I also write for / Scriu si pentru


I also write for / Scriu si pentru

Revista Tango Romania


Thursday, March 18, 2010

Patricia Field, regina modei in cinematografie


Nu este prima oara cand spun ca imi plac filmele inspirate din literatura chic, filmele penrtu femei, filmele in care moda este un personaj aparte. Preferatele mele dintre acestea sunt Sex and the City, The Devil Wears Prada, Confessions of a Shopaholic. In fiecare din aceste filme, moda este un factor important, care influenteaza pana si actiunea filmului. Dar acest gen de filme nu ar avea priza la public fara talentul unui costume designer, care sa puna accent pe tinutele personajelor. Cele 3 filme mentionate mai sus, dar si altele, au in comun numele unui costume designer de exceptie care s-a implicat in realizarea acestor pelicule, si anume Patricia Field.

Patricia Field a creat un concept in moda din cinematografie, si in moda in general, si anume high fashion for every day. In fiecare film pentru care a fost costume designer, Field s-a ocupat pe indelete de garderoba fiecarui personaj aparte. Personajele din filmele chic se imbraca tot timpul elegant, iar etichetele de pe tinutele lor poarta nume sonore din moda. Designeri cu renume mondial si-au adus contributia in fiecare din aceste filme, iar Patricia Field a asamblat o garderoba high-fashion pentru fiecare personaj.


Cel mai bun exemplu despre arta creata de Patricia Field este, fara nici o indoiala, Sex and the City. De-a lungul celor 6 sezoane ale serialului si in film, fiecare dintre cele 4 actrite au avut propria lor garderoba pentru filmari, iar un al 5-lea departament al garderobei Sex and the City a fost asamblat pentru celelalte personaje din serial si film. Zeci si zeci de designeri sunt prezenti in garderoba Sex and the City cu creatiile lor; este cea mai fabuloasa garderoba din intreaga cinematografie. Christian Louboutin, Dolce&Gabbana, Givenchy, Badgley Mischka, Chloe, Vivienne Westwood, Bulgary, Miu Miu, Burberry, Cartier, Dries Van Noten, H&M, Salvatore Ferragamo, Ralph Lauren, Nina Ricci, John Galliano, Yves Saint Laurent, Agent Provocateur, Balenciaga, Nike, Fila, Stuart Weitzman, Michael Kors, Carolina Herrera sunt doar o mica parte din brandurile pe care le-au purtat personajele din Sex and the City. Pentru show-ul rochiilor de mireasa din film si-au dat concursul Vera Wang, Christian La Croix, Christian Dior, Oscar de la Renta, Lanvin, si bineinteles, Vivienne Westwood, rochia de mireasa de care s-a indragostit Carrie. Iar in sezonul 4 din serial putem arunca un ochi in garderoba (cea reala) de la Vogue, pentru care Anna Wintour a aprobat filmari.The Devil Wears Prada
nu este mai prejos decat Sex and the City din punctul de vedere al garderobei din film. La realizarea acestui film, Patricia Field a avut un buget doar de $100,000 pentru costume. Dar, gratie influentei pe care o are in industria modei si a prietenilor sai din domeniu, Field a reusit sa asambleze pentru The Devil Wears Prada o garderoba in valoare totala de aprox. $1,000,000, astfel incat acest film a fost unul din cele mai costisitoare pelicule din istoria cinematografiei la capitolul costume. Printre brandurile care se regasesc in acest film sunt Chanel, Christian Louboutin, Calvin Klein, Miu Miu, John Galliano, Donna Karan, Dolce&Gabbana, Prada, Vivienne Westwood, Dries Van Noten. Andy (Anne Hathaway) a purtat Chanel in cea mai mare parte. Iar Diavolul a purtat, bineinteles, Prada. Aproximativ 40% din pantofii pe care i-a purtat Meryl Streep (Miranda Pristley) in film sunt Prada. Iar cat o priveste pe Emily (Emily Blunt), o parte din tinutele ei din film sunt semnate Vivienne Westwood.


Iar in Confessions of a Shopaholic, Rebecca Bloomwood poarta Givenchy, Christian Louboutin, Roberto Cavalli, Versace, Steve Madden, Louis Vuitton, Vivienne Westwood, Miu Miu, Lanvin. Stilul vestimentar al lui Becky Bloomwood este mult diferit fata de stilul altor personaje de film pe care le-a imbracat Patricia Field, cum ar fi Carrie Bradshaw sau Andy Sachs. Spiritul vestimentar al lui Becky este unul tineresc, si majoritatea tinutelor ei sunt in culori vii, tipatoare uneori. Garderoba pe care Patricia Field a coordonat-o in Confessions of a Shopaholic nu a fost mai mare decat cea din Sex and the City sau The Devil Wears Prada, dar a fost o garderoba voluminoasa, la fel ca orice film in care a lucrat.

Surse:
Sex and the City: Kiss and Tell (the show) by Amy Sohn;
Sex and the City the Movie by Amy Sohn;
Wikipedia.

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comments!