Thursday, February 18, 2010

Lumea modei in carti


Pana acum am scris despre filme inspirate din carti chic, dar de data aceasta vreau sa va impartasesc gandurile mele despre literatura chic per se. Este un gen literar care imi place la fel de mult ca si filmele pentru care e o sursa de inspiratie. Stiu ca romanele chic nu sunt considerate “carti serioase” sau “capodopere”, nu sunt genul de carti studiate in scoli, licee si facultati, dar lecturarea cartilor chic este o buna modalitate de relaxare in vacanta, sau duminica, sau intr-o dupa-amiaza libera. Iar unele dintre ele chiar sunt reusite.

Prima oara “am facut cunostinta” cu acest gen literar acum 2 ani. Rasfoiam diverse forumuri cu audienta feminina, si de multe ori poposeam la rubricile destinate cartilor si literaturii, unde imi placea sa impartasec pareri si impresii despre cartile citite, cu celelalte forumiste. Multe din postari se refereau la un gen literar care mie nu imi era familiar pana atunci, dar din ce scriau forumistele, suna captivant, ceea ce mi-a trezit curiozitatea. Cel mai frecvent nume de autor pe care il intalneam pe forumurile despre carti era Sophie Kinsella, iar cartile cele mai des mentionate in postarile forumistelor erau cele din seria Shopaholic ale acestei autoare. Si astfel “am aflat” de acest gen literar care isi gaseste cei mai multi cititori printre femei de toate varstele si categoriile sociale, un gen literar in care lumea modei ocupa un loc de frunte, un gen literar in care eroinele merg la shopping si petreceri, poarta haine si accesorii de firma, duc o viata glamoroasa.

Gata, m-am hotarat! La scurt timp dupa aceea m-am infiintat la libraria mea preferata pentru shopping de carte, si m-am dus direct la raftul lui Sophie Kinsella. Confessions of a Shopaholic a fost prima carte chic pe care am citit-o. A fost o lectura usoara si relaxanta, care m-a destins si m-a binedispus. M-au amuzat copios trasnaile inimaginabile ale lui Becky Bloomwood, asa ca m-am convins sa cumpar si celelate 4 carti din seria Shopaholic. Apoi am cumparat si toate celelalte carti ale acestei scriitoare -- Can You Keep a Secret, The Undomestic Goddess, Remember me. Le-am citit pe toate dintr-o rasuflare, si chiar m-am distrat citindu-le, a.k.a. am ras in hohote. Iar vara trecuta am citit cea mai recenta carte publicata de Sophie Kinsella, Twenties Girl, pe care m-am grabit sa o cumpar chiar in ziua lansarii pe piata, fiind foarte incantata de prospectul unei noi lecturi savuroase, si chiar asa si a fost.

Intre timp mi-am imbogatit biblioteca si cu alte autoare si titluri de carti chic, printre care Madeleine Wickham (care de fapt este numele real al lui Sophie Kinsella, a semnat carti cu ambele nume), Candace Bushnell (autoarea Sex and the City), Lauren Weisberger (autoarea The Devil Wears Prada), Bridie Clark, Helen Fielding, Emily Giffin, Jane Green, Oksana Robski, Plum Sykes. Unele dintre aceste carti mi-au placut mai mult, iar altele mi s-au parut mai putin captivante. Una din autoarele mele preferate a devenit si Emily Giffin, o scriitoare americana, si cel mai mult mi-au placut doua dintre cartile ei – Something Borrowed si Something Blue. In aceste doua carti personajele principale sunt doua prietene din copilarie, Rachel si Darcy. Autoarea a folosit o tehnica literara pe care nu am mai intalnit-o pana acum. Daca prima carte este scrisa din perspectiva lui Rachel, cea de-a doua e scrisa din perspectiva prietenei sale Darcy. Desi cele doua prietene trec prin aceleasi experiente si sunt partase la aceleasi evenimente, fiecare dintre ele le percepe in mod diferit, evident. Si pe masura ce citesti cele doua carti, ajungi sa o simpatizezi mai intai pe Rachel, apoi pe Darcy.

Obisnuiam sa rasfoiesc site-ul editurii Polirom, si imi placea sa ma uit la Colectia Chic in cautarea unor titluri noi. Acolo am gasit multe din titlurile de carti pe care ulterior le-am procurat pentru propria mea biblioteca. Si ca veni vorba de titluri noi, Sophie Kinsella ne pregateste o surpriza -- in septembrie 2010 va fi lansata cea de-a 6-a carte din seria Shopaholic, si deja se stie ca se va numi Mini Shopaholic. Sunt foarte nerabdatoare sa o citesc!

Pentru iubitoarele de literatura chic, recomand urmatoarele titluri:

Sophie Kinsella
Confessions of a Shopaholic
Shopaholic Takes Manhattan
Shopaholic Ties the Knot
Shopaholic and Sister
Shopaholic and Baby
Mini Shopaholic
Can You Keep a Secret?
Remember Me?
Twenties Girl
The Undomestic Goddess


Madeleine Wickham
Cocktails for Three
The Gatecrasher
The Wedding Girl


Bridie Clark
Because She Can

Emily Giffin
Baby Proof
Something Borrowed
Something Blue


Jane Green
Swapping Lives

Oksana Robski
Casual

Plum Sykes
Bergdorf Blondes
The Debutante Divorcée


Lauren Weisberger
Chasing Harry Winston
Everyone Worth Knowing


Lectura placuta!

