Sunday, March 22, 2015

Refashion -- O viata noua pentru o pereche de blugi vechi

John are cateva perechi de blugi pe care nu ii mai poarta din cauza gradului de uzare in care au ajuns, si asta pentru ca, atunci cand nu mai erau ok sa-i poarte prin oras, i-a purtat in garaj in timp ce repara masina, in timp ce verifica motorul, si in alte situatii de genul asta. De aruncat n-am aruncat acei blugi, ci i-am spalat, i-am pus pe toti gramada, si mi-am propus sa-i reconditionez in altceva. Intr-o dupa-amiaza am luat o pereche din acestia cu gandul sa fac ceva nou din ei, si acei blugi aratau cam asa.
I-am taiat in bucati, am eliminat partile cu gauri si pete, iar partile bune de refolosit le-am utilizat la noul meu refashioning. Unul din proiectele mele a fost o poseta wristlet, care a iesit asa:
Fata
Spate
Interior
Nu stiu cat de perfect a iesit, ca eram de-abia la inceputul experientei mele de refashioning, si o sa ma perfectionez pe parcurs, dar mi se pare draguta. Poate ca ar fi trebuit sa o fac putin mai mica, avand in vedere ca posetele wristlet sunt concepute sa fie mici, cat sa poti sa le tii cu mana, cu manerul wristlet in jurul incheieturii. Data viitoare voi sti mai bine, caci la fiecare refashioning pe care il fac, invat ceva nou despre acest craft. Am purtat aceasta posetuta o data la serviciu. Intr-o zi trebuia sa mergem la o sedinta a companiei care avea loc in centru la cateva blocuri distanta de cladirea unde lucram noi, 10-15 minute de mers pe jos. Si ca sa nu merg la acea sedinta cu toata geanta dupa mine, am luat acest wristlet in care mi-am pus cateva lucruri esentiale cum ar fi un carnetel, un pix, un pachet de servetele, niste bani, si am lasat geanta la birou.

Iar din restul bucatilor din blugii reconditionati ai lui John m-am gandit sa cos o geanta ecologica, sau geanta verde cum i se spune in Canada. Am o gramada de genti verzi din alea mari pentru cumparaturi la supermarket, si mai nou incerc sa nu iau pungi de plastic de la supermarket, ci prefer sa folosesc gentile mele verzi, pe care le am de am de ani de zile. In afara de faptul ca salvez niste pungi de plastic de la groapa de gunoi atunci cand nu le folosesc la supermarket, gentile verzi sunt o optiune mai buna si din alt punct de vedere -- e mult mai usor sa cari cumparaturile din carut in masina sau din masina in casa daca le ai impachetate in cinci genti de shopping mai mari decat in 20 de pungi de plastic din alea de la supermarket, in care iti incap doar 2-3 produse.

Cat priveste gentile astea ecologice pe care toata lumea le foloseste aici in Canada, sunt doua marimi standard, mare si mica. Alea mari sunt cele mai potrivite pentru cumparaturi de produse alimentare, iar din alea mici de multe ori le primesti la mall, in loc de pungile carrier de plastic sau de hartie, caci multe din branduri au lansat pungi ecologice ca o alternativa pentru cele consumabile de hartie sau plastic.

Cand merg la serviciu, folosesc si o gentuta din asta ecologica, in afara de geanta de pe umar, in care pun lucruri care nu imi incap in poseta -- gear-ul pentru sala de sport, pranzul, o carte, si alte lucruri voluminoase pe care trebuie sa le iau cu mine cateodata. Dar, nu-mi placea nici una din marimile standard ale acestor genti verzi care sunt disponibile in Canada -- alea mari sunt prea mari, iar alea mici sunt prea mici. Mai exista si genti de marime medie, dar foarte putine magazine sau branduri ofera genti ecologice de marime medie. Am avut una la un moment dat pe care am primit-o la un eveniment monden (goodie bag), era de marime perfecta pentru mine, nici prea mare nici prea mica, si am purtat-o pe aia la serviciu pana cand s-a uzat de tot. Ei si cand s-a uzat, am avut nevoie de una noua, nu-i asa? Aici intra in poveste blugii vechi ai lui John pe care i-am transformat in accesorii denim -- poseta wristlet de mai sus, si o geanta ecologica noua, pe care sa o port la serviciu. Bucatile de blugi care au ramas de la wristlet le-am cusut impreuna si am facut aceasta geanta verde in stil mozaic. Ca model si inspiratie, am folosit acea geanta verde medie pe care o purtasem pana la uzare, si am masurat noua mea geanta ca sa aiba aceleasi dimensiuni. Manerele le-am facut din manecile unui pulover pe care l-am reconditionat cu o alta ocazie.

Fata
Spate
Astfel, blugii vechi si nepurtabili ai lui John sunt acum doua accesorii denim noi pentru mine. Mai am trei perechi de blugi din acestia vechi de-ai lui John, si o pereche de-ai mei, pe care ii tin pentru proiectele mele de redesign, si sper sa le gasesc o noua utilizare in curand.

9 comments:

  1. Ce idee buna de a refolosi lucrurile, geanta aia de cumparaturi e super draguta cu manerele alea din pulover. ;)

    ReplyDelete
  2. Oooh nice!! ;) Love it.Kisses from Spain.
    Xoxo, P.

    My Showroom

    ReplyDelete
  3. Si eu am pastrat o pereche in speranta sa-i refolosesc, dar pentru o sacosa imi trebuie neaparat o masina de cusut ca sa nu cedeze cusatura daca as coase de mana. Imi place cum ti-a iesit geanta!
    Am doua sacose din panza pe care le folosesc la cumparaturi, ba chiar si un rucsac pentru ca noua, cu problemele de coloana, ne e mai usor sa ducem in spate decat in maini. Ambele sunt primite si incerc sa evit folosirea celor din plastic, unii nu inteleg cand insist sa mi le dea asa.
    Te pup!

    ReplyDelete
  4. Super! Trebuie sa scot si eu masina de cusut din cutie si sa ma apuc de invatat, ca de cand imi doresc sa ma apuc de transformat si modificat. Spor la refashioning. Te pup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chiar asa sa faci, ca merita! Deja si maica-mea isi doreste sa faca asta, s-a hotarat sa scoata masina ei de cusut de la naftalina si sa inceapa sa coase, cand era mai tanara cosea si ea. Mi-aduc aminte ca mi-a cusut odata un costum pentru serbarea de Craciun la gradinita, cand trebuia sa interpretez un personaj, si mi-a facut costumul ala dintr-o rochie veche de-a pe care nu o mai purta. Cred ca aveam 4 sau 5 ani. Si de fapt tin minte cand a cusut acel costum pentru mine, am memoria cum statea la masina si cosea. :)
      Ma bucur ca vrei sa incepi sa cosi, te pup si eu.

      Delete

Thank you for your comments!