de speciala este faptul ca am fost rasfatata tututor. M-am simtit ca o printesa, si cum sa nu ma simt asa daca toata lumea m-a tratat ca pe o printesa. Nu doar sotul meu mi-a acordat o atentie deosebita in timpul sarcinii, dar si toti prietenii mei, si acum profit de ocazie sa le multumesc pentru asta.

Bineinteles ca in primele luni de sarcina nu am avut nevoie sa fac schimbari in garderoba. Continuam sa port hainele mele obisnuite la birou si la evenimente sociale. Dar incepand cu luna a patra, mi-am dat seama ca nu imi mai vin hainele pe care le aveam, si am facut prima vizita la mall in calitate de femeie insarcinata. In Toronto se gasesc mai multe magazine de specialitate pentru femei gravide, dar cel mai popular brand este Thyme Maternity. Dupa mai multe probe in cabina, m-am ales cu 4 bluze, diferite culori si modele; 3 perechi de pantaloni; o pereche de blugi. A doua zi am si purtat noile mele achizitii. In scurt timp, una din bluzele cumparate a devenit piesa mea favorita, deoarece imi scotea burtica in evidenta cel mai mult. Mai tarziu, am facut inca o vizita la acel magazin. Nici in timpul sarcinii nu am renuntat la placerea cumparaturilor. De data aceasta am ales 2 rochii, 2 bluze, o fusta jeans. In curand am constatat ca inca mai pot purta unele din hainele mele obisnuite – cateva rochii, bluze, topuri si camasi, care, datorita modelului pe care le aveau, imi veneau foarte bine chiar si avand sarcina avansata, asa ca le-am scos la iveala.

In timpul sarcinii am apucat sa merg la coafor de doua ori – prima oara cand eram insarcinata in 4 luni, si a doua oara cu o saptamana inainte sa nasc. Stilistul meu, la care merg de 4 ani, nu contenea sa se minuneze cat de bine arata parul meu, acesta fiind de obicei unul din efectele pozitive ale sarcinii – un par frumos, sanatos, stralucitor.

Faptul ca am avut lunile avansate ale sarcinii in timpul verii a fost un avantaj urias pentru mine. Am putut sa port tinute lejere, si garderoba mea nu a avut nevoie de schimbari dramatice sau prea costisitoare. Daca as fi fost insarcinata in timpul iernii, oare cat m-ar fi costat sa cumpar o haina de iarna pentru gravide? Pe care as fi purtat-o timp de cateva luni… Iar cat priveste incaltamintea, am avut nevoie de pantofi cat mai comozi. La un moment dat nu mai faceam fata pantofilor cu toc, nici macar cu toc mediu; si cand am aruncat un ochi in dulapul meu de incaltaminte, am constatat cu stupoare ca toti pantofii mei sunt cu toc mediu sau inalt, si nu aveam nici macar o singura pereche de pantofi sau sandale fara toc. Asa ca am mai facut o tura de shopping, de data aceasta pentru incaltamante comoda. Cu ce m-am ales? Cu o pereche de pantofi fara toc; cu 3 perechi de balerini; si cu o pereche de sandale, de asemenea fara toc. Si iarasi nu m-am abtinut sa ma gandesc – daca as fi fost insarcinata in timpul iernii, as fi gasit cizme comode pe care sa le pot purta in timpul sarcinii? Gravidele stiu de ce. Nu-i asa ca am fost o norocoasa sa fiu insarcinata in timpul verii?

In timpul sarcinii mi-am continuat acelasi stil de viata ca si inainte. Sunt o persoana activa si am mers la serviciu pana in ultima luna a sarcinii, iar ritmul iesirilor mele in oras a ramas aproape acelasi. Viata mea sociala nu s-a schimbat mai deloc din cauza sarcinii. Vara trecuta au avut loc mai multe evenimente in grupul meu de prieteni din Toronto de la care nu am lipsit. Primul dintre ele a fost un botez, si la acea vreme eram insarcinata in 6 luni. Am purtat o rochie “normala”, dar care imi venea perfect. Si, am purtat pantofi cu toc inalt. Atunci, la acel botez, a fost ultima oara cand am purtat pantofi cu toc inalt in timpul sarcinii, caci dupa aceea am trecut la balerini si la incaltaminte mult mai comoda.