10 comments:

  1. Frumos articol,dar tu chiar esti pasionata de moda si ce sa spun, felicitari pt colectia de carti pe care ai achizitionato.Sincer nu am citit nici o carte de gen dar o sa incerc cat mai curand sa-mi fac rost de una.

    ReplyDelete
  2. Multumesc Gabi pentru comentariu, si te mai astept pe aici.

    ReplyDelete
  3. O prietena mi-a imprumutat o carte de gen. Nu cred ca era Sophie Kinsella, nici titlul nu mi-l amintesc dar nu am reusit sa trec de primele pagini. Nu m-a prins si nu stiu de ce. Cu siguranta insa o sa incerc pe cele legate de shopping. Ma pregatesc sa ajung la un anticariat zilele astea si sper sa gasesc pe aici si aceste carti. Apropo de carti, am cumparat din aeroportul din Amsterdam 'My Life in France', ultima carte a Juliei Child. Nu stiu daca ai vazut filmul. Mie mi-a placut f. mult. In afara de filmele care sunt oarecum legate de moda, imi plac enorm si cele legate de gatit.

    ReplyDelete
  4. Mi-am mai amintit de o carte pe care am vazut-o tot in aeroport - Love Letters of Great Men: The Collection of Love Letters Drawn from by Carrie Bradshaw in "Sex in the City"
    Vreau neaparat s-o citesc!

    ReplyDelete
  5. Am citit Confessions of a shopaholic, Remember me?, Can you keep a secret? si Something Blue care mi-a placut cel mai mult dintre toate...care sa fie urmatoarea?

    ReplyDelete
  6. Nu mi-ai dau un raspuns la intrebarea mea "care sa fie urmatoarea?" asa ca am cugetat singura si am ales Something Borrowed care mi-a placut muuult! Este o carte dintre acelea pe care odata ce apuci sa citesti primele pagini nu te mai dezlipesti! Emily Griffin mi se pare brilianta...a reusit sa creeze o poveste asa de frumoasa, interesanta si incitanta! Trebuie sa recunosc ca atunci cand am citit Something Blue ii tineam partea lui Darcy, categoric!..insa dupa primele pagini din Something Borrowed mi-am schimbat parerea in favoarea lui Rachel! Pana la urma adevarul si dreptatea fiecaruia sunt relative, nu? si scriitoarea a reusit sa redea extrem de bine aceste aspecte si sa te faca sa iti pui intrebari....Mi-ar placea sa se faca un film despre aceste carti..
    hmmmm, dar pana atunci...Care sa fie urmatoarea?

    ReplyDelete
  7. Scuza-ma Serena ca am omis sa-ti raspund la intrebare. Intre timp, daca ai citit Something Borrowed de Emily Giffin, sa stii ca ai facut o alegere buna. :) Si mie mi-au placut mult aceste doua carti, si mi-a placut foarte mult cum autoarea te face sa simpatizezi mai intai cu una din eroine, iar apoi cu cealalta.
    Acum, daca ai citit Confessions of a Shopaholic de Sophie Kinsella, de ce n-ar fi urmatoarele carti pe care sa le citesti celelalte 4 din seria Shopaholic? ;) Nu vei regreta, sunt de-a dreptul hilare, si te vor face sa razi in hohote. :)
    Lectura placuta!
    Te mai invit pe blog sa schimbam impresii si pareri si despre alte carti, si iti multumesc ca iti faci timp sa vii pe aici.

    ReplyDelete
  8. Iar pe urma, poti sa continui cu Baby Proof de Emily Giffin, mai ales ca aceasta carte ar putea fi considerata continuarea celorlalte doua, Something Borrowed si Something Blue (desi poate fi citita si independent), deoarece la un moment dat eroina principala din Baby Proof se intalneste cu unele personaje din primele doua carti (nu iti spun care, ca sa descoperi singura).

    ReplyDelete
  9. Buna Roxana, ma uitam la unele articole de-ale mele mai vechi si am revazut aceste comentarii ale tale. Incredibil ca ai vazut acea carte in aeroport, Love Letters of Great Men, care apare in primul film Sex and the City. Impresia pe care am avut-o eu este ca aceasta carte nu exista in realitate, si ca a fost "inventata" pentru film, dar se pare ca exista! Si eu as fi curioasa sa o citesc. :)

    ReplyDelete
  10. LATER EDIT. Scriam in acest articol ca prima carte chic pe care am citit-o a fost Confessions of a Shopaholic de Sophie Kinsella. Azi am scris un articol despre Lauren Weisberger si noua ei carte,

    http://fashionstylebeautyandmore.blogspot.com/2010/08/lauren-weisberger-vine-la-toronto.html

    si mi-am dat seama ca de fapt The Devil Wears Prada de Lauren Weisberger a fost prima carte chic pe care am citit-o, si nu Confessions... de Sophie KInsella, dar am omis acest detaliu atunci cand am scris articolul meu din februarie. :) Mi-aduc aminte ca am ales atunci The Devil Wears Prada, pentru ca vazusem filmul si eram curioasa si in legatura cu cartea pe care s-a bazat. The Devil Wears Prada si The Da Vinci Code au fost primele carti pe care le-am cumparat aici in Toronto, pentru ca imi placusera filmele si vroiam sa citesc si cartile sursa. Iar dupa aia am descoperit si pe celelalte autoare chic -- Sophie Kinsella/Madeleine Wickham, Emily Giffin, Candace Bushnell, Bridie Clark, Helen Fielding, Jane Green, Oksana Robski, Plum Sykes.

    ReplyDelete

Thank you for your comments!