Friday, May 28, 2010

Cea mai scumpa cafea din lume


Ati vazut filmul The Bucket List cu Jack Nicholson si Morgan Freeman? Este vorba de doi bolnavi de cancer care afla ca le mai ramane cate un an de viata, si pleaca intr-o calatorie in jurul lumii cu dorinta de a savura la maxim fiecare clipa care le mai ramane de trait. Unul dintre ei este magnatul Edward Cole (interpretat de Nicholson), iar celalalt este mecanicul Carter Chambers (interpretat de Freeman).

Bautura preferata a magnatului Edward Cole este cafeaua Kopi Luwak, care are reputatia celei mai bune si mai scumpe cafele din lume. Este un sortiment de cafea produs in Asia, care trece printr-un proces de fabricare neobisnuit, foarte diferit de orice alta cafea traditionala din lume. Edward Cole este indragostit de gustul savuros al acestei cafele si o poarta cu el peste tot, inclusiv in salonul de spital atunci cand trebuie sa se opereze de cancer. Dar se pare ca nu cunoaste originea cafelei, iar gustul ei sublim ii este suficient ca sa o adore. Carter, colegul de salon, si mai tarziu colegul de vacanta in jurul lumii, ii spune ca “nu ar bea acest rahat pentru nimic in lume”, iar magnatul Cole nu ii intelege aversiunea fata de bautura pretioasa, care, nu-i asa, este cea mai buna cafea din lume. Si asta pana cand Carter ii da un print de pe internet cu informatii generale despre Kopi Luwak – este o cafea produsa din boabele de cafea care au fost mancate si defecate nedigerate de catre o pisica salbatica din Asia; iar procesul de digestie a animalului le da boabelor Kopi Luwak acest gust savuros. Schimbul de relplici dintre cei doi prieteni este cat se poate de sugestiv, si este mai mult decat un joc de cuvinte: “You’re shitting me!” “The cats beat me to it!” Dupa care amandoi rad in hohote.

Prima oara am aflat despre cafeaua Kopi Luwak in 2003. Pe vremea aia, Discovery prezenta niste spoturi promotionale cu istoria diferitor concepte si notiuni -- pasaportul, sutienul, cafeaua, spoturi dintr-o serie care se numea "Got to know". Din spotul despre cafea, pe langa istoria si evolutia cafelei de-a lungul secolelor, am aflat si despre Kopi Luwak si modul de preparare a acesteia.

Kopi Luwak intr-adevar este cea mai scumpa cafea din lume. Un kilogram de Kopi Luwak macinata poate sa ajunga si la 1000 de dolari. In Toronto sunt doar cateva locuri in care se poate cumpara. Magazinele Pusateri’s Fine Foods din Toronto (cu doua locatii, una in downtown si una in midtown), specializate in delicatese si produse de lux, vand aceasta cafea, in cantitati mici, mai exact 4 pungi a cate 115 grame pe saptamana.

Pe masura ce ma documentam tot mai mult despre aceasta cafea, eram tot mai convinsa ca trebuie sa o incerc. Daca pentru unii procesul neobisnuit de fabricatie poate fi un impediment in a se decide sa o guste, pentru mine nu a fost. Cand am cautat informatii pe internet unde se poate cumpara aceasta cafea in Toronto, am gasit magazinele Pusateri’s Fine Foods. I-am sunat sa le cer mai multe informatii despre Kopi Luwak, si am vorbit cu managerul magazinului. L-am rugat sa imi rezerve o punga de cafea, si urma sa ajung acolo sa o cumpar spre sfarsitul saptamanii (se intampla acum un an).

In ziua stabilita am mers la Pusateri’s (cel din centru) sa cumpar cea mai scumpa cafea din lume. L-am cunoscut pe managerul cu care vorbisem la telefon, care mi-a spus mai multe despre cafea, cum sa o prepar pentru un gust mai savuros, cum sa-i pastrez aroma mai bine, si alte detalii de acest gen. La sfarsit, inainte sa ajung la casa pentru a plati cafeaua, omul a vrut sa se convinga daca “stiu cu ce am de a face”, si m-a intrebat: “Da’ stiti cat costa cafeaua asta, nu-i asa?” I-am raspuns, zambind, ca da, stiu. Dupa care am fost servita la casa. Mi-au impachetat cafeaua intr-o punga frumoasa, si cu mare grija au ambalat-o in hartie “de matase”, ca si cum as fi cumparat un cadou de mare pret.

Cele 115 grame de cafea Kopi Luwak m-au costat $126. De-abia am asteptat sa ajung acasa in acea zi ca sa o gust si sa ma conving de savoarea sa. Si m-am convins. Este foarte buna, foarte savuroasa, foarte delicioasa. Din punctul meu de vedere, a meritat fiecare banut. Merita din plin notorietatea de cea mai buna cafea din lume, iar notorietatea de cea mai scumpa cafea din lume nu ii este atribuita de pomana. Si pot sa va spun cu certitudine ca nu am baut niciodata o cafea mai buna decat Kopi Luwak. Mi-am servit si prietenii cu cate o ceasca de Kopi Luwak, si au fost la fel de incantati ca mine.

