Friday, November 29, 2013

Black Friday

Azi a fost Black Friday, un fenomen de shopping care vine din America si care are loc in fiecare an in vinerea de dupa Ziua Recunostintei, de obicei ultima vineri a lunii noiembrie. De asemenea, Black Friday este o ocazie pentru magazine de a da startul la sezonul de cumparaturi pentru sarbatori. Si daca in alti ani Vinerea Neagra se desfasura doar in SUA, in ultimii ani si alte tari, printre care Romania si Canada, au adoptat aceasta strategie de marketing cu reduceri masive. Zilele acestea adresa mea de email a fost de-a dreptul inundata de mesaje de la zeci de comercianti online, dar si PR-isti, care au anuntat reduceri peste reduceri pentru Black Friday.

Din cate stiu, in Canada este al doilea an cand a avut loc Black Friday, laolalta cu SUA. Aceasta zi de mari reduceri a fost introdusa si in Canada deoarece comerciantii canadieni au sperat in felul acesta sa-i atraga pe cumparatori la magazinele de la ei de acasa, in loc sa plece la cumparaturi in SUA. Pe de alta parte, avem si noi in Canada Vinerea noastra Neagra, adica o zi pe an cu mari reduceri, si anume Boxing Day din 26 decembrie, a doua zi de Craciun. Asa ca in afara de Black Friday de astazi, ne mai asteapta o zi de reduceri in acest an, in perioada sarbatorilor.

Eu de obicei evit zilele aglomerate din magazine, caci ma oboseste imbulzeala si nu tin neaparat sa merg la cumparaturi in aceste zile de reduceri masive, Black Friday si Boxing Day, mai ales ca in fiecare an se gasesc reduceri substantiale in magazine si dupa perioada sarbatorilor, in ianuarie, cand nu mai este asa de aglomerat. La Boxing Day de exemplu am fost ultima oara in 2010. A fost atat de aglomerat atunci, incat m-am lecuit, de atunci n-am mai fost, si nici anul acesta nu intentionez sa merg. Si nici de Black Friday de anul trecut nu am mers la shopping, si nici nu m-a tentat vreodata sa merg in America pentru cumparaturi de Vinerea Neagra – ar fi fost o nebunie inca de la vama, d-apai atunci cand ajungeai la mall-urile americane.

Anul acesta in schimb m-am gandit sa incerc sa merg la cumparaturi de Black Friday, sa vad cum este. De aseara m-am hotarat sa merg astazi in timpul orei mele de pranz la un magazin aproape de jobul meu, Winners, si intentia mea a fost sa stau la cumparaturi numai daca era suportabil de aglomerat, deoarece, nu-i asa, trebuia sa ma incadrez intr-o ora cat dureaza pauza de pranz; iar daca era coada prea mare, o lasam balta.

Azi dimineata cand am coborat din tren si m-am indreptat spre birou cu putin timp inainte de 8, am trecut pe langa vreo cateva magazine, si am avut ocazia sa constat ca Black Friday deja incepuse, probabil de la 6 AM, cand magazinele respective erau deschise si aveau deja multi cumparatori. Alte magazine, dupa cum am vazut, inca nu erau deschise la acea ora. Si am mai vazut un magazin de electronice si gadgeturi, Staples, care inca era inchis, dar avea o coada mare la intrare – oamenii probabil asteptau sa se deschida la 8.

La pranz am mers la Winners, asa cum imi propusesem cu o seara inainte. Era destul de multa lume in magazin, dar nu era o imbluzeala si o harmalaie cum m-as fi asteptat, totul parea decent. Era suportabil, asa ca am stat la cumparaturi. La scurt timp insa mi-am dat seama ca magazinul respectiv, Winners, nu face Black Friday – n-am vazut niciun afis nicaieri precum ca ar fi Black Friday, si nici afise cu reduceri – era o zi normala de shopping, cu reduceri si oferte care se gasesc la Winners si in alte perioade ale anului. Aha, deci de asta nu era (prea) aglomerat, ca de fapt nici nu era Vinerea Neagra la ei. Dar daca tot eram aici, m-am gandit hai sa vad daca imi place ceva, sa nu fi venit degeaba, mai ales ca nu mai fusesem demult la Winners si chiar imi era dor de o sedinta de shopping acolo.

Ce am cumparat? Doua parfumuri (Elizabeth Arden Beauty, si Elizabteh Arden Mediterranean), doua creme-antirid poloneze Pani Walewska (una de zi si una de noapte), patru maieuri Ellen Tracy (doua albe, doua beige) si un maieu negru cu dantela Jones New York. Toate preturile – super ca lumea! Chiar daca la Winners nu era Black Friday, tot m-am ales cu niste reduceri si oferte foarte atractive. Acum cativa ani am avut un parfum Elizabeth Arden Fifth Avenue care mi-a placut foarte mult, si tocmai de aceea am ales astazi aceste doua parfumuri Elizabeth Arden.

Lantul de magazine Winners este din aceeasi familie de retailers ca si HomeSense, despre care v-am povestit in unul din articolele mele precedente; si la sectiunea de ingrijire si baie am vazut cam aceleasi tipuri de produse aromaterapeutice si naturale (sapunuri, geluri de dus, spume si saruri de baie, lotiuni de corp si de maini, sampoane, balsamuri etc.) pe care le-am vazut la HomeSense cand am mers acolo la cumparaturi la inceputul acestei saptamani.

Am mai vazut genti si posete foarte faine la Winners, si cel mai mult mi-au atras atentia niste genti Calvin Klein la $100. Erau tentante, aoleu, dar m-am gandit ca am deja prea multe genti in garderoba, si sa mai cumpar una doar de dragul de a cumpara chiar nu avea rost. Am stat la distanta de raionul cu genti, ca sa nu ma las sedusa de frumusetile alea.

Ma declar multumita de sedinta mea de shopping de la Winners de astazi, cu sau fara Black Friday, si cu siguranta o sa merg mai des acolo de-acum inainte. Cred ca o s-o termin cu gelurile de dus si cremele de corp mass-market din supermarketuri, si pe viitor o sa cumpar produse aromaterapeutice de la Winners si HomeSense, sau de la magazine naturiste.

2 comments:

Thank you for your comments!