Sunday, March 15, 2015

Online Shopping, duuuh...

Cand locuiam in Romania, adica pana in 2006, nu am facut niciodata cumparaturi online, din doua motive principale: in primul rand, nu concepeam sa-mi cumpar o haina fara sa o probez, sa o simt, sa o vad, sa ma asigur ca imi vine bine, ca imi place materialul, etc. Iar in al doilea rand, pur si simplu aveam o reticenta fata de comertul online in care nu aveam incredere, si vroiam sa evit situatii neplacute cum ar fi sa primesc una cand de fact am comandat alta, sa trebuiasca sa returnez produsul si sa trec prin disconfortul asteptarii de a-mi primi banii inapoi, sa iau teapa, sa-si bata cineva joc de datele mele bancare, etc.

Am inceput sa fac cumparaturi online atunci cand m-am mutat in Canada, dar nici atunci nu imediat ce am aterizat la Toronto, ci dupa vreo doi ani. Pana la urma a trebuit sa tin pasul cu progresul si sa incep sa explorez comertul online, care fara indoiala are avantajele sale. Asa ca la un moment dat am lasat frica si reticentele legate de shoppingul online deoparte si mi-am scos cardul de credit din portofel. Prima comanda online pe care am facut-o vreodata a fost la Victoria's Secret acum 7 ani, cand mi-am luat niste lenjerie si costume de baie, iar unele din acele piese le am si acum.

Dupa aceea am inceput sa cumpar online tot mai mult, dar in continuare aveam o retinere sa cumpar obiecte de imbracaminte, din aceleasi motive ca si inainte -- vroiam sa evit situatiile in care nimeream masurile gresite, hainele nu imi veneau bine sau aratau diferit fata de cum erau prezentate pe site, nu vroiam sa ma complic cu returnarea produselor si asteptarea sa-mi vina banii inapoi. In schimb n-am avut nicio retinere sa cumpar lucruri care nu necesitau probare -- bijuterii, cosmetice, accesorii, posete, carti, filme, cadouri, bilete de avion, chiar si incaltaminte de cateva ori. Odata am cumparat doua perechi de pantofi pentru sotul meu, insa i-a placut si i-a venit bine doar o pereche din acele doua, si a doua pereche am returnat-o la unul din magazinele brick and mortar din Toronto ale brandului respectiv. Un site al carui client fidel am devenit de-a lungul anilor este Amazon.ca -- mama, cate carti, filme si alte lucruri am cumparat de la ei, cred i-am imbogatit pana acum! :) Niciodata n-am luat teapa in urma shoppingului online de genul sa nu-mi primesc coletul sau sa-mi fure cineva banii, dar am fost si foarte precauta de la cine cumpar. De exemplu, cand fac cumparaturi pe Amazon, am obiceiul sa cumpar produse vandute de Amazon, dar nu si de vanzatori privati care vand prin intermediul Amazonului. Asa ca pana la urma m-am convertit, si acum dau swipe online la Visa mea de n-am aere.

La inceputul acestul an rasfoiam Choies.com si Oasap.com si am vazut o gramada de lucruri dragute. Stiam despre aceste site-uri de la alte bloggerite de moda, si de asemenea stiam ca multe bloggerite colaboreaza cu cele doua site-uri, dar si cu altele asemenatoare -- Romwe, Sheinside, etc. Eu n-am colaborat niciodata cu aceste site-uri in calitate de blogger de moda, deoarece nu obisnuiesc sa public postari de genul OOTD pe blogul meu, or aceasta este conditia principala pentru acest tip de colaborari. Bun, revin la Choies si Oasap -- spuneam mai sus ca am vazut mai multe piese care mi-au atras atentia, asa ca pana la urma m-am hotarat sa sparg gheata si sa cumpar cateva haine, da, haine de data aceasta, nu doar carti-filme-accesorii-lucruri care nu necesita probare, adica shoppingul online pe care il faceam pana acum.

De la Choies mi-am ales doua fuste si o haina de blana faux-fur, poze mai jos.


Am primit coletul la vreo doua saptamani. Am lasat adresa de la serviciu ca sa-mi fie mai usor sa-l primesc, decat daca lasam adresa de acasa si nu era nimeni sa-l primeasca la usa atunci cand venea postasul. Cand am primit telefon la birou de la departamentul de Distributie, eu bucuroasa, youhooo, mi-a venit una din cele doua comenzi! Cobor, semnez, iau, revin la etajul meu, desfac, ma uit, si dupa aia de-abia am asteptat sa ajung acasa si sa le probez.

Si am ajuns acasa, si le-am probat. Uuuuh, dezamagire. Din cele trei piese, doar una mi-a venit bine, si anume fusta galbena. Am purtat-o pana acum la serviciu de vreo doua ori, si chiar mi-a fost admirata si am fost complimentata pentru ea. Materialul e mai subtire si pare mai putin rezistent decat am crezut ca va fi, dar ma rog... altfel fusta e cat se poate de ok.

