Thursday, April 26, 2012

Cum sa faci cumparaturi de tip thrift shopping

ValueVillage.com

Unul din segmentele modei mai putin exploatate de catre consumatorii de moda este thrift shopping-ul. Cu siguranta, nu toti au rabdare sa caute comori ascunse intr-un thrift store; dar pe de alta parte, stiu ca sunt destul de multi amatori ai acestui tip de shopping, tocmai datorita comorilor pe care le poti gasi intr-o sedinta de thrift shopping – acea rochie unica, pe care n-ai s-o mai vezi in niciun magazin si la nimeni altcineva pe strada; acel sacou vintage de un model deosebit, acea fusta cu imprimeu floral care ti-a luat ochii, si asa mai departe.

In Toronto sunt multe magazine “thrift stores”, dar cele mai mari si mai populare dintre ele sunt cele din lantul Value Village, un lant de magazine thrift din SUA si Canada.

Sa mergi la cumparaturi de tip thrift shopping este fara indoiala un exercitiu de rabdare pentru oricine paseste pragul la Value Village (sau la orice alt thrift store). Daca nu ai o metoda bine pusa la punct, de cele mai multe ori vei pierde timpul de pomana acolo, nu iti va placea nimic si nu vei cumpara nimic, sau poate vei cumpara ceva doar de dragul de a nu pleca de acolo cu mana goala; iar data urmatoare te vei gandi de doua ori inainte sa mai mergi la Value Village.

Asta daca mergi la Value Village fara un plan bine prestabilit. Cu toate astea, thrift shopping-ul poate fi o experienta satisfacatoare si interesanta, daca stii cum sa o faci; si pentru asta ai nevoie de o metoda bine pusa la punct. Gandeste-te doar cate comori te asteapta acolo, trebuie doar sa stii cum sa le cauti.

***Inainte sa mergi la thrift shopping, trebuie sa stii ce anume vrei sa cumperi. Daca mergi la un thrift store fara sa stii ce cauti, si te gandesti ca “voi cumpara ce gasesc dragut pe acolo”, acel “ceva gragut” va ramane o necunoscuta pe care nu o vei gasi tocmai pentru ca e o necunoscuta – cum poti sa gasesti ceva, cand nici nu stii ce este acel ceva? Asadar, trebuie sa stii ce vrei sa cumperi, inainte sa mergi la thrift store, si pentru asta fa-ti planul de acasa – iti propui, de exemplu, sa cumperi rochii.

***La Value Village, dar si la alte thrift stores din Canada, hainele sunt aranjate si expuse intr-o anumita ordine, si nu haotic, ceea ce face cautarea comorilor mult mai usoara. Nu vezi mormane de haine aruncate intr-un colt sau pe o masa mare; iar daca vezi, nu acelea sunt punctele de interes ale magazinlului. Hainele la VV sunt de obicei aranjate pe rafturi pe categorii – rochii, bluze, fuste, sacouri, pantaloni, pantaloni scurti, denim, tricouri, geci, etc. Apoi, fiecare categorie este aranjata pe marimi – Small, Medium, Large, Extra-Large. Cateodata, hainele mai sunt aranjate si pe culori.

***Asadar, daca ti-ai propus sa cumperi rochii, mergi direct la raftul cu rochii, la marimea ta. Nu mai pierde timpul cu celelalte categorii (bluze, fuste, sacouri, etc.) daca nu ti-ai propus sa cumperi din acestea, ci mai bine concentreaza-te doar pe ceea ce ti-ai propus sa cumperi.

***Uita-te la fiecare rochie in parte, una dupa alta, cu rabdare. Acorda fiecarei rochii macar cateva secunde, ca sa poti sa-ti dai seama in cazul fiecareia daca este ceva care ti-ar placea sa cumperi. Pune in cosul de cumparaturi toate rochiile care ti-au placut, chiar daca se aduna mai multe decat ti-ai propus sa cumperi – asupra numarului final te vei decide ulterior. Asigura-te ca ai frunzarit toate rochiile de la marimea ta, ca ai avut ocazia sa le vezi pe toate, si ca le-ai selectat pe toate care ti-au facut cu ochiul.

