Saturday, February 13, 2021

Ce carti am mai citit in ultima vreme (2020)

In articolul meu precedent va scriam despre cartile pe care le-am cumparat anul trecut (partea a III-a), iar astazi as vrea sa va scriu despre cartile pe care le-am citit in 2020. Statul acasa in timpul pandemiei a avut si aspecte pozitive, unul dintre ele fiind faptul ca am avut timp sa citesc mult mai mult decat in anii precedenti; astfel am citit 60 de carti in total in 2020, diferite genuri literare -- fictiune, non-fictiune, literatura chic, romane politiste, biografii, autobiografii, carti de moda, carti inspirationale, carti umoristice, poezie, si altele. 

In ultimii ani am preferat sa citesc mai mult non-fictiune decat fictiune, astfel incat anul trecut am citit doar 7 romane de fictiune in total, iar celelalte carti au fost non-fictiune. Am publicat deja prima parte a acestui articol pe blog Victoria West Tango, in care scriam despre cartile pe care le-am citit in primele luni ale lui 2020, iar articolul de astazi va fi dedicat cartilor pe care le-am citit in a doua jumatate a anului.

Si ca sa va prezint lecturile mele recente intr-o ordine care sa aiba un sens inchegat, le voi prezenta pe genuri literare, si nu in ordinea cronologica in care le-am citit. Unele din aceste carti sunt din colectia mea personala, altele au fost imprumutate de la biblioteca publica, in format print sau ebook. 

Voi incepe cu romanele de fictiune.
Photo credit: Amazon
A Paris Apartment de Michelle Gable, de la biblioteca. Stiam despre aceasta carte de ani de zile si imi doream sa o citesc demult, si in sfarsit anul acesta am avut ocazia sa o citesc. Romanul urmareste vietile a doua femei -- April Vogt din zilele noastre si curtezana pariziana Marthe de Florian din perioada Belle Epoque, la rascrucea secolelor XIX si XX.
Photo credit: Amazon
Warrior of the Light de Paulo Coelho. Este o lectura usoara, am citit-o intr-o ora. O am demult in biblioteca personala, de mai bine de 10 ani, si am citit-o prima oara atunci cand am cumparat-o, sa fie prin 2008, cand Paulo Coelho era un autor foarte in voga. In acea perioada am cumparat (si citit) multe din cartile lui Paulo Coelho; in 2020 am recitit Warrior of the Light. Intr-o dupa-amiaza voiam sa iau o pauza de lectura, si voiam o lectura usoara pe care sa o termin repede, am luat de pe raft aceasta carte.
Photo credit: Amazon
Push ~ Precious de Sapphire. Este o carte despre o adolescenta de culoare de 16 ani dintr-o comunitate marginalizata, care a fost molestata de tatal ei, si care a nascut doi copii in urma relatiei incestuoase cu tatal, o fata si un baiat; iar mama ei a ignorat incestul si n-a facut niciodata nimic sa o protejeze pe fiica ei. Cartea a fost ecranizata in filmul Precious (2009), l-am vazut atunci cand a aparut pe marile ecrane, il am in format DVD in colectia cinemateca personala. Atunci in 2009 cand am vazut filmul Precious, nu stiam ca este inspirat de cartea Push scrisa de Sapphire (o scriitoare americana de culoare, numele adevarat al careia este Ramona Lofton). Imi aduc aminte ca filmul a avut un mare succes la Oscar in acel an, iar actrita care a jucat rolul lui Precious a fost nominalizata pentru cea mai buna actrita in rol principal, si de asemenea s-a bucurat de sustinerea lui Oprah Winfrey. Nu stiam pana de curand ca filmul Precious a fost ecranizat dupa un roman de fictiune; atunci in 2009 probabil ca s-a mentionat acest lucru la Oscar si in presa, dar nu mai tineam minte asta avand in vedere ca a trecut atat de mult timp de atunci. Si in aceasta vara am gasit cartea Precious la anticariat, m-a facut curioasa, am cumparat-o, am citit-o, mi-a placut. E o carte dura, abordand subiectul unei probleme sociale dificile si spinoase care te face sa vrei sa intorci privirea si sa pretinzi ca nu vezi ce se intampla. Scriitoarea, cand era copil, a trecut printr-o experienta similara cu Precious, si anume a fost molestata de tatal ei cand avea 8 ani. Push este titlul original ala cartii lui Sapphire scrisa in 1996; iar volumul pe care l-am citit eu in aceasta vara este intitulat Precious: Based on the Novel PUSH by Sapphire – o tactica de marketing, cu scopul sa introduca numele filmului care a avut o audienta mai mare, pentru a creste si audienta cartii. 

