Tuesday, March 16, 2010

Barbatii din Sex and the City


Desi Sex and the City este un film despre femei si pentru femei, figurile masculine din acest film nu sunt mai putin picaresti. Fiecare din barbatii din Sex and the City au jucat cate un rol important in viata lui Carrie, Miranda, Samantha si Charlotte. Unele din relatiile pe care le-au avut cele 4 femei cu acesti barbat le-au marcat vietile intr-o masura mai mare, altele s-au incheiat cu o profunda dezamagire, dar fiecare dintre aceste povesti de dragoste au fost pline de pasiune si trairi sentimentale puternice. Daca pana acum am scris despre femeile din Sex and the City, de data aceasta m-am gandit ca merita sa dedic un articol si barbatilor din acest film, barbati fara care, bineinteles, filmul nu ar mai avea acelasi farmec.

Asadar, sa incepem cu…


BIG
Interpretat de Chris Noth



Atractia dintre Carrie si Big este una greu de trecut cu vederea. Este relatia din centrul serialului si filmului, o relatie in jurul careia se petrece intreaga actiune din Sex and the City. Daca va aduceti aminte de inceputul serialului, Big este barbatul dificil, care a mai fost casatorit, si care se implica intr-o noua relatie cu multa rezerva, ceea ce o exaspereaza pe Carrie. Desi este un barbat in toata puterea varstei, nu se grabeste “sa se aseze la casa lui” si sa se dedice jumatatii, in mare parte din cauza primei casatorii esuate. Si tot din aceasta cauza Big si Carrie au o relatie dificila, ducand la multe despartiri ale celor doi. Dar ca un magnet care ii atrage, dupa fiecare despartire ii vedem pe cei doi iarasi impreuna, inlcusiv in episodul in care o vedem pe Carrie in postura de amanta a fostului ei iubit, casatorit cu o alta femeie. Dupa toate aceste rupturi si reveniri impreuna, audienta se convinge ca Big si Carrie sunt meniti unul pentru celalalt. De-a lungul serialului Carrie face eforturi supraomenesti pentru a salva relatia ei cu Big, dar de multe ori aceste eforturi sunt zadarnice; si de-abia spre sfarsitul serialului Big isi da seama ca nu are rost sa mai fuga de Carrie, care este “the one”. In film suntem martorii unei noi rupturi dintre Big si Carrie, cand Big, speriat de o nunta mare si somptuoasa, o lasa pe mireasa lui la altar; dar cum era si de asteptat, cei doi se reintalnesc, de data aceasta “for good”, si isi unesc destinele printr-o ceremonie simpla si fara martori la primarie.


AIDAN SHAW
Interpretat de John Corbett


Aidan este total opusul lui Big. Este barbatul atent, iubitor, si caruia spre deosebire de Big nu ii este frica sa se implice emotional intr-o relatie. La inceputul relatiei lor, Carrie se trezeste in inedita pentru ea postura de a nu se simti comfortabil in comfortul unei relatii. Obisnuita cu tumultul de care a avut parte in relatia cu Big, relatia cu Aidan ii da impresia lui Carrie ca are parte de prea putina “actiune”. Aidan se poarta cu ea asa cum Carrie si-ar fi dorit ca Big sa se poarte cu ea (Aidan ii face cunostinta cu parintii lui, cand Big nu a vrut sa faca acest lucru; ii acorda toata atentia de care este capabil, cand Big se comporta cu reserve; Aidan si Carrie fac schimb de chei la apartamente, iar apoi se muta impreuna, cand Big n-ar fi facut acest lucru nici in ruptul capului, etc.), iar ea ii raspunde lui Aidan cu acelasi tratament de care dadea dovada Big, dandu-si seama ca ceea ce are de oferit Aidan este prea mult pentru ea. Si deoarece Carrie nu face fata unei relatii care in alte circumstante ar fi fost numita o relatie reusita, ajunge din nou in bratele lui Big, devenind amanta acestuia. Bineinteles ca o asemenea aventura odata iesita la iveala duce la despartirea dintre Aidan si Carrie, in sezonul 3. Dar in sezonul 4 ii vedem din nou impreuna. De data aceasta Aidan ii ofera inel de logodna si o cere in casatorie. Carrie spune DA, dar nu din toata inima, si mai tarziu recunoaste in fata lui Aidan ca inca nu este pregatita pentru casatorie, si ca mai are nevoie de timp. Spectatorul a avut tendinta sa o blameze pe Carrie pentru cum s-a comportat cu Aidan: “Daca la 35 de ani nu te simti pregatita pentru casatorie, cand vei fi pregatita? La 50? Cand vei ajunge la menopauza?” Dar nu frica de casatorie o determina pe Carrie sa-l refuze pe Aidan, ci faptul ca in adancul sufletului stie ca nu Aidan este cel alaturi de care ar vrea sa-si petreaca tot restul vietii.