Fusta verde. Am luat marimea L, pentru ca ma uitasem la masurile alea in centimenti si inch, si ajunsesem la concluzia ca ar trebui sa iau L, dar cand am primit coletul, am constatat ca fusta imi este mare, si ar fi trebuit sa iau M sau S, cand de fapt acestea si sunt marimile pe care le port de obicei, M sau S, in functie de brand. De aia e bine sa probezi hainele inainte sa le cumperi, duuuh! O alta problema a fustei verzi este ca e mai lunga si mai bufanta decat am crezut ca va fi. Pentru mine o fusta de lungimea ideala e acea fusta care e un pic mai scurta de genunchi -- e lungimea care ma avantajeaza cel mai bine; pe cand fusta verde, asa cum este ea, e mult mai lunga de atat, vine cam la jumatatea gambei. Cred ca pot sa o rezolv la un croitor (mai merg din cand in cand la un atelier local sa-mi modific haine), deci e salvabila. Mai nou am inceput si eu sa cos, am masina de cusut, am facut o gramada de reconditionari si refashioning in ultimele patru luni de cand am inceput sa cos, dar totusi prefer sa o duc la un atelier profesionist, caci nu vreau sa risc sa o ruinez.

Si in sfarsit, haina faux-fur. Are doua probleme -- imi este mica si nu pot sa-i inchei nasturii in fata, si nu imi plac umerii care sunt cam mari. E mitoasa si cam patratoasa asa, or stilul boxy nu este pe gustul meu deloc. Cand am probat-o, aratam ca o nevasta de oier, atat din cauza aspectului mitos, cat si din cauza umerilor prea mari. Cu haina chiar ca nu stiu ce sa fac, asa ca deocamdata sta impachetata. Ori o fac cadou cuiva careia sa-i stea mai bine, ori o modific la croitor si o fac vesta (ca n-am curajul sa o modific singura, din aceeasi frica sa nu o ruinez de tot), nu stiu, ma mai gandesc. De returnat e prea tarziu sa o mai returnez, ca am depasit perioada aia de gratie, si chiar daca o returnam, dura o vesnicie pana imi primeam banii inapoi.

La alte cateva saptamani dupa aceea am primit si coletul de la Oasap, cu aceste doua rochii.


Prima imi vine perfect, am purtat-o pana acum de doua ori, odata de Valentin cand am iesit cu John la restaurant si o saptamana mai tarziu cand am mers la o petrecere de botez. De-abia astept sa o port si la serviciu, dar am asteptat sa se mai incalzeasca, si cred ca o voi purta saptamana viitoare, ca vremea in sfarsit s-a mai incalzit si pe aici la Toronto.

Cu a doua rochie insa am niste probleme -- imi este cam mica. Pe site arata midi, dar in realitate e cam mini, mai are si slit la spate care lasa mai multe la vedere decat ar fi cazul, asa ca nu ma simt atrasa de ideea sa o port asa cum este ea. Nici cu asta nu stiu ce sa fac, poate o transform in fusta la croitor, ca imi place atat culoarea, cat si printul. Sau poate o fac cadou cuiva, nu stiu. De returnat iarasi e prea tarziu sa o returnez, ca am sarit din perioada de gratie.

Din cinci piese, doar doua sunt purtabile asa cum sunt, rata de succes 40%, ceea ce gasesc dezamagitor. Ma intorc la magazinele brick and mortar unde pot sa probez inainte sa cumpar si cu asta basta, iar data viitoare cand ma mai tenteaza vreo haina dintr-un magazin online, ma gandesc de doua ori inainte sa dau swipe la cardul meu de credit.

10 comments:

  1. Da, cam problematic cu hainele comandate pe net!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Coco, ma bucur sa te vad. :)
      Eu nu stiu daca mai cumpar online. :)

      Delete
  2. Cand imi aduc aminte de prima mea comanda online, ma apuca groaza. Comanda de o pereche de pantaloni pana la genunchi, de pe starshiners.ro sau com, nu mai stiu (sunt din Timisoara). Cert e ca dupa comanda aia am ramas cu impresia ca pozele sunt de revista iar hainele le face o tanti croitoreasa fara pic de experienta. Erau horror, i-am trimis inapoi pe banii mei si asta a fost si mai dureros :)).
    Acum tot comand din China si de cele mai multe ori le nimeresc perfecte dar e ca la loterie.
    Rochia alba de pe Oasap e superba!! Sa le porti cu drag! Pe cele care se potrivesc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Federova, ma bucur sa te vad, si multumesc de vizita.
      E o loterie cu adevarat sa cumperi online. :)

