Monday, April 22, 2013

Gadgeturi folositoare pentru bloggeri

Cat de important este pentru un blogger sa aiba la indemana resursele necesare pentru a publica un continut de calitate? Pe o scara de la 1 la 10, ce nota ati da acestui lucru? Eu as da nota 10.

Vechea mea camera foto, un Canon pe care l-am folosit in ultimii 7 ani, a murit de tot, in sensul ca acumulatorul ii este atat de obosit, incat nu mai rezista decat pentru a face foarte putine poze, poate pana in 10, dupa care i se termina bateria. De cateva ori mi s-a intamplat sa merg la evenimente mondene din Toronto, sa incep sa fac poze cu aparatul foto, sa apuc sa fac vreo 9-10 poze, iar uneori si mai putin de atat, dupa care sa mi se descarce bateria, desi incarcasem aparatul de fotografiat cu doar o seara inainte, iar uneori cu doar cateva ore inainte de evenimentul respectiv. Si cand nu mai puteam face poze cu aparatul de fotografiat, continuam cu iPhone-ul.

La un moment dat am incetat sa mai iau aparatul foto cu mine la petreceri mondene, ca il luam degeaba, avand in vedere ca se descarca imediat. Dar, cum va puteti imagina si voi, nu eram pe deplin multumita de calitatea pozelor facute cu iPhone, caci treaba lui este sa vorbesti la telefon cu el, nu sa faci poze cu el, chiar daca e un smart phone si stie sa faca una si alta.

De exemplu, ultima oara cand am resimtit acut ca am nevoie de un aparat foto nou a fost la Saptamana Modei Toronto care a avut loc luna trecuta. In timpul celor doua prezentari de moda la care am fost invitata, am incercat si eu sa fac poze, la fel cum facea toata lumea din sala, si am folosit iPhone-ul. Iar cand am ajuns acasa si am descarcat acele poze in calculator, oh my goodness, ma gandeam, nu voi putea folosi aceste poze. Pana la urma am folosit pozele fotografului George Pimentel (fotograf de moda din Toronto), cu acreditarile de rigoare. Asa stand lucrurile, m-am gandit ca nu mai tine figura cu iPhone, si trebuie sa-mi iau o camera foto de urgenta.

Urmatorul eveniment monden la care am fost invitata a fost festivalul de film ReelWorld din Toronto care s-a desfasurat acum doua saptamani, si am mers la gala de inchidere a acestuia in ziua de duminica, 14 aprilie. Nu puteam sa ma mai fac de ras cu iPhone-ul, si am mers la cumparaturi cu o zi inainte, sa-mi iau aparat foto nou. Aparatul pe care l-am ales este un Fujifilm, iar pozele pe care le-am facut la festival au fost apreciate de cei pe care i-am fotografiat.

Asadar, problema cu aparatul foto am rezolvat-o. Dar in afara de camera Fujifilm mi-am luat si altceva – o mini-tableta Samsung Galaxy. Ma gandeam demult sa-mi iau o tableta, dar inclinam spre mini-tableta, si nu tableta normala, caci fiind mai mica, m-am gandit ca imi va fi mai usor sa o port cu mine.

Locuiesc in suburbie, lucrez in centrul Toronto-ului, si merg la serviciu cu trenul. Petrec doua ore pe zi in tren, un interval de timp pe care incerc sa-l valorific intr-un fel sau altul. De obicei citeam o carte sau o revista in tren, dar de curand mi-am facut un alt obicei – scriu in tren. De vreo luna incoace, poate si mai mult de o luna, o buna parte din articolele mele de pe blog au fost scrise in tren, in timp ce mergeam la si de la serviciu, inclusiv acest articol despre camere foto si tablete. In timpul saptamanii nu am prea mult timp liber, nu apuc sa dedic prea mult timp blogului, si m-am gandit ca as putea sa folosesc cele doua ore pe care le petrec zilnic in tren pentru scris. Platforma de scris pe care am folosit-o in tren pana nu demult a fost iPhone-ul, si anume notitele galbene. Nu folosesc internet la telefon, dar in schimb cand ajung acasa, telefonul meu se conecteaza la reteaua mea de internet din casa (wi-fi), si atunci pot sa trimit draftul cu articolul pe care l-am scris in tren pe adresa mea de email, dupa care merg la calculator si accesez continutul. Acum folosesc tableta in acest scop, si procedez la fel cum faceam si cu telefonul – scriu in tren, tableta mi se conecteaza la internet cand ajung acasa, trimit draftul articolului pe email, il accesez pe calculator. Am si creion pentru gadgeturi touch-screen, care imi face tastarea mai usoara. 