JACK BERGER
Intepretat de Ron Livingston



Jack Berger este poate cea mai nereusita relatie a lui Carrie, care s-a incheiat dureros de dezamagitor cu doar 3 cuvinte scrise pe un Post-it. Pe cat de sclipitoare si instantanee a fost relatia lor la inceput, pe atat de revoltator s-a incheiat. La inceput totul decurge bine pentru Carrie si Berger, ambii scriitori, lucru care ii face sa descopere ca au foarte multe lucruri in comun. Berger are un simt al umorului exceptional, si o face pe Carrie sa rada mereu. Sunt cuplul cel mai grozav in restaurante, pe strada, la petreceri. Dar nu si in pat… Cu un mic efort, cei doi reusesc sa depaseasca aceasta problema; dar alte probleme apar in cuplul lor, cea mai grava fiind lipsa de siguranta de sine de care da dovada Berger in fata succesului profesional al lui Carrie, motiv pentru care Berger devine antipatic publicului instantaneu. Berger devine recalcitrant si irascibil, ceea ce nu e de bun augur intr-o relatie, si ceea ce l-a facut pe Berger sa incheie relatia cu Carrie pe un Post-it, infuriind-o pe aceasta la culme. In urma acestei relatii, Carrie ramane doar cu regretul ca a pierdut timpul de pomana alaturi de Berger si ca nu a invatat nimic folositor din aceasta experienta.


ALEKSANDR PETROVSKY
Interpretat de Mikhail Baryshnikov


Este barbatul dintr-o alta lume, la propriu si la figurat. Un artist talentat, Petrovsky a cucerit-o pe Carrie cu felul sau boem de a fi. Cei doi au o relatie pasionala, in ciuda diferentei mari de varsta. Lumea lui Petrovsky este o lume a artelor, a Parisului, a fostei lui familii. Este o lume in care Carrie de multe ori se intreaba daca are loc si ea… Cu toate astea, Carrie decide sa nu renunte la artistul rus si il urmeaza la Paris, dar dezamagirea ei este chiar mai mare decat a putut sa creada la inceput. Carrie isi da seama ca locul ei nu este langa Petrovsky, nu este la Paris, ci este la New York, unde sunt viata ei, jobul ei, prietenii ei, si unde spera sa il gaseasca pe barbatul care sa o faca fericita.


STEVE BRADY
Interpretat de David Eigenberg



Cometa Steve a intrat in viata Mirandei si nu a mai plecat niciodata. Steve este barbatul care a schimbat-o si a indulcit-o pe cinica si sarcastica Miranda. Este tipul optimist, copilaros, mereu cu zambetul molipsitor pe buze. Relatia lor a avut perioade bune si rele, cu urcusuri si coborasuri, cu despartiti si reveniri continue, pana cand amandoi si-au dat seama ca sunt facuti unul pentru celalalt, si s-au casatorit intr-o ceremonie simpla si fara fast, o ceremonie la care cel mai mult au contat legamintele de iubire pe care si le-au facut unul altuia. Iar copilul lor, Brady Hobbes, este de-a dreptul o comoara; si desi s-a nascut fara ca parintii lui sa fi planificat acest lucru, Brady i-a unit si mai strans pe Miranda si Steve. In film in schimb, ii vedem pe cei doi depasind un obstacol dificil, si anume indepartarea unuia de celalalt, care a rezultat in infidelitatea lui Steve. Dar si-au mai acordat o sansa, caci si-au dat seama ca n-ar putea sa traiasca unul fara celalalt. In ziua in care facea lista cu pro si contra in cafenea, inainte sa se hotarasca daca ar trebui sa vina pe podul Brooklyn pentru Steve sau nu, Miranda a stiut intr-o clipa ce are de facut de indata ce a vazut spuma de cafea pe buzele ei, in reflexia geamului cafenelei.


