Tuesday, July 13, 2010

Rochiile de domnisoara de onoare la nuntile americane


Am citit de curand un articol pe blogul prietenei mele Americanca, intitulat The American Wedding. Americanca spune despre o recenta experienta de-a ei, si anume despre participarea ei la o nunta din America.

Citind articolul prietenei mele, m-am gandit si eu la nuntile americane, si la traditiile nuptiale din America. Nu stiu prea multe despre obiceiurile de nunta din America, decat din filme. N-am nici un dubiu ca sunt multe diferente intre nuntile americane si cele romanesti, si este de asteptat acest lucru. Dar una din caracteristicile nuntilor americane despre care vreau sa scriu in acest articol este rolul pe care il joaca domnisoara de onoare la o nunta in America.

Imi imaginez ca nuntile canadiene nu sunt foarte diferite de cele americane (la fel ca si multe alte lucruri in comun din societatea americana si cea canadiana), desi nu am avut niciodata ocazia sa ma conving de acest lucru. In Canada am participat pana acum la 2 nunti, dar ambele de romani, si ambele cupluri au urmat mai mult sau mai putin traditiile nuptiale romanesti. Nu stiu nimic despre nuntile nord-americane din proprie experienta.

Din filmele americane pe care le-am vazut pana acum, mi-am dat seama ca domnisoara de onoare are un rol ingrat la o nunta. Mai exact, desi domnisoara de onoare se presupune a fi o prietena apropiata a miresei, sau chiar o ruda apropiata (sora, verisoara), si desi domnisoara de onoare este cea care o ajuta cel mai mult pe mireasa in pregatirile pentru nunta, prezenta ei este pusa intr-o umbra neflatanta la marele eveniment. In multe filme am vazut ca mireasa alege o rochie pentru domnisoara de onoare care nu o favorizeaza pe cea din urma. Nu stiu in ce masura se intampla acest lucru si in realitate, dar in filme acest lucru arata grotesc.

Cel mai recent exemplu pe care pot sa-l dau este filmul Confessions of a Shopaholic aparut in 2009, bazat pe celebra serie Shopaholic scrisa de Sophie Kinsella. Rolul lui Becky Bloomwood, personajul principal, este interpretat de Isla Fisher. Prietena lui Becky, Suze, se casatoreste in film, iar Becky urmeaza sa-i fie domnisoara de onoare la nunta, alaturi de alte 3 fete. Rochiile pe care mireasa le-a ales pentru domnisoarele de onoare, una dintre ele fiind prietena ei cea mai buna, sunt de-a dreptul hidoase. Modelele erau identice, dar culorile diferite, pentru fiecare dintre domnisoare. Becky s-a ales cu o rochie roz turbat. Reactia lui Becky la vederea rochiei pe care urma sa o poarte la nunta lui Suze a fost una de soc si de indignare. Nu-i venea sa creada ca prietena ei cea mai buna ar obliga-o sa poarte o rochie atat de oribila. Dar Suze s-a facut ca ploua, si a pretins ca reactia lui Becky a fost una pozitiva si a preferat sa creada ca lui Becky i-a placut rochia si ca ii va face o placere extrema sa o poarte la nunta ei. Din punctul meu de vedere, gestul lui Suze a fost unul de o rautate crunta, sa insiste ca prietena ei cea mai buna, dupa ce ca o ajuta in pregatirile de nunta in calitate de domnisoara de onoare, sa poarte acea rochie hidoasa. Pe Becky nu a lasat-o inima sa-i spuna lui Suze ca de fapt uraste acea rochie, si Suze a profitat de aceasta situatie, astfel afacerea cu rochia oribila ramanand batuta in cuie. Dar gestul lui Suze m-a enervat la culmea. Cum dumnezeu poti da dovada de atata insensibilitate sa astepti de la prietena ta cea mai buna sa poarte o rochie atat de urata la nunta ta si pe de asupra sa crezi ca ii va face placere?

