Saturday, June 19, 2010

Mirajul Louis Vuitton


Pentru o femeie geanta este un accesoriu la fel de important ca si orice alta piesa vestimentara de baza, cum ar fi rochia. Fara geanta, te simti despuiata in public, la fel cum te-ai simti daca ai iesi pe usa casei fara sa te imbraci. Geanta nu este doar un accesoriu de care nu te-ai putea lipsi, ci o parte din tine, asa cum este o parte din tinuta ta. Fara geanta, te simti incompleta.

Dar ce fel de geanta? Ce inseamna geanta si ce inseamna geanta top? Louis Vuitton este, fara nici o indoiala, regele suprem al gentilor. Cu o istorie care dateaza din secolul 19, Louis Vuitton a devenit, alaturi de Chanel, Hermes sau Valentino un nume idestructibil in moda. Intrebarea “Cine este Louis Vuitton?” este absolut inoportuna si nici o persoana cu bun simt n-ar trebui sa o pronunte vreodata cu voce tare. Vedete de talie mondiala cum ar fi Catherine Deneuve se numara printre fanele gentilor Louis Vuitton. Louis Vuitton inseamna eleganta si stil, asa cum insemna acest lucru in secolul 19, 20 sau 21.

Monograma clasica LV a ajuns o marca destul de controversata. Unii o considera de un rafinament deosebit, altii de o uratenie de neinchipuit. De cele mai multe ori, cei care nu ajung la strugurii acri sunt convinsi ca gentile Louis Vuitton monogramate LV sunt cele mai urate genti din lume, si ca nu le-ar purta nici daca le-ar primi gratis. Ba chiar uneori sunt considerate depasite moral, sau avand un iz comunist. Poti sa spui orice despre o geanta Louis Vuitton, dar numai comunista nu este.

Mai vad prin Toronto genti contrafacute care pe o parte arata ok, iar pe cealalta parte au monograma LV cu picioarele in sus. Iar posesoarele acestor genti le poarta ca si cum ar fi cel mai normal lucru din lume. Nu stiu cum de nu au nici o jena sa iasa cu ele din casa. Aceste papornite sunt o insulta crasa la adresa gentilor Louis Vuitton, si n-ar trebui nici macar sa vada lumina zilei.

Am mai auzit unii realizatori TV din Romania vorbind urat la adresa gentilor Louis Vuitton, si la adresa persoanelor publice din Romania care poarta genti Louis Vuitton, de parca Louis Vuitton ar fi sinonim cu kitsch. De cand Louis Vuitton inseamna prost gust? Conceptul Louis Vuitton nu merita bagatelizat in acest fel. Doar pentru ca unele persoane care poarta Louis Vuitton au ajuns controversate dintr-un motiv sau altul, motive fara nici o legatura cu garderoba lor, nu inseamna ca numele Louis Vuitton merita sa fie tratat cu ironie sau batjocura.

Imi aduc aminte de scena din primul film Sex and the City cand Carrie ii face cadou de craciun asistentei sale Louise o geanta Louis Vuitton. Reactia fetei la primirea unui cadou atat de special te emotioneaza pana la lacrimi. Atat Saraj Jessica Parker, cat si Jennifer Hudson care a jucat rolul lui Louise, au fost intrebate intr-o serie de interviuri daca o geanta Louis Vuitton chiar poate sa faca o fata atat de fericita, cum a fost Louise in film. Ambele, fara sa ezite, au raspuns da. Cum spunea Sarah Jessica Parker, nu este neaparat cel mai important lucru din viata unei femei, nu substituie alte lucruri importante din viata unei persoane, dar cu siguranta este in masura sa faca fericita o fata care stie sa aprecieze frumusetea unei genti Louis Vuitton.

4 comments:

  1. Mie una nu-mi plac tocmai pentru ca au monograma pictata all over the bag. Sincer mi se par tare urate. Pentru mine nu se justifica pretul la astfel de genti. Louis Vuitton, Birkin, Hermes mi se par fite. Platesti doar numele designerului. Si nu zic asta pentru ca strugurii sunt acri :)) Imi plac hainele de designer, dar unele chestii mi se par absurde din punct de vedere al pretului. Cu ce e mai buna o geanta LV fata de o geanta frumoasa de piele de calitate foarte buna, dar fara un nume cunoscut pe ea? Atata doar ca stie lumea de pe strada ca ai bani, in rest.... Sper ca nu am fost prea dura :)

    ReplyDelete
  2. Nu, n-ai fost dura, iti respect opinia. :)
    Cel mai mult ma enerveaza fake-urile. Nu atat fake-urile in sine, cat faptul ca sunt purtate pe strada cu nerusinare. Decat sa porti un fake, mai bine un no-name. De ce sa te faci de ras cu un fake, daca poti sa-ti cumperi o geanta de la o firma mai ieftina, pe care ti-o permiti. Guess, Nine West, Kenneth Cole, Steve Madden sunt doar cateva exemple de branduri cu genti faine, modele frumoase, preturi mult mai accesibile, decat sa porti o papornita care tipa FAKE cu LV cu picioarele in sus. Am vazut din astea prin Toronto la greu. Eu m-as simti penibil sa port asa ceva, si chiar nu inteleg ce e in capul acelor femei care se afiseaza prin oras cu asa ceva, ca este mai mult decat evident ca acea "sacosa" de pe umarul lor e un fake ordinar.

    ReplyDelete
  3. Da, intr-adevar este penibil. Iti amintesti faza cu Samantha cand s-a facut de ras la petrecerea aia? :) Si intr-adevar sunt unele persoane care sunt mandre ca au gasit o geanta fake la un pret asa bun :)

    Cred ca am devenit alergica la asa ceva, de cand am vazut un accesoriu LV la o anumita persoana. Domnisoara respectiva il flutura peste tot mandra, dar uita sa precizeze ca amantul ei i l-a cumparat. Bleahhh! Mai bine fara LV, decat sa umblu cu un mos bogat pentru asa ceva :)

    ReplyDelete
  4. Da mi-aduc aminte de acea faza cu Samantha, din sezonul 3. :) Si tocmai mi-am adus aminte de o alta faza, de data asta din cartea Lipstick Jungle de Candace Bushnell (articolul precedent). Nico, una din personajele principale din carte, a fost chemata la seful ei in birou, ca sa i se ceara parerea despre niste genti. Seful ei a cumparat niste genti fake, si avea de gand sa le dea cadou de craciun sotiilor angajatilor. Nico i-a spus ca nu e o idee buna, si mai bine sa le trimita la Good Will; s-a abtinut sa-i spuna sefului "nu te fa de ras in fata femeilor cu fake-urile astea". LOL

    ReplyDelete

Thank you for your comments!