RICHARD WRIGHT
Interpretat de James Remar


Richard Wright este un barbat carismatic, puternic si influent, si este o partida pe masura Samanthei, o femeie la fel de carismatica, puternica si influenta. Cei doi ar fi avut o relatie perfecta, daca nu ar fi intervenit un lucru necunoscut Samanthei, caruia aceasta pur si simplu nu i-a facut fata, si anume, faptul ca Samantha s-a indragostit pentru prima oara in viata. Au urmat momentele intense ale relatiei lor atunci cand Samantha si Richard au inotat si au dansat pe un acoperis din Manhattan; atunci cand Richard a coplesit-o cu cadouri scumpe dar fara sa-i spuna ca o iubeste; atunci cand Samantha i-a declarat iubire lui Richard sub influenta unei pastile de ecstasy; atunci cand Samantha l-a facut pe Richard, in sfarsit, sa-i spuna ca o iubeste; atunci cand au decis amandoi sa incerce monogamia; atunci cand Samantha l-a prins pe Richard in pat cu o alta femeie si pentru prima oara in viata a simtit dezamagire in dragoste; atunci cand Richard a facut tot posibilul sa o recastige; atunci cand Samantha a decis sa-i mai acorde lui Richard o sansa; atunci cand Samantha fierbea de gelozie la Atlantic City, lucru care nu i s-a intamplat cu nici un alt barbat. Asa ca in final, dupa ce si-a dat seama ca nu poate avea incredere in el, Samantha rupe relatia cu Richard, si revine la stilul ei de viata de dinainte, unde sentimentele de iubire si implicit suferinta provocata de acestea nu-si aveau locul.


SMITH JERROD
Interpretat de Jason Lewis



Smith este cea mai importanta si mai longeviva relatie din viata Samanthei, si este un barbat pentru care Samantha a renuntat la ceea ce era cel mai important pentru ea - stilul de viata de femeie single si independenta. Felul in care Samantha l-a cucerit pe Smith este de-a dreptul hilar, dar atat de specific Samanthei – concurenta cu o duzina de femei de la restaurnatul Raw Food, unde Smith lucra ca ospatar. Si bineinteles, Samantha a fost cea care “a castigat trofeul” si l-a adus in dormitorul ei. Dar atractia nu a fost doar din partea Samanthei, ci si a lui Smith, chit ca Samantha a fost nevoita sa manance un cactus ca sa-l cucereasca. Si daca la inceput credeam ca Smith este doar o alta cucerire a Samanthei, pe parcurs ne dam seama ca Smith va deveni mult mai mult decat atat. O partida in dormitor pe masura apetitului sexual al Samanthei, un prieten loial, un umar de sprijin. Lucrurile dintre cei doi devin si mai profunde atunci cand Smith o ia de mana pe Samantha pe strada, si atunci Samantha incepe sa vada o relatie dintre un barbat si o femeie intr-o alta lumina. Urmeaza si cariera de actor a lui Smith, in dezvoltarea careia Samantha, un exceptional profesionist in Relatii Publice, are rolul cel mai important. Iar cand Samantha e lovita de cancer, Smith e acolo pentru ea, pana la sfarsit si dincolo. In film ii vedem tot impreuna, dar in momentul in care Samantha realizeaza ca relatia cu Smith nu o mai face fericita, se desparte de acesta, si revine la stilul ei de viata din New York.