Urmatorul eveniment din grupul nostru a fost nunta unor prieteni. Aveam 7 luni de sarcina. Sambata dupa-amiaza, cateva ore inainte de eveniment. Intrebare: cu ce ma imbrac? Nu am cumparat o rochie de seara noua special pentru acest eveniment, din motive practice – nu as fi avut ocazia sa o mai port si alta data. Atunci, in preajma acelei nunti, m-a lovit paradoxul tinutelor de ocazie versus hainele casual. Rochiile de ocazie, care sunt mai scumpe, sunt purtate o singura data; pe cand tinutele casual, de fiecare zi, care au preturi mai mici, pot fi purtate mult timp. Revenind la nunta la care urma sa particip, am gasit compromisul ideal. Aveam deja in garderoba cele 2 rochii pentru gravide, pe care tocmai le cumparasem de la Thyme Maternity. Ambele erau noi, nu apucasem sa le port, si am gasit tinuta ideala pe care sa o port la acea nunta. Rochia pe care am ales-o pentru acest eveniment nu era tocmai o rochie de seara, era destul de casual, dar am accesorizat-o cu un sacou elegant de satin si cu un sirag de perle naturale, si combinatia a fost una cat se poate de reusita, iar tinuta mi-a fost admirata. Iar doua saptamani mai tarziu, am fost prezenti toti cu mic cu mare la un alt botez in grupul nostru. De data aceasta am purtat cealalta rochie Thyme Maternity pe care o aveam in garderoba, si am accesorizat-o corespunzator.

Si iata ca in septembrie 2009 a avut loc evenimentul mult-asteptat – a venit pe lume bebelusul nostru Alex. Prima perioada dupa nastere am purtat atat hainele mele “normale”, cat si cele maternity. Dar hainele de gravida sunt la fel ca si cele de bebelusi – le porti cat timp ai nevoie de ele, dupa care “le dai mai departe”, ca sa foloseasca si altcuiva. Am daruit garderoba mea de graviduta unei alte femei; la fel cum fac acum si cu hainutele copilului meu, care nu ii mai vin – le poarta un alt copilas, care tocmai s-a nascut.

4 comments:

  1. Stiu foarte bine ce zici si ai mare dreptate! Si eu am avut norocul sa fiu gravida in timpul verii, doar din pricina hainelor, ca aici a fost foarte cald si aproape insuportabil, dar s-a terminat cu bine!

    ReplyDelete
  2. Buna Victoria...
    Dupa douazeci de ani, mi-ai reamintit de cea ce a insemnat perioada sarcinii pentru mine...am nascut in luna May, si nu am dat prea multa atentie cu ce am fost imbracata tot timpul perioadei de sarcina...am fost focusata doar cu ce am sa imbrac bebelusul, care s-a dovedit a fi o fetita, iar hainutele alese de mine erau majoritatea albe ori albastre :)
    Este asa de frumos sa pastrezi limpezi aceste amintiri...cred ca cele mai frumoase din vietile noastre...de mamici si femei.
    Mi-a placut articolul tau, si voi mai urmari blogul in continuare...

    multumesc,
    Elvira

    ReplyDelete
  3. Buna Elvira, bine ai venit pe blog. Multumesc pentru comentariu, si ma bucur ca ti-a placut articolul. Te mai astept aici, si te invit sa citesti si sa comentezi si urmatoarele mele articole. :)

    ReplyDelete
  4. Ma uitam la unele articole mai vechi de-ale mele -- Roxy, imi imaginez ca a fost destul de greu pentru tine vara trecuta cand a fost cald in Romania, all my sympathy! Dar macar bine ca totul e bine, si ai copil sanatos! Te pup cu mult drag!

    ReplyDelete

Thank you for your comments!