Sunt avantaje si dezavantaje in folosirea mini-tabletei Samsung Galaxy versus iPhone. Cel mai mare avantaj al mini-tabletei este, bineinteles, ecranul mult mai mare in comparatie cu iPhone, ceea ce imi permite sa vad mai bine textul si sa-mi adun ideile mai usor. Cand scriam pe telefon, aveam impresia cateodata ca ideile mi se pierd, la propriu, pentru ca nu vedeam textul scris in intregime asa cum il vad pe pagina Word la calculator.

Un alt mare avantaj al tabletei Samsung Galaxy este faptul ca aceasta retine fiecare cuvant pe care il tastez pe notite, si pe masura ce scriu, tableta imi sugereaza cuvinte existente deja in dictionarul sau virtual, inclusiv in limba romana. Oricum tableta are sugestiile lexicale incluse in engleza, dar imi place ca retine si imi sugereaza lexic in orice limba, incat uneori pot tasta fraze intregi in cuvinte si nu pe litere. De altfel, pot seta tableta si in alta limba (romana este una dintre limbile disponibile pe tableta), insa nu am facut-o pana acum ca sa nu trebuiasca sa fac o noua setare de fiecare data cand o folosesc. iPhone-ul e mai incapatanat din acest punct de vedere. Cand scriam pe iPhone, imi veneau sugestiile in engleza, desi scriam in romana, si de multe ori imi lua cateva incercari pana iPhone-ul imi accepta anumite cuvinte romanesti (modelul meu de iPhone are mai putine limbi in meniu decat tableta, iar romana nu este printre ele).

Un alt avantaj al tabletei Samsung Galaxy este faptul ca bateria aceseia ma tine mai mult timp. De cand am cumparat-o (mai bine de o saptamana), am incarcat-o o singura data; pe cand iPhone-ul il incarc de cateva ori pe saptamana. Este adevarat ca telefonul e si mai vechi; il folosesc deja de 3 ani.

Pe de alta parte tableta Samsung Galaxy are si dezavantaje. Bine-bine, o folosesc de putin timp, inca nu i-am studiat toate aplicatiile si inca nu m-am lamurit cu tot ce stie sa faca (sunt convinsa ca face multe lucruri destepte) – deocamdata am folosit-o doar pentru notite ca sa-mi scriu articolele, si pentru alte cateva aplicatii din meniu. Dezavantajul cel mai mare al notitelor Samsung Galaxy este limita de 1500 caractere (care inseamna cam jumatate de pagina Word), spre deosebire de iPhone care are notitele cu lungime nelimitata. Daca pe iPhone scriam cate un articol pe o notita pe care puteam sa o corectez ori de cate ori era nevoie si nu trebuia sa incep alta notita pentru acelasi articol, pe tableta Samsung scriu uneori si cate 4-5 notite pentru un singur articol, din cauza limitei de caractere.

Un alt lucru care nu imi place la tableta este faptul ca atunci cand trimit notitele pe email, le salveaza sub forma unui document atasat si nu sub forma unui text. In afara de asta, tableta nu pastreaza alineatele articolului meu asa cum l-am scris, ci imi salveaza totul intr-un singur bloc de text, si imi creaza caractere aditionale, “de umplutura”, intre alineate; incat atunci cand descarc articolul de pe email, trebuie sa refac alineatele si paragrafele articolului asa cum le-am gandit, si sa sterg acele caractere aditionale – mai multa munca. iPhone-ul in schimb imi pastreaza articolul exact asa cum l-am scris, cu alineate cu tot.

