Thursday, January 05, 2012

Schimbari pe blog


Blogul meu va implini in curand 2 ani. Zilele trecute rasfoiam artciole mai vechi pe care le-am publicat in decursul anilor 2010 si 2011, si astfel am avut ocazia unei restrospective de ansamblu a blogului. Era ca si cum imi priveam blogul de sus, de pe tavan, cum era asternut ca un covor pe parchetul camerei, si ii vedeam fiecare imperfectiune sau cuta de la colturi.

Si atunci m-am gandit ca ar fi cazul sa fac o curatenie generala pe blog, o curatenie de primavara, ca tot se apropie noul sezon. Mi-am propus sa fac unele schimbari pe blog; iar odata efectuate, sper ca acestea sa fie de bun augur si sa aiba un efect pozitiv asupra blogului.

Primul lucru pe care l-am facut a fost sa adaug o sectiune noua, Categorii. Pana acum nu am avut articolele catalogate in categorii, ci doar in taguri (Labels). Cand intra cineva pe blogul meu si vroia sa gaseasca un anumit tip de infomatie, se putea ghida doar dupa taguri. Dar in cei doi ani de cand scriu blogul, categoria tagurilor s-a extins si s-a ingrasat foarte mult; iar uneori aveam impresia ca le pierdeam controlul. Am unele taguri cu peste 50 de articole, si unele cu un singur articol; pentru mine este un clar semn de mismanagement si gestiune ineficienta. Cu timpul tagurile mele au devenit mai haotice si mai stufoase decat mi-ar fi placut sa fie, si am considerat oportun sa introduc sectiunea Categoriilor. In felul acesta, imi voi grupa articolele cu ajutorul categoriilor intr-un mod mai organizat si mai general decat am facut-o pana acum. Am plasat categoriile in stanga ecranului, de-asupra tagurilor (Labels), si le-am grupat in 2 subcategorii, prima pentru articole in engleza, si a doua pentru articole in romana. Trei dintre ele (Movies la articolele in engleza, Lifestyle si Diverse la articolele in romana) sunt deocamdata inactive; dar le voi activa in perioada imediat urmatoare.

Si la tagurile in sine am mult de lucru – multe din ele sunt foarte specifice, si mi-am propus sa le mai generalizez un pic. Ceea ce incerc sa fac este sa le reduc numarul, si sa renunt la acele taguri pe care nu le mai gasesc la fel de relevante (doar ocupa spatiu pe pagina), in favoarea unor taguri mai comprehensive. Pentru a realiza acest lucru, mi-am dat seama ca cel mai bine este sa editez fiecare articol in parte, de la inceputul blogului pana astazi; sa revizuiesc toate tagurile existente, si sa determin pe care dintre ele le las, pe care le schimb si pe care le elimin.

O alta schimbare pe care mi-am propus sa o fac este legata de structurarea pe pagina a articolelor. Cand am creat blogul si am publicat primul meu articol, am scris titlul articolului cu MAJUSCULE, fara sa ma gandesc in prealabil daca aceasta intr-adevar este varianta pe care o voi agrea pe termen lung, versus varianta titlului cu Litere mici. Au urmat al doilea si al treilea articol, apoi celelalte, si am continuat sa le public titlul cu MAJUSCULE, pentru a pastra aceeasi linie cu care pornisem initial la drum. Dar cu timpul mi-am dat seama ca as fi preferat sa public titlurile cu Litere mici, deoarece MAJUSCULELE sunt obositoare si deranjante. In schimb, la doua luni dupa crearea blogului, cand am inceput sa public articole si in limba engleza, am ales varianta Small Letters, pentru a ma revansa cumva pentru greseala pe care am facut-o la inceput, dar si pentru a face o distinctie vizibila in arhiva blogului dintre titlurile in romana si cele in engleza. Am continuat sa public titlurile articolelor in romana cu MAJUSCULE pana la finele anului 2010, iar incepand cu 2011 m-am gandit ca este o ocazie buna sa trec la format cu Litere mici; asa ca din ianuarie 2011 pana acum titlurile tuturor articolelor mele (atat cele in romana, cat si in engleza) sunt publicate cu Litere mici.