Exista si al doilea roman in aceasta serie a autoarei Sapphire, The Kid (publicat in 2011), care urmareste povestea baiatului lui Precious, Abdul – as vrea sa o citesc si pe aceasta in curand.
Photo credit: Libris.ro
Arta conversatiei de Ileana Vulpescu (ebook).
Photo credit: Amazon
Is There Still Sex in the City? de Candace Bushnell (de la biblioteca), o carte mai recenta a acestei autoare, aparuta in 2019. Teoretic este considerata o carte de fictiune, dar eu am perceput-o aproape ca o autobiografie. Cartea este inspirata de viata personala a scriitoarei Candace Bushnell, care in prezent are 50 si ceva de ani. Sunt conectata cu ea pe Facebook de mai bine de 10 ani, adica de la inceputurile activitatii mele pe Facebook si de cand am inceput sa scriu blogul in 2010. Candace Bushnell este divortata, si imi aduc aminte cand a postat un anunt pe Facebook acum cativa ani ca ea si sotul ei divorteaza, si ca divortul este maleabil. Cartea Is There Still Sex in the City? este despre un grup de femei de 50 de ani si ceva din New York si cum este datingul pentru femei fifty somethings in New York in zilele noastre. Eroina principala a cartii se numeste Candace si are 50 si ceva de ani. Asadar, cartea combina elemente din viata reala a scriitoarei cu elemente de fictiune, o combinatie intre un roman de fictiune si o autobiografie. 

***** 

Voi continua cu autobiografii si memorii, ca o trecere armonioasa de la romane de fictiune la carti de non-fictiune.
Photo credit: Amazon
Un Amico Italiano de Luca Spaghetti. E o carte care mi-a placut foarte mult, i-am scris o recenzie detaliata aici pe blog acum cateva luni, daca vrei sa o cititi.
Photo credit: Amazon
Stori Telling de Tori Spelling, o autobiografie a actritei, de cand s-a nascut pana cand s-a nascut primul ei copil in 2007. O alta lectura preferata de-a mea din 2020. Am scris o recenzie acestei carti pe blog Victoria West Tango, daca nu ati citit-o deja.
Photo credit: Amazon
Hunger de Roxane Gay, o memorie (de la biblioteca). Roxane Gay este o scriitoare de culoare din SUA, una din autoarele mele preferate ale momentului. Am citit si Bad Feminist, prima ei carte publicata in 2014, o colectie de eseuri. Revenind la Hunger, aceasta carte este o calatorie dureroasa a autoarei care a suferit si sufera in continuare de obezitate. Cand avea 12 ani, a fost asaltata sexual de un grup de baieti cu care mergea la aceeasi scoala, iar pe unul din acei baieti il considera prietenul ei "boyfriend". Aceasta expertienta traumatizanta a dus-o la mancat excesiv ca un mecanism de aparare impotriva violentei sexuale, iar mancatul excesiv a dus la obezitate. 

Apreciez stilul candid si sincer de scriere al lui Roxane Gay, si nu m-am dat in laturi de la a citi carti de-ale ei pana acum, ori de cate ori am avut ocazia. Singurul lucru care nu-mi place la ea este ca numele ei Roxane are un "n" si nu doi de "n", Roxanne, cum ar fi trebuit sa fie. Mai cunosc pe una Jenifer la Toronto cu un singur "n" (ne cunoastem din mediul profesional), si "n"-ul ala absent din numele ei ma scoate din sarite nu alta, ma irita de fiecare data cand vad un email de la ea sau trebuie sa-i scriu un email, "Hi Jenifer...", si Microsoft tot timpul imi subliniaza numele Jenifer cu rosu ca adica am omis ceva si trebuie sa corectez ce am scris, am omis un "n". Nu, din pacate nu l-am omis, din pacate acel al doilea "n" n-a fost acolo niciodata, si de fiecare data cand vad un nume ca Roxane sau Jenifer, resimt acel al doilea "n" absent ca pe un spin in ochi. Nu stiu ce e in capul unor parinti sa puna asemenea nume la copii ca Roxane sau Jenifer, ca incontinenta asta ortografica o sa-i urmareasca pe copii pe tot parcursul vietii, si nu se vor putea debarasa de ea niciodata decat daca isi schimba numele legal, da' ma rog, fiecare cu limitele lui gramaticale si culturale. Who am I to judge. 😐 

