Sunday, August 28, 2016

City under City, or the Fabulous Underworld of Downtown Toronto

Cand m-am mutat in Canada si am inceput sa lucrez in finante la o banca din centrul Toronto-ului acum 10 ani, inca nu cunosteam centrul orasului atat de bine. Pe vremea aceea locuiam in Nordul orasului si luam metroul spre serviciu ca sa ajung pe strada Adelaide unde era situata banca. Coboram la statia St. Andrew din centru, dupa aia ieseam din statie si mergeam pe jos un bloc distanta pana la birou.

Cand am inceput jobul, mergeam la ora de pranz la nivelul mezanin al cladirii, un nivel intermediar intre reteaua de metrou si primul etaj al cladirii in care lucram, si atunci am descoprit ca acel nivel mezanin apartine nu doar cladirii de pe strada Adelaide in care lucram, ci este un spatiu care leaga toti zgarie-norii corporatisti din Downtown Toronto. Restaurante, magazine, cafenele, saloane de frumusete si spa, cabinete medicale, agentii, sucursale de banci – un intreg oras sub oras. Ca sa mergi la cladirea vecina, sau la orice alta cladire din centru, ai doua optiuni – fie iesi afara si traversezi strada, fie intri in Underground din Downtown Toronto, sau Path, o entitate separata care poate sa functioneze independent fara probleme, unde poti sa duci o viata normala si unde ai la dispozitie absolut tot ce-ti trebuie, fara sa fie vreodata nevoie sa iesi afara, un lucru util mai ales iarna. :) Decat daca vrei (si simti nevoia) sa iesi afara din cand in cand pentru o gura de aer. Dar altfel, acest sistem subteran din Toronto este construit in asa fel incat din momentul in care intri in metrou din orice parte a orasului (nu doar statiile de metrou din centru), poti sa circuli underground pana in centru, apoi la cladirea unde lucrezi, fara sa iesi la suprafata, un lucru pe care pe timp de iarna il apreciezi foarte mult.

Intr-o dimineata, in primele zile de cand am inceput sa lucrez la acea banca si cand inca nu cunosteam centrul de sub centru asa de bine, m-am intalnit cu o colega de birou cand ieseam din metrou, si am inceput obisnuita conversatie, “Salut, ce mai faci…” I-am spus ca de obicei ies din statia de metrou ca sa ajung la birou, si dansa mi-a dezvaluit ca nu-i nevoie sa iesi la suprafata, poti sa ajungi la birou prin Underground. Asa ca am urmat-o sa vad pe unde merge ca sa ajungem la birou, si de atunci aceea a fost ruta mea zilnica de la metrou la birou. Era noiembrie, asa ca mi-a prins foarte bine sa nu mai ies la suprafata in fiecare dimineata in lunile de iarna ce au urmat (prima mea iarna canadiana). Cu o alta ocazie, in decursul acelei ierni, am vazut o tipa in metrou care purta pantofi, si am fost foarte suprinsa ca nu purta cizme, in toiul iernii. Ma gandeam oare nu ii este frig asa in pantofi? Dar mai tarziu mi-am dat seama ca acest sistem subteran ii permite sa poarte tinute mai lejere, cu pantofi in loc de cizme, pentru ca este foarte posibil ca locuieste la un bloc de locuinte care are legatura directa cu metroul. Coboara din apartamentul ei, intra in sistemul subteran, ia metroul, vine in centru la serviciu, intra in Underground, vine la cladirea unde lucreaza, si a facut toata aceasta calatorie fara sa trebuiasca sa iasa la suprafata, asa ca nu are nevoie de cizme. Sunt oameni in Toronto care n-au nevoie sa iasa afara cu zilele, daca asa le face placere, pentru ca au tot ce le trebuie in orasul de sub oras. Singurul motiv pentru care ai vrea sa iesi afara ar fi sa-ti oxigenezi creierul, ca sa nu te transformi intr-un zombie daca stai cu lunile acolo jos. :)

Si atunci, in 2006, cand am inceput sa lucrez in finante in centru, am inceput sa descopar Underground, orasul de sub oras. La ora de pranz mergeam acolo sa mananc, sa-mi iau cafea, mergeam la shopping, la saloane de frumusete, si aveam posibilitatea sa rezolv diverse chestiuni personale de care trebuie sa te ocupi in afara programului de lucru. Este unul din motivele pentru care imi place sa lucrez in centru. In toti acesti ani am lucrat in centrul Toronto-ului, dar am locuit in mijlocul sau nordul orasului, iar dupa 5 ani petrecuti la Toronto m-am mutat in suburbia unde am cumparat casa – pentru mine sa locuiesc in suburbie si sa lucrez in centru este balanta perfecta intre dinamismul si energia din Downtown pe de o parte, si linistea si lipsa de trafic si aglomeratie din Whitby pe de alta parte. Daca lucrez in centru, nu mai simt nevoia si sa locuiesc in centru, imi place sa ma intorc in suburbia mea linistita la sfarsitul zilei, dupa o zi agitata din biroul din Downtown Toronto.