Dar in fine, consider tableta o achizitie buna si folositoare, si ma bucur ca o am. Iar daca mi se descarca vreodata in toiul zilei cand nu am acces la incarcator, pot sa revin la iPhone oricand pentru a scrie un articol in drumul meu spre casa de la serviciu. Urmeaza sa-i studiez si sa-i descopar si celelalte aplicatii, si sa ma lamuresc cu tot ce stie sa faca. Mai trebuie sa am grija sa nu o vada baiatul meu Alex, care e innebunit dupa gadgeturi. Deocamdata Alex nu stie de existenta ei, si trebuie sa pastrez lucrurile asa, altfel nu imi mai ticneste sa o folosesc in liniste.

11 comments:

  1. Ai dreptate, un adevarat blogger are mereu ceva de spus si simte nevoia sa fie conectat la internet. Aparatul foto e pentru restul :)

    ReplyDelete
  2. si eu am tableta Samsung , o iubesc , dar fac foto tot cu Iphone-ul , chiar daca vad ca nu-s chiar asa reusite unele...din comoditate :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Coco, si eu mai faceam poze cu iPhone din comoditate, nu doar din cauza vechei mele camere foto care nu mai era atat de buna. Dar m-am hotarat sa las comoditatea la o parte. :) Chiar azi am un eveniment la care merg, si mi-am luat noua camera, care e destul de voluminoasa, mult mai mare decat Canon cel vechi pe care l-am avut. Azi sunt la serviciu, dar evenimentul respectiv e in timpul orei de pranz, si am luat dimineata aparatul foto cu mine, chiar daca e mare. Avand in vedere ca nu trebuie sa-l port cu mine in fiecare zi, nu ma deranjeaza.

      Delete
  3. Si aparatul meu foto este depasit de situatie dar nu cred ca se vor imbunatati lucrurile curand. De tableta nu am inca nevoie, nu prea stau locului nicaieri decat acasa. :*

    ReplyDelete
  4. Eu fug de tehnologie"" cat pot, folosesc doar cand am neaparat nevoie de ea, vorbesc rar la telefon, deci intelegi ideea. De notat imi notez in agenda, consider o ocazie sa mai exersez scrisul de mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Mihaela, multumesc pentru vizita. Ce sa spun, mie imi place tehnologia, si imi place sa ma folosesc de beneficile acesteia. Obisnuiesc sa scriu in tren pe tableta si nu intr-o agenda pentru ca in felul acesta pot sa transfer informatia respectiva de pe tableta pe calculatorul meu din birou, de acasa; iar daca as fi scris pe hartie, ar fi trebui ca acasa sa tastez din nou ce am scris pe hartie in tren timp de doua ore, si astfel salvez timp.

      De cateva zile imi folosesc tableta Samsung Galaxy si pentru altceva -- citesc carti electronice. Acesta chiar ca este un taram nou pentru mine, pana saptamana trecuta n-am citit niciodata carti ebook, ci am preferat carti tiparite. Dar motivul pentru care am inceput sa citesc carti ebook este ca in felul acesta am acces la carti in limba romana, traduceri sau autori romani, carti pe care as fi dorit sa le citesc, dar la care altfel n-as avea acces, eu locuind in Canada. Am ani de zile de cand n-am mai citit carti in romana (cu unele exceptii), si faptul ca acum am posibilitatea sa citesc in romana e o gura de aer proaspat pentru mine. De exemplu acum citesc volumul 2 al trilogiei Fifty Shades, in romana, pe care am cumparat-o de pe Elefant.ro, o librarie online. Anul trecut am citit trilogia in engleza, mi-au placut mult cele 3 carti, si acum am posibilitatea sa le citesc in romana (in varianta ebook), eram curioasa cum au fost traduse.

      Delete

Thank you for your comments!