***** 

Voi continua cu carti non-fictiune pe diferite subiecte fierbinti care au un impact semnificativ in societatea din zilele noastre.
Photo credit: Amazon
Si ca sa fac din nou o trecere armonioasa de la un gen literar la altul despre care vreau sa scriu astazi, urmatoarea carte pe care o prezint este Not That Bad (de la biblioteca), o colectie de eseuri scrise de 30 scriitori diferiti, care exploreaza violenta sexuala. Cartea este compilata si editata de Roxane Gay despre care scriam mai sus.
Photo credit: Amazon
Trans Kids and Teens de Elijah C. Nealey (de la biblioteca). Conceptele de transgender si gender nonconformity sunt foarte vizibile in prezent in societatea noastra, mai ales in America de Nord. Unele lucruri care afecteaza direct comunitatea LGBTQ+ versus impactul asupra publicului general sunt mai politice decat altele. Eu una sunt adepta bunului simt, bunelor maniere, respectului fata de stiinta si natura. Politica unei tari se schimba din 4 in 4 ani la fiecare alegeri, dar natura umana nu se schimba odata cu politicienii din guvern. Citesc multe carti cu si despre comunitatea trans si LGBTQ+ ca sa o inteleg mai bine, ca sa fiu informata si sa nu fiu ignoranta. Citesc carti din ambele puncte de vedere -- conservativ si liberal. Unele carti ma conving mai mult, altele mai putin. De exemplu aceasta carte Trans Kids and Teens nu m-a convins. Elijah C. Nealey lucreaza in domeniul psihoterapiei (in SUA), s-a nascut femeie si a imbratisat o identitate masculina, in prezent se prezinta in societate ca barbat (nu stiu daca a facut operatie de schimbare de sex sau nu, si nu stiu cat de mult a inaintat in tranzitia sa medicala spre un corp care sa se prezinte barbatesc), a publicat aceasta carte sub un nume barbatesc. Lucreaza cu copii si tineri care isi doresc sa tranzitioneze spre sexul opus. Cand ii citesti cartea, ii auzi vocea feminina. Nu are o voce barbateasca, vocea si creierul de femeie i-au ramas la fel. N-am fost de acord cu multe din lucrurile pe care Elijah C. Nealey (nu-i cunosc numele feminin de la nastere) le spune in aceasta carte. Nu pot sa spun de cate ori mi-am invartit ochii peste cap citind aceasta carte, pentru ca unele lucruri descrise in carte sfideaza bunul simt si legile naturii. Mama natura a creat lucrurile pe pamant in felul in care ea a stiut ca trebuie sa fie create. Noi oamenii nu suntem destul de evoluati incat sa punem la indoiala oranduirea naturala a lucrurilor si sa ne luam la tranta si la harta cu natura. Daca incepem sa ne credem mai destepti decat mama natura, ne-o luam peste bot de nu ne vedem, Corona este cel mai bun exemplu in acest sens.
Photo credit: Amazon
The Diversity Delusion de Heather Mac Donald (de la biblioteca). Autoarea este comentatoare politica din SUA, conservatoare. Diversitatea cateodata o ia pe cai gresite, iar daca se lasa condusa mai mult de politic decat de bun simt si meritocratie, poate avea dublu tais. In aceasta carte, Heather Mac Donald scrie despre cele doua taisuri ale diversitatii in America.
Photo credit: Amazon
So You Want to Talk About Race de Ijeoma Oluo (de la biblioteca). Despre cum este sa fii persoana de culoare in lumea occidentala de azi, si mai ales in America de Nord. Autoarea (persoana de culoare ea insasi, de origine nigeriana) vorbeste despre multele greutati legate de identitatea rasiala prin care trec minoritatile vizibile, si mai ales afro-americanii, dar si istoria rasismului si sclaviei in SUA, care a inceput odata cu transportarea fortata ca sclavi, de catre urmasii lui Christophor Columb, a bastinasilor din Africa in cele doua Americi. Ca sa intelegi rasismul din America de Nord, si de ce exista rasism in societatile occidentale moderne, trebuie mai intai sa cunosti si sa intelegi istoria rasismului, cum a inceput dominarea unei rase de catre o alta rasa mai puternica si dominanta. Cartea e scrisa bine si inchegat, in principiu am fost de acord cu majoritatea punctelor autoarei, au fost si cateva idei cu care n-am fost de acord. La scurt timp dupa ce am citit aceasta carte, am gasit pe Amazon doua carti mini-ebook care mi-au atras atentia si pe care le-am cumparat, comentarii la cartea Ijeomei Oluo. Prima se numeste A Book Review of the Book "So You Want to Talk About Race" by Ijeoma Oluo scrisa de Donald L. Johnson, in care autorul isi exprima parerea despre aceasta carte pe care o prezinta din punct de vedere conservator. A doua mini-ebook se numeste Summary of Ijeoma Oluo's "So You Want to Talk About Race" publicata de IDB Books, si este o prezentare a punctelor esentiale din carte. Ambele mini-ebooks au pana in 50 pagini, motiv pentru care nu le-am inclus in paragrafe separate, ci doar le mentionez in asociere cu cartea Ijeomei Oluo.
Photo credit: Amazon
The Vagina Bible de Dr. Jennifer Gunter, doctor OB/GYN din Toronto, o carte dedicata sanatatii reproductive si sexuale a femeilor; am imprumutat-o de la biblioteca. A fost publicata la Toronto in 2019.
Photo credit: Amazon
The Art of War de Sun Tzu. Este o carte de invataturi militare de pe vremea Chinei Antice, cu multe traduceri de-a lungul secolelor. In prezent invataturile din aceasta carte pot fi aplicate in relatiile de afaceri. 