Probabil sunt putini oameni in lume pentru care Kopi Luwak este cafeaua lor de zi cu zi, asa cum este pentru personajul din The Bucket List interpretat de Jack Nicholson. Din cauza pretului piperat, nu a devenit cafeaua mea de toate zilele, desi nu mi-ar fi displacut acest lucru. Dar cu siguranta face parte din lucrurile pe care merita sa le incerci macar o data in viata. Daca aveti vreodata ocazia sa beti o ceasca de Kopi Luwak, nu o ratati, si va asigur ca nu veti regreta.

5 comments:

  1. Super interesant. Nu pot sa cred ca ai asteptat un an sa povestesti despre asa ceva. It's really exciting! E nu beau cafea, decat foarte rar, si o prefer pe cea decofeinizata. Prin urmare, nu sunt o mare experta si nu stiu sa apreciez gustul unei cafele bune. Sunt sigura insa ca a fost delicioasa! Mi-ai facut pofta :)

    ReplyDelete
  2. Si eu intreb: cum ai putut sa astepti un an sa povestesti o intamplare ca cea de mai sus, care ti a creat atata placere? :) Eu sunt o mare bautoare de cafea si imi plac gusturile noi.
    PS: Imi place blogul tau si cum scrii.
    Loredana

    ReplyDelete
  3. Buna Loredana si bine ai venit pe blog. :) Multumesc pentru comentariu si pentru aprecieri, ma bucur foarte mult ca iti place blogul. Te mai astept sa-ti spui parerea si la alte articole.

    Ca sa va raspund la intrebare, nici eu nu stiu prea bine de ce am asteptat un an ca sa povestesc despre aceasta intamplare. Cred ca din cauza ca nu am vrut sa sune ca ma laud. E un produs de lux pe care nu si-l poate permite toata lumea, si ma consider norocoasa ca am avut ocazia sa beau aceasta cafea. Cu adevarat este unul din lucrurile care merita incercat macar o data in viata.

    Zilele trecute, dupa ce am scris articolul, am cautat informatii despre Kopi Luwak pe Goggle.ro, caci eram curioasa sa vad ce cred romanii (sau daca stiu) despre aceasta cafea. Si am aflat ca a intrat pe piata romaneasca recent, de prin aprilie 2010. Se vinde in localurile de lux din Bucuresti, cu 190 RON ceasca, sau se poate cumpara la punga de 80 grame, la pretul de 250 RON. Parerile despre Kopi Luwak scrise pe bloguri si la comentariile articolelor din ziarele online au fost de-a dreptul incendiare. Am lasat si eu 1-2 comentarii, dar literalmente m-am abtinut sa vorbesc prea mult despre aceasta cafea pe paginile online romanesti, cand am vazut ce controverse a starnit subiectul.

    90% din cei care au comentat despre aceasta cafea nu au decat cuvinte de ocara la adresa ei. Expresii gen "filfizoni, fitzosi, snobi care nu mai stiu pe ce sa dea banii" erau prezente in aproape fiecare comentariu. Ca sa nu mai spun ca aceasta cafea este perceputa total eronat de publicul larg din Romania -- multi cred ca e facuta din dejectii, si sa-i vezi care mai de care comentand ca "am sa produc cafea din excrementele motanului meu de acasa sa vad ce descoperire geniala fac", sau "e plin Bucurestiul de rahat de caine, hai sa vedem ce cafea putem face sa o vindem cu mii de dolari" si tot asa. Kopi Luwak NU este preparata din dejectii de pisica salbatica, ci din boabe de cafea care trec prin tractul digestiv al animalului, iar procesul gastric da acea savoare deosebita cafelei Kopi Luwak. Inclusiv, am vazut un articol pe Libertatea.ro care scrie ca aceasta cafea e preparata din excremente de pisica salbatica -- si nu este asa! Autorul ala nici macar nu s-a obosit sa se uite pe Wikipedia sa citeasca mai atent despre procesul de fabricatie a cafelei. Fiind o cafea, din ce altceva poate fi facuta decat din boabe de cafea! Doar ca trece printr-un proces de fabricare neobisnuit. Dar perceptia romanilor este total diferita.

    Cand am vazut acest gen de comentarii si reactii, am avut un impuls sa comentez si sa argumentez cum stau lucrurile cu aceasta cafea in realitate, pentru ca intr-adevar este o cafea foarte buna care merita bauta. Dar m-am abtinut, ca nu-mi atrag apelative gen fitzoasa, snoaba, etc.

    ReplyDelete
  4. bravo! foarte instructiv. inca o dovada ca nu incetam niciodata sa invatzam. si intr-adevar bine scris. felicitari pt ce faci!!

    ReplyDelete
  5. Buna Agata si bine ai venit pe blog. Ma bucur ca iti place aici. Multumesc pentru comentariu si te mai astept cu pareri si comentarii la alte articole. :)

    ReplyDelete

Thank you for your comments!