      Delete
  3. Hm, destul de neplacuta experienta ta, Victoria. Pe mine, de exemplu, nu ma avantajeaza orice croiala, textura, unele haine pur si simplu nu se aseaza asa cum imi doresc eu, asa ca singura varianta pe care o iau in considerare este shoppingul in magazine fizice unde pot proba pana la epuizare tot ce-mi face cu ochiul. Caci orice vizita intr-un magazin H&M sau Stradivarius dureaza cca 3-4 ore. Chiar si 6. De cele mai multe ori procedez astfel: probez o multime de articole de imbracaminte si plec fara sa cumpar nimic. Dar unul(sau mai multe) se intampla sa-mi placa enorm asa ca imi raman in minte si dupa vreo 2-3 zile stiu ca trebuie sa ma intorc dupa ele. Ma gandesc numai la ele si realizez ca trebuie sa le am.
    Cred ca in toata viata mea de pana acum am achizitionat doar doua produse online:un blender si o carte de specialitate. Din punctul asta de vedere(si nu numai) cred ca sunt de moda veche. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Nice, multumesc pentru comentariu.
      E bien ca ai rabdare sa stai la shopping cateva ore, eu n-am nici rabdare si nici timp sincera sa fiu. Pentru mine, shoppingul ideal e atunci cand nimeresc o haina din prima, sa nu probez prea multe pana ma hotarasc pe care dintre ele o iau. :)

      Delete
  4. Vizual imi plac alegerile tale, ce pacat ca nu toate iti vin, dar e o idee buna sa le transformi. Din haina blanoasa, m-ai facut sa rad de "nevasta de boier", merge sa-ti faci vesta si caciula poate si un guler. Da, bine ar fi sa avem parte doar de alegeri fericite.
    Fusta verde e midi, la mai toate fetele am vazut ca acopera genunchii.
    pupici

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Mihaela, ma bucur sa te vad. De fapt chiar "nevasta de oier" spuneam, adica cioban, nu "boier", n-am scapat b-ul ala. :))))
      N-am avut timp sa ajung la atelierul ala de croitorie, dar sper sa ajung cat de curand, ca vreau sa port fusta verde.
      Te pup si eu.

      Delete
  5. Nici eu nu ma omor dupa online shopping cand vine vorba de haine. Mi se pare fff greu sa nimeresc marimea, mai ales ca in state port marimi care se incadreaza in diverse categorii. Pot purta si XS s S de la Juniors, si M/L la copii si XS la Petites. Mi se pare tare complicat :) Cu toate astea, m-am aventurat de cateva ori cand a fost vorba de site-uri care ofereau "free credits". Aici e o invazie de site-uri care vand haine gently used si care ofera un credit atunci cand iti faci cont pe pagina lor si cand le trimiti "referrals". Si asa am ajuns sa-mi cumpar vreo 10-20 piese vestimentare platind in total mai putin de $10. Unele imi plac foarte mult si imi vin perfect. De ex. o vesta cu paiete Guess care e super dragalasa si cateva piese Ann Taylors, dar altele, desi erau marime mica nu imi vin bine. N-are rost sa le returnez, insa pot sa le revand pe unul din aceste site-uri daca tin neaparat.
    Si eu sunt clienta fidela Amazon de 5 ani si cumpar de la ei cam de toate, incepand de la produse de ingrijire, vitamine, produse alimentare pana la carti, electronice si electrocasnice. Nu am avut probleme mai deloc, si cumpar si de la third party sellers. O singura data s-a intamplat ca am cumparat un "ottoman" din imitatie de piele si dupa 1 saptamana deja a aparut o gaura mica la cusaturi. Am contact customer service prin serviciul lor de online chat si imediat mi-au returnat valoarea integrala a produsului fara sa trebuiasca sa-l returnez. I love Amazon :) Ah si inca o situatie. Am cumparat o imprimanta laser de la ei si trebuia sa aiba free shipping. Abia dupa vreo 6 luni uitandu-ma in contul Amazon am realizat ca am fost taxata $15 pt shipping. I-am contactat, au verificat si mi-au returnat banii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Roxy din nou! Ce dragut cu Amazon, ca desi au fost mici probleme, au rectificat imediat.
      Eu pana la urma am mers la croitor si am modificat fusta verde si rochia turquoise. N-am facut eu singura, pentru ca n-am vrut sa risc sa le ruinez. Fusta verde am scurtat-o si am stramtat-o (took it in), iar rochia turquoise am facut-o fusta. Le-am purtat pe ambele la serviciu saptamana aceasta, si mi-au fost asa de admirate si complimentate. :) Haina de blana deocamdata sta impachetata, inca nu m-am hotarat ce fac cu ea.
      Te pup si sper sa te vad mai des pe aici! :)

      Delete

Thank you for your comments!