***** 

Urmatoarea categorie cu care vreau sa continuu -- carti de poezie. In 2020 am descoperit bucuria de a citi poezie. In trecut, poezia n-a fost niciodata printre genurile mele literare preferate, dar anul acesta am descoperit multe autoare de poezii care m-au facut sa devin pasionata de poezia moderna, si am inceput sa apreciez mai mult acest gen literar. Majoritatea cartilor de poezii pe care le-am citit in 2020 au fost imprumutate de la biblioteca, si in articolul de astazi vreau sa va spun despre patru poetese din Canada, SUA si Australia (si cartile lor de poezii) pe care le-am indragit -- Rupi Kaur (Canada), Amanda Lovelace (SUA), Courtney Peppernell (Australia), Jacqueline Suskin (SUA).
O sa incep cu Rupi Kaur si cele trei carti de poezii ale ei -- Milk and Honey (2014), The Sun and Her Flowers (2017), Home Body (2020). Rupi Kaur este o poetesa canadiana de origine indiana, a emigrat din India in Canada impreuna cu parintii ei cand era copil, a crescut la Toronto. De curand am scris un articol pe Blog Tango dedicat poeziei lui Rupi Kaur, daca vreti sa il cititi.
Urmatoarea poetesa pe care vreau sa o mentionez este Amanda Lovelace din SUA. Anul trecut am citit 6 volume de poezii de-ale ei. De curand am scris un articol mai detaliat despre poezia Amandei Lovelace pe Blog Tango, pe care puteti sa il cititi aici.
Courtney Peppernell din Australia -- doua carti de poezii de-ale ei pe care le-am citit anul trecut au fost Pillow Thoughts si Pillow Thoughts II. Am scris un articol mai detaliat despre poezia lui Courtney Peppernell in acest articol de pe Blog Tango.
Si ultima autoare de poezii pe care vreau sa o prezint in articolul de astazi este Jacqueline Suskin. Anul trecut am citit trei carti de poezii semnate de aceasta auroare, si anume Go Ahead and Like It, The Edge of the Continent ~ The Forest si The Edge of the Continent ~ The Desert. Am scris un articol recent pe Blog Tango despre Jacqueline Suskin si cartile ei, daca vreti sa il cititi. 