TREY MACDOUGAL
Interpretat de Kyle MacLachlan


Trey este cea mai mare greseala pe care a comis-o vreodata Charlotte. Disperata sa se marite, s-a intamplat ca sotul ei sa devina Trey, dar care nu simtea la fel ca Charlotte in legatura cu mariajul, iar rezultatul acestei disensiuni a fost devastator pentru cuplul de proaspeti casatoriti – Trey s-a dovedit a fi un sot foarte bun in societate, dar nu si in dormitor. Si in timp ce Charlotte isi frangea mainile de frustrare, Trey nu parea deranjat de faptul ca el si sotia lui nu erau pe aceeasi lungime de unda in pat, ca pana la urma sa recunoasca in fata lui Charlotte ca blocajul lui intim se datoreaza faptului ca nu era pregatit pentru a se casatori, dar a facut-o de dragul conventiilor sociale. Si desi Charlotte si Trey au reusit pana la urma sa-si salveze intimitatea din dormitor, nu au reusit totusi sa-si salveze casnicia, din cauza lucrurilor diferite pe care cei doi le vroiau de la aceasta casnicie, motiv pentru care Charlotte s-a ales in final cu o alta experienta amara, dar mult mai devastatoare.


HARRY GOLDENBLATT
Interpretat de Evan Handler



Harry nu este barbatul de care Charlotte s-a asteptat sa se indragosteasca, dar asa s-a intamplat. Si cum a spus-o chiar ea, tot a ramas cu un lucru bun din casnicia esuata cu Trey – daca nu s-ar fi casatorit cu Trey, nu ar fi divortat de acesta, nu l-ar fi cunoscut pe avocatul de divort Harry, si nu si-ar fi gasit adevarata fericire alaturi de el. Si nu in ultimul rand, cum spunea Charlotte prietenelor ei, “it’s the most exciting sex I have ever had”. Harry devine favoritul publicului imediat ce apare in scena, in ciuda defectelor pe care le are – necesita epilare pe spate, e chel, transpira mult, vorbeste cu gura plina, nu e asa de sexy; dar Charlotte ii accepta defectele si incepe sa-i descopere calitatile, ceea ce o face sa se indragosteasca de el tot mai mult. Urmeaza nunta lui Charlotte si Harry care nu a fost asa cum se astepta Charlotte; dar ceea ce o face pe Charlotte fericita este ca desi a avut o nunta imperfecta cu Harry, are o casnicie perfecta cu el; spre deosebire de nunta perfecta cu primul ei sot si casnicia departe de perfectiune cu acesta. Si tot Harry este cel care e alaturi de Charlotte in visul ei de a avea un copil, si in familia lor vine mai intai Lily, fetita adoptata, apoi Rose, copilul lor.


STANFORD BLATCH
Interpretat de Willie Garson


Stanford este un prieten foarte apropiat cu Carrie, si pe parcurs devine prieten cu restul grupului. E un tip sensibil, ca multi gay de altfel, si un prieten loial pe care Carrie poate conta oricand. Cei doi glumesc adesea ca Stanford este sotul gay al lui Carrie, si Stanford este tot timpul alaturi de Carrie si stie sa asculte, atunci cand Carrie are nevoie sa-si descarce sufletul in legatura cu experientele dureroase prin care trece cu Big, Aidan, Berger. Stanford nu e foarte norocos pe taramul dragostei, si trece prin multe experiente umilitoare cu alti barbati gay, pana cand il intalneste pe Marcus. Si daca la inceput credeam ca odata cu Marcus Stanford isi gaseste fericirea, lucrurile se shimba in defavoarea lui Stanford din nou, cand secretul stanjenitor din trecutul lui Marcus iese la iveala. De asemenea, Stanford “o ia in freza” de la Anthony Marentino, cel de-al doilea personaj gay din serial, care se considera un barbat prea “hot” pentru un tip ca Stanford Blatch (sezonul 4).
Stanford Blatch este un personaj considerat stilat in Sex and the City, dar sincera sa fiu, nu stiu de ce. Look-ul lui Stanford nu imi spune ca ar avea prea mult stil. Niciodata nu mi-au placut sacourile lui verzi, cravatele galbene si camasile inflorate. Dar gusturile difera de la o persoana la alta, si nu se discuta, nu-i asa?