Un alt film despre nunti, mirese si domnisoare de onoare de care imi aduc aminte este 27 Dresses, 2008, cu Katherine Heigl in rolul principal. Jane este o domnisoara de onoare profesionista, care a participat la 27 nunti, si toate cele 27 mirese au obligat-o sa poarte rochii oribile la nuntile lor, bineinteles, ca nu cumva domnisoara de onoare sa fie mai frumoasa decat mireasa. Multe dintre ele, ca sa sa nu se simta vinovate fata de Jane ca o forteaza sa poarte acea rochie la nunta lor, tot incercau sa ii bage in cap ideea ca “rochia poate fi scurtata si purtata cu succes si in alte ocazii”. Jane dadea politicos din cap ca da, dar nici pe departe nu era asa, caci nici una din cele 27 rochii nu era purtabila pentru o alta ocazie, indiferent de modificarile prin care ar trece. Absolut toate cele 27 rochii erau de-a dreptul hidoase. Dar culmea nesimtirii a venit din partea unei mirese indience, care a avut o nunta traditionala indiana, si care a purtat o rochie de mireasa traditionala indiana cu sari. Si bineinteles, Jane, in calitate de domnisoara de onoare la o nunta indiana, a fost nevoita sa poarte o rochie indiana. Iar nesimtirea miresei indience a mers atat de departe, incat nu a ezitat sa-i spuna lui Jane ca dupa nunta poate sa-si scurteze rochia si sa o poarte ca o rochie normala. Ei, na. Mireasa aia indianca era ori de-a dreptul lipsita de orice scrupule, ori proasta fara margini, sa-si imagineze ca o americanca ar modifica o rochie indiana si ar purta-o ca pe o tinuta occidentala.

Dar experientele amare ale lui Jane in calitate de domnisoara de onoare nerespectata nu s-au oprit aici. Urmeaza nunta surorii ei Tess, care vroia sa se casatoreasca nici mai mult nici mai putin decat cu barbatul de care Jane era indragostita in secret. Urmeaza pregatirile de nunta, in care Tess a implicat-o pe Jane. Va dati seama de resentimentele pe care le are Jane sa organizeze nunta surorii ei mai mici si a barbatului de care este indragostita, si la care urmeaza sa fie domnisoara de onoare. Am vazut si scenele eliminate din film. Una dintre ele este scena cu rochia de domnisoara de onoare pe care Tess o alege pentru sora ei Jane – o rochie hidoasa, neagra cu funda alba la spate, care nu ar incanta-o nici macar pe o scolarita care inca nu si-a dezvoltat simtul modei. Si Tess a fost atat de nesimtita sa-i ceara propriei ei surori sa poarte o rochie atat de hidoasa la nunta ei, in calitate de domnisoara de onoare! Dupa ce ca Jane i-a organizat nunta de la cap la coada, si intr-un timp foarte scurt! Cum poti fi atat de nesimtita, insensibila si rautacioasa sa-ti injosesti si umilesti propria ta sora? Jane s-a abtinut sa-i spuna lui Tess ca uraste rochia, dar dezamagirea ei a fost fara margini. Numai ca regizorul a decis sa nu mai includa aceasta scena in film, desi ar fi fost haioasa rau de tot.

Un alt film despre nunti si rochii pe care vreau sa-l amintesc este Sex and the City, mai exact episodul din sezonul 3 al serialului in care Charlotte se casatoreste cu Trey MacDougal. Carrie, Miranda si Samantha au fost domnisoarele de onoare ale lui Charlotte si au purtat rochii (aproape) identice ca model, culoare, lungime. Dar cel putin Charlotte a avut bunul simt sa nu le oblige pe prietenele ei sa poarte rochii hidoase la nunta ei. Rochiile fetelor au fost identice, dar macar au fost frumoase. Oricum, nimeni nu putea sa o eclipseze pe Charlotte in rochia ei de mireasa Vera Wang de $14,000, oricat de frumos n-ar fi fost imbracat. Carrie era cu Aidan in acel sezon, si urmau sa mearga impreuna la nunta lui Charlotte. Cand Aidan a vazut-o pe Carrie cat de bine arata in rochia ei de domnisoara de onoare, si-a exprimat nedumerirea in legatura cu acea rochie, caci el stia ca la o nunta domnisoarele de onoare sunt cel mai urat imbracate la insistentele miresei. “It’s not that kind of wedding”, i-a explicat Carrie.