***** 

Urmatoarea categorie de carti despre care vreau sa scriu in articolul de astazi -- cartile de moda. Fiind pasionata de moda, multe din lecturile mele fac parte din subiectul meu preferat.
Photo credit: Amazon
This Is not a Fashion Story de Danielle Bernstein, de la biblioteca, publicata in 2020. Autoarea Danielle Bernstein este o tanara bloggerita de moda si influentatoare din New York (are in jur de 30 de ani), care a fost activa pe scena modei din New York, si care are o influenta considerabila pe Instagram. Cartea este o autobiografie, in care autoarea scrie despre viata ei, incepand cu anii de copilarie pana in prezent; despre realizarile ei din lumea modei; contractele de moda pe care le-a avut; etc. Anul trecut cand a aparut, tot vedeam aceasta carte in librarii si in social media, m-a facut curioasa, si am avut ocazia sa o citesc imediat ce a devenit disponibila la biblioteca mea locala. Am mai citit unele review-uri pentru aceasta carte pe Amazon si GoodReads, si le-am gasit mixte. Unele cititoare au criticat-o pe aceasta bloggerita ca fiind o alta fata alba privilegiata care provine dintr-o familie bogata si care se lauda acum intr-o carte cu realizarile ei profesionale si cuceririle sexuale; unii comentatori au ramas cu impresia ca Danielle Bernstein se compara prea mult cu Samantha Jones din Sex and the City, sau ca nici macar n-ar fi trebuit sa scrie aceasta carte, de ce a scris-o? Dar cand am citit si eu aceasta carte, nu mi s-a parut ca Danielle Bernstein se compara prea mult cu Samantha Jones, si nu mi s-a parut ca a exagerat in niciun fel cand a mentionat-o pe Samantha Jones in carte, ca fiind un personaj pe care o admira.
Photo credit: Amazon
Love Style Life de Garance Doré, bloggerita de moda din Franta. Oh de cand imi doream sa citesc aceasta carte! Am aflat prima oara despre aceasta carte pe Instagram in 2016, la vremea aceea Instagram era plin cu poze cu cartea lui Garance Doré -- este foarte instagrammable. Si in sfarsit in 2020 am avut ocazia sa o imprumut de la biblioteca. Mi-a facut placere sa o citesc. Unii au considerat-o "usoara", dar altii au catalogat-o corect avand in vedere scopul pe care si l-a propus aceasta carte -- sa fie o lectura usoara si relaxanta. Cum spunea o comentatoare pe GoodReads, "sa nu uitam de ce cumparam aceste carti, si sa nu uitam ce asteptari avem de la acest gen de carti".
Photo credit: Amazon
Capture Your Style de Aimee Song, ebook de la biblioteca. Aimee Song este o alta personalitate social media cu o influenta considerabila pe Instagram, iar aceasta carte este un ghid pentru userii Instagram, cum sa creezi continut de calitate si sa ai succes pe Instagram. E o carte draguta pe care mi-a facut placere sa o citesc.
Photo credit: Amazon
The Fashion Industry din seria Opposing Viewpoints, de la biblioteca. Aceasta serie Opposing Viewpoints este o serie de carti care trateaza diferite subiecte pe probleme sociale -- imigrare, adoptie, violenta domestica, alcool, droguri, drepturile animalelor, cenzura, etc. etc. etc. M-am uitat la articolul de pe Wikipedia despre seria de carti Opposing Viewpoints si am aflat ca aceasta serie cuprinde foarte multe titluri, pe teme foarte diverse. Aceasta carte The Fashion Industry discuta problemele din lumea modei -- anorexia printre modele, diversitatea (sau lipsa ei), sustainability versus fast fashion, counterfeiting, viitorul modei. Cartea e mai veche, din 2010, dar aceste probleme abordate in carte inca sunt de actualitate. Seria se numeste Opposing Viewpoints deoarece fiecare carte se bazeaza pe puncte de vedere opuse -- adica include articole scrise de jurnalisti care vad problema discutata si o argumenteaza dintr-un punct de vedere; si alte articole din punctul de vedere opus, de unde si numele seriei Opposing Viewpoints. De asemenea, am rasfoit catalogul bibliotecii si am descoperit ca sunt multe alte carti la biblioteca din aceasta serie, si am vazut multe titluti care m-ar interesa, le-am adaugat pe lista mea virtuala de citit mai tarziu, cum ar fi discriminare raciala, feminism, gender roles, adoption, abortion, si altele. Sper sa-mi fac timp pentru ele in viitorul apropiat, ca decamdata am deja o lista definita de carti pe care vreau sa le citesc in perioada urmatoare, inainte sa trec la alte carti. Singurul lucru care nu imi este tocmai pe plac la aceste carti din seria Opposing Viewpoints este ca unele sunt mai vechi, multe din ele de mai inainte de 2010, si poate o sa se simta un pic depasite cand le citesc, dar sper sa nu, sa vad cat de actuale sunt unele din ele cand ajung la ele sa le citesc.
Photo credit: Amazon
It de Alexa Chung. O aveam in biblioteca personala de mai demult, am citit-o prima oara in 2013, am recitit-o in 2020. Cateodata imi place sa recitesc carti din biblioteca personala pe care le-am citit prima oara cu ani in urma. 