***Ce constati acum? Dupa ce ai vazut toate rochiile, sa zicem ca ai ales 15 rochii pe care le-ai pus in cos. Probabil ca nu vrei sa le cumperi pe toate 15, ci ti-ai propus sa pleci acasa cu un numar mult mai mic de rochii, asa ca urmeaza o a doua selectie. Gaseste un colt mai retras al magazinului, unde nu e trafic mare si unde nu te va deranja nimeni in urmatorul sfert de ora, pentru a-ti face selectia finala. Un loc bun ar fi un raft mai retras unde sa poti agata umerasele cu cele 15 rochii pe care le-ai selectat.

***Cand gasesti locul potrivit, incepi selectia finala pentru rochii. Cel mai bine este sa alegi un numar de rochii egal cu numarul maxim de articole cu care poti sa intri la cabina de proba a magazinului, de exemplu 6. Asadar, din cele 15 rochii vei alege 6 preferate, cu care poti sa intri la cabina de proba si cu care eventual vei pleca acasa.

***Acum este timpul pentru o inspectie mai riguroasa, si uita-te cu atentie la fiecare articol din cele 15 pe care le-ai ales in prima faza. Renunta la rochiile la care descoperi defecte, au pete sau sunt prea uzate, si alege pe cele mai bune 6 dintre ele si care ti-au placut cel mai mult. Marfa de la magazinele de tip thrift store se spala si se curata inainte de a fi scoase la vanzare; dar unele piese, mai uzate, tot vor avea pete dupa procesul de curatare. Daca ti-a placut vreo haina pe care descoperi o pata, mai bine nu o cumperi. Odata ce pata aia n-a iesit in timpul procesului de curatare a magazinului, sansele ca acea pata sa dispara cand speli haina acasa sunt cu atat mai mici.

***Asadar, ai ales cele 6 piese pe care le vei lua la cabina de proba. Dar nici la celelalte nu renunta deocamdata. In cazul in care constati la cabina de proba ca nu toate cele 6 rochii iti vin bine, si in cazul in care te hotarasti sa cumperi mai putine din ele, dar vrei totusi mai multe rochii la sfarsitul sesiunii tale de shopping, te poti intoarce la cele 9 rochii mai tarziu. Pe cele 9 ar trebui fie sa le duci inapoi la raionul de rochii si sa le pui intr-un colt al raftului, toate impreuna, fie sa le lasi pe un alt raft al magazinului unde sa te poti intoarce ulterior daca vrei, dupa prima proba, cu conditia ca intre timp sa nu le gaseasca nimeni altcineva si sa nu le ia.

***Urmeaza cabina de proba. Probezi 6 rochii, dar constati de exemplu ca doar 4 din ele te prind bine cu adevarat, asa ca in final renunti la celelalte doua si le pastrezi pe cele 4 finaliste. Dar daca vrei sa pleci acasa cu mai multe rochii? Te intorci la raftul unde le-ai lasat pe celelalte 9, si daca intre timp nu le-a descoperit nimeni altcineva, ai ocazia sa te mai hotrarasti sa cumperi si altele.

In felul acesta, o tura de thrift shopping poate fi o experienta interesanta si placuta, si nu una care sa iti puna nervii la incercare. Ingredientele principale? Rabdare si un plan bine pus la punct.

15 comments:

  1. Thanks Victoria, this is a very interesting post!

    ReplyDelete
  2. ah, eu fac thrift shoppping total aiurea, dar aici magazinele sunt tare mititele si de fiecare data gasesc cate ceva grozav ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Stilistele, e super ca de fiecare data reusesti da gasesti ceva dragut. :)

      Delete
  3. ce interesant ...la mine in oras nu sunt astfel de magazine !

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Hi Irene, thank you for visiting. Of course I would like us to follow each other. I'm looking forward to checking out your blog. Keep in touch. :)

      Delete
  5. Eu merg prin magazine de acest gen :) De cele mai multe ori caut geci de blugi . Intr-un haul viitor o sa prezint doua . Intr-adevar , uneori gasesti adevarate comori . Pacat ca la mine in oras se aduc numai niste resturi ..

    ReplyDelete
  6. Va doresc tuturor sa aveti o zi minunata!

    Have a great day everyone!

    ReplyDelete
  7. Interesant post, si eu fac ceva de genul, dar magazinele din Bucuresti sunt mai mici si unele foarte prost organizate din pacate. Uneori dau peste mici comori din greseala, atunci ma bucur cel mai mult.

    Eva
    http://whatever-eva-wants.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Eva Luna, multuemsc pentru comentariu.
      Sa ai o zi minunata!

      Delete

Thank you for your comments!