Frica unor mirese americane ca nu cumva altcineva sa arate mai bine la nunta lor este dusa la extrem, de unde si aceste rochii hidoase pentru domnisoarele de onoare. Slava domnului ca in Romania nu exista acest obicei nesimtit, si domnisoarele de onoare de la nuntile romanesti au libertatea sa-si aleaga tinuta. Singura restrictie de bun simt, atat la nuntile americane, cat si la cele romanesti, este ca nici domnisoara de onoare, nici alta femeie prezenta la eveniment, nu ar trebui sa poarte alb. Mireasa este singura persoana care ar trebui sa poarte alb la nunta ei.

Cat despre rochiile hidoase pentru domnisoare de onoare… Daca vreodata as fi fost in postura lui Becky din Confessions of a Shopaholic sau Jane din 27 Dresses, in care prietena mea mireasa ar astepta de la mine sa port o rochie hidoasa in calitate de domnisoara de onoare la nunta ei, pentru mine prietenia cu acea femeie s-ar incheia atunci si acolo.

6 comments:

  1. Bine punctat. Chiar m-a facut sa zambesc articolul. Slava Domnului ca miresele romance nu sunt atat de absurde!

    ReplyDelete
  2. Si eu ma gandeam la acelasi lucru, ca romancele nu fac asta. :)

    ReplyDelete
  3. Super articolul, de curind am fost domnisoara de onoare la nunta prietenei mele si desigur a fost alegerea mea. Nici nu pot sa-mi inchipui ca o prietena adevarata ar alege ceva ce nu ma reprezinta si nu mi se potriveste :) Ce prostie la americane- frica, ca oricum mireasa este printesa balului oriunde :)

    ReplyDelete
  4. Buna V_writeme din nou, ma bucur ca ti-a placut articolul, si multumesc pentru rabdarea de a-l citi pana la capat. Unele articole de-ale mele intr-adevar sunt lungi, poate nu toata lumea are rabdare sa le citeasca pana la capat, dar cand incep sa scriu, dau frau liber imaginatiei si nu ma opresc pana cand nu epuizez subiectul in totalitate. :)
    Cheers!

    ReplyDelete
  5. Foarte fain articolul, felicitari! Vreau sa ma casatoresc in Canada, dar domnisoare de onoare nu vreau, si nici nu vreau sa fiu domnisoara de onoare a nimanui. Pe langa faptul ca se trezeste cu o rochie ridicola (pe care trebuie sa o plateasca din propriul buzunar, ceea ce mi se parea absurd - o groaza de bani pentru o carpa oribila pe care o porti o data), domnisoara de onoare mai are si obligatia de a fi la dispozitia miresei si de a face comisioanele pe care i le cere aceasta, de a-i aranja o petrecere a burlacelor, un bridal shower si de a suporta mofturi si istericale. Noooo, thanks :).
    Vreau ca prietenele mele sa se distreze la nunta mea, sa nu o simta ca pe o povara financiara si sa ii pastreze o amintire frumoasa.
    Daca mireasa nu vrea sa fie eclipsata, mai bine sa nu ceara unei fete mai frumoase si mai reusite ca ea sa-i fie domnisoara de onoare (sau nasa). Una din verisoarele mele din Romania a avut proasta inspiratie sa-si aleaga ca nasa o fata cu dimensiuni si figura de fotomodel plus o personalitate de milioane (verisoara mea fiind mica, stearsa si nesuferita). Apoi s-a imbufnat ca lumea o lauda pe nasa si ii dadea atentie prea multa. :)

    ReplyDelete
  6. Bine ai venit Catintherain pe blog! Multumesc ca ai intrat aici, si multumesc pentru comentariu. Ma bucur mult ca ti-a placut articolul. Pe mine chiar ma depaseste fenomenul rochiilor urate de la nuntile americane. Cum sa-ti fie frica sa fii eclipsata de cineva la nunta ta, daca la orice nunta mireasa oricum este cea mai frumoasa. Ca sa nu mai spun ca o rochie urata poate strica o prietenie.

    ReplyDelete

Thank you for your comments!