ANTONY MARENTINO
Interpretat de Mario Cantone



Antony Marentino, “celalalt gay” din Sex and the City, este prieten bun cu Charlotte; si pe parcurs, la fel ca si Stanford Blatch, devine prieten si cu restul grupului. Il ador pe Anthony! E un tip haios, si este unul din cele mai simpatice si mai comice personaje din Sex and the City. Anthony intra in scena ca organizator de nunta pentru Charlotte, atunci cand aceasta cauta rochia perfecta pentru nunta ei cu Trey MacDougal. Ceea ce-mi place cel mai mult la Anthony este felul in care pune punctul pe i, fiind un tip foarte hotarat si dinamic, si fiind un bun profesionist in domeniul sau – organizari de nunti. In sezonul 3, cand Charlotte isi pregateste nunta cu Trey, avem o mostra de profesionalism a lui Anthony, cand o ajuta pe Charlotte sa-si aleaga rochia de mireasa. Cand mai multe rochii de mireasa trec prin fata lui Charlotte fara ca acestea sa o atraga, Anthony nu pierde timpul de pomana si isi face foarte clar punctul de vedere in shop: “Hates it! Next! Hates it!” Pana cand rochia perfecta semnata Vera Wang ii cucereste pe Charlotte si pe Anthony deopotriva.
Tot Anthony este cel care o incurajeaza pe Charlotte sa continue aventura cu Harry, in sezonul 5: “Ugly sex is hot sex!”. Si, spre fericirea lui Charlotte, aventura cu ugly sex devine relatie, iar apoi casnicie.
Iar in film, Anthony organizeaza nunta lui Carrie si Big, si iarasi il vedem pe Anthony in domeniul lui, cand ii spune fara ocolisuri lui Carrie ce e bine sa faca la nunta si ce nu. M-a amuzat teribil scena cu rochia simpla no-name pe care Carrie o alege initial pentru marele eveniment, dar care il dezamageste pe Anthony: “The invitation is fancier than the dress!” “I heard that!” “I meant you to!”
Daca Stanford si Anthony nu se suporta reciproc in serial, in film cei doi gasesc mai multe in comun si ajung un cuplu; iar cat priveste Sex and the City-2, s-au auzit zvonuri precum ca Stanford si Anthony se vor casatori.

2 comments:

  1. Foarte bun articolul. Ai atins toate aspectele importante. Pe unul din canalele de aici e Sex and the City (seria cu Berger) si nu pot sa nu m uit desi incepe la 1 a.m. si desi le-am vazut deja pe toate de cateva ori. Mai nou a inceput sa se uite si iubitul meu si chiar pare sa-i placa :)

    Am suferit atunci cand Carrie l-a inselat pe Aidan, desi nu mi-a placut deloc de Aidan. Desi baiat bun, era clar ca nu se potrivesc deloc. L-am urat cand si-a adus toate lucrurile in casa si a fortat-o pe Carrie sa-si arunce hainele ca sa-i faca lui loc. Niciun barbat nu merita asta :)) L-am urat cand cainele lui i-a ros sandalele si mi s-a parut un barbat cam plictisitor. Macar Big e mai interesant si mai plin de umor.

    Berger era un mare frustrat. Pacat ca n-a renuntat ea prima la el.

    De Smith mi-a placut f. mult. Si frumos si sensibil.

    Astept cu nerabdare un articol nou despre serialul nostru preferat!

    ReplyDelete
  2. Multumesc pentru aprecieri. :) Daca ma intrebi, nici nu stiu cine dintre ei e preferatul meu. Cred ca tot Big, in ciuda multor greseli pe care le-a facut fata de Carrie. Cred ca il prefer pe el, deoarece Carrie il iubeste, si a fost dispusa sa treaca prin multe cu el, ca sa fie intr-un final fericiti. :)
    Dar imi place si de Anthony Marentino, e un tip super!

    ReplyDelete

Thank you for your comments!