Si iata cum arata orasul subteran din centrul Toronto-ului.
Photo credit: Victoria West

16 comments:

  1. Nici nu vreau sa ma gandesc cum sunt iernile pe acolo. Grozava ideea, ma gandesc ca astfel si traficul e imbunatatit.
    pupici

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Mihaela, ma bucur sa te vad. Sunt ierni si ierni la Toronto, unele mai crancene, altele mai blande, si am avut parte de ambele. Iarna trecuta a fost o iarna foarte blanda la Toronto, datorita unui curent cald care a circulat in Atlantic in dreptul zonei noastre anul trecut. Iar in anii precedenti a fost crancen. :) De cand locuiesc in Canada, am avut doua ierni blande (pe care le-am savurat ca pe o binecuvantare), cea de anul trecut si cea de acum 5 ani, iar celelate ierni au fost ierni grele, cu mutla zapada, geruri, temperaturi foarte joase etc.
      Ca priveste traficul, cu sigranta Undergroundul il mai fluidizeaza, caci tehnic vorbind, absolut toata lumea care lucreaza in centru si vine la serviciu cu metroul sau trenul de suburbie merge prin Underground zilnic.
      Sa ai o saptamana frumoasa!
      Xoxo,

      Delete
  2. nu-mi prea place frigul :)
    vreau chiar sa tina vara cat se poate de mult!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si eu simt la fel Coco, as prefera o iarna eterna! :)

      Delete
    2. "As prefera o vara eterna" am vrut sa zic, LOL

      Delete
  3. Replies
    1. Hi Alyssa, welcome to my blog if this is your first time here, please come again. These photos have been taken in the underground path from downtown Toronto that links all the high rise corporate buildings from downtown, and this way, when you arrive downtown and exit the subway, you don't have to go outside (which is useful especially in the winter), but can go to your building where you work via this path. And there is everything you need in the path -- shops, restaurants, coffee shops, beauty salons and spas, medical offices, agencies, bank branches, etc.

      Delete
  4. Replies
    1. Hi Marta, welcome to my blog if this is your first time here, and thank you for your visit and for leaving a comment. Yes it looks like a mall, only it's bigger than the mall, because, as I was explaining to Alyssa above, it's a huge space underground, at an intermediate level in between the ground and the subway, that links the entire area of downtown Toronto. And since there are lots of shops there, stores, restaurants, etc. just like in a mall, in a way it is a mall too. I have done a lot of shopping in the Underground over the last 10 years. :)

      Delete
  5. The mall looks like a place I would love to shop. Happy new week, Victoria.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Lenya, great seeing you. I have shopped a lot here in the past, yes. Come to think of it, I have quite a few items that I bought in the shops located in the Underground Toronto over the years. :)
      Happy new week to you too my dear!

      Delete
  6. Wow, e o gaselnita foarte tare! Chiar ma gandeam cum am putea implementa ideea si pentru Bucuresti. :D De fapt orice oras mare si aglomerat si-ar dori un asemenea spatiu subteran comod si elegant, de mare ajutor atat in timpul iernilor geroase cu viscole furibunde, dar si in timpul verilor caniculare.
    Oare mai exista si in alta parte pe Terra sau doar Toronto e atat de norocos?
    Saptamana cu soare si multe bucurii, draga Victoria! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Nice, ma bucur sa te vad. Da, sunt si alte orase care au asemenena sisteme subterane. In Canada toate marile orase au; in afara de Toronto, asemenea sisteme underground exista la Montreal, Ottawa, Vancouver, Edmonton, Halifax, Winnipeg, Saskatoon, St. John.
      Si in alte tari -- Statele Unite, si multe alte tari din Europa, Asia si America de Sud. Chiar si in Rusia exista, la Moscova :) Unele sunt mai mici ca suprafata, altele mai mari.
      Sa ai si tu o saptamana frumoasa, te mai astept cu drag!

      Delete
  7. Wonderful post, love it! :)
    Follow for follow? :)

    veronicalucy.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. HI Veronica, thank you fr your visit.
      Yes sure, I'll check out your blog.
      Have a great week ahead!

      Delete

Thank you for your comments!