Monday, May 16, 2016

O carte rara – Guinness World Records 2005

Cand am fost ultima oara la thrift shopping, una din gaselnitele mele de anticariat a fost o carte rara, si anume o editie Guinness World Records din 2005. Este o editie speciala, menita sa celebreze 50 de ani de existenta a institutiei Guinness World Records; iar cand am vazut-o acolo pe raft, am luat-o fara sa stau pe ganduri.
Cand locuiam in Romania, eram mare amatoare de anticariate, si mi-am imbogatit biblioteca de acasa cu multe volume valoroase cotrobaind prin anticariatele din oras. Unele din acele carti, pe care le-am cumparat in anticariate romanesti, sunt aici la Toronto, caci am facut efortul sa recuperez cate una – cate doua carti din Romania de-a lungul anilor de cand locuiesc in Canada, de fiecare data cand cineva venea din Romania si ii rugam sa imi aduca un volum-doua de acasa, sau cand am fost eu insami in Romania si am adus la Toronto o parte din vechea mea biblioteca din Romania.

Revenind la Guinness World Records, singura ocazie pe care am avut-o vreodata sa rasfoiesc o carte de recorduri Guinness a fost intr-o bibioteca publica prin anii ‘90, si era vorba de doua volume, o editie din 1987 si alta din 1988, iar volumele respective erau puse la dispozitia cititorilor in sala de lectura a bibliotecii, si nu in sala de imprumut pentru acasa. Am fost foarte fascinata atunci cand am rasfoit cele doua volume si am citit despre unele minunatii ale lumii, captate de catre Guinness World Records.

Revenind la volumul GWR pe care l-am descoperit la Value Village de curand, editia care e gazduita acum de biblioteca mea cuprinde recorduri mondiale din mai multe sfere, cum ar fi lucruri neobisnuite despre oameni, lumea naturala, lumea moderna, lumea materiala, inginerie, stiinta si tehnologie, arta si media, muzica si divertisment, sport.

Sa va arat cateva exemple.
La pagina dedicata minunilor umane an citit despre cel mai inalt barbat din lume, Robert Wadlow din SUA, care avea o inaltime de 2.72 m. Pe langa faptul ca a fost cel mai inalt barbat din lume, Robert a detinut de asemenea si recordul Guinness pentru persoana cu cele mai mari maini si picioare din lume. Faptul ca era gigant i-a creat o serie intreaga de probleme de sanatate care i-au scurtat viata – s-a stins la varsta de 22 de ani, in 1940.
La pagina despre natiuni am citit ca expectanta de viata cea mai lunga din lume este in Japonia (o medie de 81 ani), iar cea mai scurta in Botswana (o medie de 37 ani).

Alte date curioase despre diferite tari din lume, din seria “Stiati ca…”:
Iraq este tara cu cei mai multi refugiati;
Marea Britanie este tara de la care cel mai mare numar de state au luptat pentru independenta – 62 de tari au luptat sa fie independente de Marea Britanie de-a lungul istoriei;
Tara cu cel mai ridicat nivel de inflatie este Zimbabwe, iar cel mai scazut nivel de inflatie se gaseste in Hong Kong;
Africa de Sud este tara cu cele mai multe limbi oficiale – 11 la numar;
Tokyo, capitala Japoniei, este cel mai scump oras din lume; pe cand Harare, capitala Zimbabwe, cel mai ieftin.
Am ajuns la sectia inginerie, pagina cu cele mai inalte constructii din lume. In 2005 turnul CN Tower din Toronto, construit in 1975 (in dreapta din poza de mai sus), era cea mai inalta cladire din lume, 553 metri. Comparativ, edificiul Empire State Building din New York, construit in 1931 (in stanga pozei), are 449 metri. Din 2005 incoace s-au construit multe alte cladiri mult mai inalte decat turnul CN Tower, evident, mai ales prin Asia.
La pagina cu recordurile despre mancaruri si bauturi, in sectiunea Material World, am citit despre cea mai mare statuie de popcorn, 2.67 metri, facuta intru asemanarea lui King Kong si expusa la un cinema din Londra in 2003, pentru aniversarea a 70 ani de la crearea primului film King Kong din 1933.
La pagina despre giganti legumicoli, in sectiunea Natural World, am citit despre cea mai mare lamaie din lume, 5 kg, descoperita in 2003, alaturi de o alta lamaie aproape la fel de mare. Cel mai mare castravete a fost crescut in SUA in 2003, 12.4 kg.

Photo credit: Victoria West

6 comments:

  1. O am si eu, varianta in romana !! am luat-o in 2005 pentru fratele meu care facea 10 ani atunci si era fascinat de recorduri in perioada aia :))

    Te pup !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow look who's here, long time no see. :)
      Ma bucur sa te vad Pixxie dupa atata timp, ce mai faci?
      Sa ai o zi frumoasa si sper sa te vad mai des pe aici!
      Xoxo,

      Delete
  2. hello,
    amaizing post and blog my blogger friends...
    ı am following you on gfc...
    if you want follow me back , please visit my blog
    soslubadem.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Soslu, thank you for joining and for leaving a comment, I'll check out your blog too.
      Please come again. :)
      Have a great day!
      Xoxo, Victoria

      Delete
  3. Sometimes this Guinness World Records are so funny :D
    I add You by gfc and invite also on my blog candymona :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Candymona, welcome to my blog if this is your first time here, thank you for your comment and for following.
      I'll check out your blog.
      Please come again!
      Xoxo,

      Delete

Thank you for your comments!