Acum nici aceasta varianta nu ma mai multumeste, adica sa am in continuare titluri cu MAJUSCULE in arhiva din 2010 si titluri cu Litere mici in arhiva din 2011 si cea curenta (observati de cate ori am scris MAJUSCULE pana acum, cu siguranta v-au obosit deja ochii, deci intelegeti de ce vreau sa renunt la ele), si m-am hotarat sa schimb si acest lucru. Pentru asta, editez fiecare aricol publicat in 2010, si ii schimb titlul. Am facut-o deja pentru primele doua luni, februarie si martie 2010, asa ca imi mai ramane de corectat o arhiva de 9 luni, din aprilie pana in decembrie 2010. Este o munca destul de greoaie si chiar plictisitoare oarecum, dar sunt hotarata sa o fac. In afara de aceasta, daca tot fac aceasta curatenie generala pe blog si revizuiesc fiecare articol in parte, am ocazia sa corectez eventualele greseli care mi-au scapat la publicare si pe care nu am apucat sa le corectez atunci.

In acest an as vrea sa petrec mai mult timp pe blog decat am reusit sa o fac anul trecut, si sa public mai frecvent. Ideal ar fi sa reusesc sa public in fiecare zi, sau aproape in fiecare zi. Anul trecut am postat pe blog mai rar decat mi-ar fi placut, si am avut perioade chiar si de doua saptamani cand nu am publicat nimic, din lipsa de timp; si am simtit ca acest lucru mi-a afectat blogul in mod negativ. Anul acesta as vrea sa aloc mai mult timp blogului, in masura in care acest lucru va fi posibil, bineinteles. De asemenea, mi-am propus sa petrec mai mult timp in blogosfera si sa interactionez mai mult cu colegele mele din blogosfera, caci si la acest capitol am ramas in urma in 2011, lucru pe care mi-am propus sa il imbunatatesc in 2012.

Va doresc tututor sa va atingeti obiectivele de blogging pe care vi le-ati propus in 2012!

12 comments:

  1. asteptam noile articole ! pana acum este perfect !!!!!

    ReplyDelete
  2. Si eu mi-am propus schimbari pe blog in noul an.. Trebuie doar sa imi fac timp . Succes la ce ti-ai propus :*

    ReplyDelete
  3. Oana, succes si tie la ce ti-ai propus. :)

    ReplyDelete
  4. Este foarte ok ce ti-ai propus si mai ales, e foarte bine ca ai facut si categorii. Sunt de mare ajutor cand cauti ceva.
    Daca blogul iti face placere, atunci merita sa investesti mai mult timp. Ti-am zis ca mie mi-a adus multe bucurii si sunt sigura ca si tu vei avea parte de impliniri cu el.
    Tot ce pot sa-ti mai urez este "Mult succes!". :)

    ReplyDelete
  5. Succes în al 3-lea an de „blogăreală” și multă inspirație!

    ReplyDelete
  6. La multi ani, tie si blogului tau!
    Daca ai sa te tii de cuvant si de treaba si-ai sa postezi zilnic, am sa te vizitez cu aceeasi regularitate (era sa zic religiozitate... :) )
    Bafta, Victoria si un an plin de motive de mandrie si de bucurie!

    ReplyDelete
  7. Multumesc Marilena, si ma bucur mult sa te vad aici. Te astept cu drag. :) Dar te astept si pe Tango bineinteles. :) Chiar acu' pregateam un articol pentru Tango, check it out. :)

    ReplyDelete
  8. Ar trebui sa ma fac si eu o curatenie la mine dar nu am timp deloc, acum ca e si sesiune abia mai reusesc sa postez, sper ca la un moment dat sa imi fac si eu timp de asta. La multi ani pentru blog, stiu ca e multa munca si timp alocat asa ca apreciez si mai mult. Pupici!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Butterfly, mersi pentru mesaj. Scuze ca iti raspund de-abia ascum, dar n-am vazut comentariul tau imediat.
      Te pup si numai bine!

      Delete

Thank you for your comments!