***** 

Urmatorul gen literar despre care vreau sa scriu in articolul de astazi -- carti de inspiratie.
Photo credit: Amazon
Mother to Son de Melissa Harrison si Harry H. Harrison Jr. – este o carte inspirationala pentru mame si fiii lor, si mi s-a potrivit ca o manusa, avand in vedere ca il am pe Alex care are acum 11 ani. O am in biblioteca personala de 5-6 ani, si am citit-o prima oara atunci cand am cumparat-o; iar vara trecuta am citit-o din nou. Este o lectura usoara pe care o parcurgi in 20 de minute; am citit-o intr-o dupa-amiaza cand voiam sa iau o pauza.
Photo credit: Amazon
Sisters, compilata de Lois L. Kaufman. Este o colectie de citate din literatura si viata publica despre si pentru surori. Am o sora mai mare si m-am gandit la ea cand am cumparat cartea, dar si cand am citit-o evident.
Photo credit: Amazon
Chicken Soup for the Soul ~ Life Lessons from the Cat de Amy Newmark – este o mini-editie din seria Chicken Soup for the Soul dedicata iubitorilor de pisici (printre care ma aflu si eu, am un motan Tabby pe care il cheama Kelso), care contine 10 povesti despre feline; volumul are mai putin de 100 pagini. Este o alta carte din categoria “lecturi rapide in timpul unei pauze”.
Doua mini-editii Chicken Soup for the Soul -- Divine Messengers si Have a Little Faith, despre experiente miraculoase. 

***** 

Si ultimul gen literar despre care voi scrie astazi -- carti umoristice, am citit cateva in a doua jumatate a anului 2020.
Photo credit: Amazon
Don’t You Just Hate That? ~ 738 Annoying Things, scrisa de Scott Cohen. Este o carte de umor cu tot felul de chestii marunte si agasante care ne irita si ne supara in viata noastra de zi cu zi, cum ar fi cine a uitat sa schimbe sulul de hartie igienica la baie, sau cand stii déjà de petrecerea surpriza care ti se pregateste si trebuie sa pari surprins atunci cand intri in casa, cand primesti cadou un obiect pe care il ai déjà, cand primesti rest la magazin in monede mici de 5 si 10 centi, etc.
Photo credit: Amazon
SHIT Girls Say de Kyle Humphrey si Graydon Sheppard. Este o carte umoristica bazata pe o serie Youtube care era foarte populara in 2012. Am primit aceasta carte la un eveniment monden in 2012; de curand am scos-o de pe raft din nou sa o recitesc, m-a facut sa zambesc.
Photo credit: Amazon
Fifty Sheds of Grey de C. T. Grey, parodie la cartea Fifty Shades of Grey. Tot asa, o aveam de mai demult in biblioteca personala, am citit-o acum cativa ani, am recitit-o acum. 

***** 

Gata, am terminat, multumesc pentru rabdare si ca ati parcurs intreg articolul, sper ca v-a facut placere. 

Ati citit vreuna din aceste carti? 

Va doresc tuturor o zi minunata de Sfantul Valentin!

2 comments:

Thank you for your comments!